Monitorowanie osób online - kilka pytań
Wróć do Pytania i odpowiedzi#1 magmar Konto zarchiwizowane
WItajcie,
Mam parę pytań odnośnie monitora:
W jaki sposób jestem powiadamiana o pojawieniu się użytkownika?
Czy jeśli użytkownik się rozłącza też wiadomo?
Czy użytkownik wie, że jest monitorowany?
Pozdrawiam
#2 mara
To na razie wydaje się być troszkę niedopracowane, gdyż gdy jakaś monitorowana osoba pojawi się na serwerze, jest odtwarzany po prostu dźwięk użytkownika online z tematu dźwiękowego i nick użytkownika nie jest wypowiadany.
Poza tym mam wrażenie, że ten dźwięk w niektórych tematach bardzo łatwo przeoczyć, szczegulnie jak się jeszcze robi coś innego, więc może się okazać, że zostałaś powiadomiona, że ktoś jest online a o tym nie wiedziałaś nawet.
#3 lukasz1993258
bo tak jest, fajnie by było jak by był dźwięk na to że ktoś jest lub kogoś nie ma zalogowanego, oczywiście mowa o userze którego w danym momencie śledzimy
#4 magmar Konto zarchiwizowane
Albo żeby był komunikat X is connected.
#5 nuno69
No jak ktoś ma w monitorze tylko swoją "lofffffffkę" to wtedy sam dźwięk nie jest problemem. Ale jak ktoś używa tej funkcji w byczym zakresie tak jak ja to problem owszem się pojawia.
#6 magmar Konto zarchiwizowane
Dlatego mi chodziło o komunikat głosowy.
-- (magmar):
Albo żeby był komunikat X is connected.
--
#7 mara
Święta prawda, że tak powiem, powiadomienie głosowe być musi.
No bo wydaje mi się, że większość ludzi ma eltena w tle i robi coś innego.
Jeśli to zostanie faktycznie zaimplementowane, wtedy będę polecał używać eltena z NVDA i zainstalować speech history, by mieć pewność, że nie przeoczyło się żadnego takiego powiadomienia z monitora.
#8 Zuzler
Ej, wszystko fajnie, tylko jak kogoś zacząć monitorować?
#9 Zuzler
A nie, ok, znalazłam. Nie było pytania. :S
#10 Julitka
Ale chwila, to nie działa tak, że wypowiadany jest też nick użytkownika? Bo z tego, co pamiętam, to tak...
- Klatki – odpowiedziała. – Czekania za kratami, aż zmęczenie i starość każą się z nimi pogodzić, aż wszelka nadzieja wielkich czynów nie tylko przepadnie, lecz straci powab.
#11 papierek
No jest wypowiadany wraz z dźwiękiem.
#12 magmar Konto zarchiwizowane
Czy jak użytkownik się rozłącza to też jest wypowiadany komunikat?
#13 papierek
nie
#14 mara
Potwierdzam, że jest nick.
Musiałem pierwszym razem być przewrażliwiony na dźwięki, ewentualnie mieć omamy.
#15 daszekmdn
Ale sam nick nie wystarczy, kiedy nie używa się tematu dźwiękowego.
#16 Julitka
To fakt @Daszek. Ale to już parę rzeczy trzebaby przebudować, bo chyba też nie jest oznajmiany status nowego wątku itp.
- Klatki – odpowiedziała. – Czekania za kratami, aż zmęczenie i starość każą się z nimi pogodzić, aż wszelka nadzieja wielkich czynów nie tylko przepadnie, lecz straci powab.
#17 daszekmdn
W wątkach wszystko jest jak trzeba. Jestem po prostu jedną z tych osób, która nie używa tematu dźwiękowego.
#18 Julitka
A, no to ok, skoro w wątkach jest dobrze, to dobrze. :)
#19 Julitka
Proponuję zgłosić odpowiednią propozycję, czy to tutaj, czy w CK.
#20 magmar Konto zarchiwizowane
Też potwierdzam, jednak w minitorze powinna być też unformacja, że X jest wylogowany.
WG mnie miałoby to sens gdyby komuniat brzmiał:
X jest zalogowany,
X jest wylogowany.