Samodzielnościowe forum mieszane

samodzielne poruszanie się [komunikacja miejska i orientacja przestrzenna]

Założony przez lukasz1993258 206 wpisów ostatni wpis 1 miesiąc temu Strona 8 z 11

Transkrypcja

No ja w ogóle z tej MPK korzystałem jeszcze na Symbiany. Wtedy była strona www.mmpk.info No i wtedy trzeba było sobie założyć konto, login, hasło i pobierało się pliki yard do Nokii. No wiadomo, że trzeba było wtedy przedłużać abonament, bo jeżeli się abonamentu nie przedłużyło, to wtedy nie można było aplikacji pobrać. No i potem właśnie tak kupiłem też Androida i kolega mówi, że to co było na Symbiany jest na Androida. Też można przejść na Pro, ale póki co nie przechodzę na Pro, ale będę o tym myślał, żeby właśnie na Pro sobie przejść.

Zapraszam do mojej biblioteki dźwiękowej :)

Transkrypcja

A czym się różni Pro od tej normalnej wersji? No może na pewno najwięcej funkcji od tej bezpłatnej wersji, której my mamy, Mateuszu. Mnie też tam proponowali, ale ja tam nie będę, bo ja nie chcę sobie tego rachunku doliczać, a to takie... No ale to tyle. Nie będę tu off-topu wpierdzielał. To tyle z mojej strony. Pozdrawiam.

Muzyka rap jest mądra i pouczająca i trzeba skupić się na przekazie.??

Transkrypcja

Prosię różnić tym, że nie ma reklam Plus możesz dodawać własne rozkłady jazdy Z tego co wiem Czyli, że możesz sobie dodać własny rozkład Jakiegoś pociągu Przewozów regionalnych Bo tak jak w Krakowie załóżmy Widziałem jakieś dodane Jakieś szpagropol, nie szpagropol Czy coś takiego I załóżmy jakieś linie autobusowe Które nie ma Możesz sobie dodać autobus do Kerfura Czy coś takiego, tak mi się wydaje Już to o to chodzi

Transkrypcja

Hmm, czyli jakieś tam dodatkowe funkcje, których na przykład w darmowej wersji tego nie ma. A ja wolę używać darmową wersję, bo co mi pro. Jak darmowa wersja działa, no to czemu nie. Pozdrawiam.

Transkrypcja

Tak, takie właśnie dodatkowe funkcje, no ale jeszcze chyba nic tak naprawdę, tylko właśnie te dodatkowe funkcje.

Transkrypcja

Witam serdecznie, zgadzam się, też oczywiście, że też nie widziałem tych ustawań, natomiast ja sprawdzam przez rozkład przystanku, gdyż w Białymstoku są takie linie, które trasy się pokrywają, więc łatwiej mi jest sprawdzić rozkład z danego przystanku, jeżeli kilka naraz autobusów pasuje, gdzie chcę dojechać, to, wiadomo, łatwiej mi jest sprawdzić właśnie z danego przystanku, a nie poszczególnie wybierać linii, na przykład, nie wiem, nieraz jeżdżę, setka jest to siedem, na przykład, tak, kiedyś, powiedzmy, jeździłem, chciałem jechać, się przesiąść, no ale, no to i setka, i to siedem, oba mi te autobusy pasowały i oba odjeżdżały z tego samego przystanku. I na przesiadki. Tak, żeby przesiąść, żeby dalej się przesiąść, na przykład, na dalekobieżne, no to, na przykład, z placu Piłsudskiego do placu Podległości, gdzie jeździ, jeździ z setka i z to siedem, tak, ale żeby tam, powiedzmy, na przykład, do Białce, czy Hajnówki, czy Gródka, czy Michałowa, czy tam, nie wiem, Siemiatycz, no to z alei tutaj, posłuchajmy, i jedynka, dajmy na to, i dwunastka, a przy Częstochowskiej jeszcze piętnastka, dwadzieścia cztery, sto trzy, sto sześć, no to właśnie z tych kilka linii, i żeby właśnie spadać przez wzrost od linii, to trochę czasu by zajęło, więc ja wpłynęłem przez wzrost od przystanku, i na przykład podpisuję plac, Józef, Józef Piłsudski, do placu Niepodległości, na przykład, tak, i wtedy ja szukam sobie odpowiedniej linii, i oczywiście, jeżeli ta linia mnie interesuje, to czy ja to mam, powiedzmy, która do dziennej, jeżeli nie, szukam linii, które mi interesują, to czy ja to mam, powiedzmy, która do dziennej, jeżeli nie, szukam linii, które mi interesują, to czy ja to mam, powiedzmy, która do dziennej, jeżeli nie, szukam lini pasują, w ten sposób robię, i to było po prostu, po tam, którejś tam aktualizacji, ale, mówią, że, zgłosiłem to im, tam, mówią właśnie, że pracują nad tym, a przez wzrost od linii, to ja sprawdzam bardziej, po to, żeby sprawdzić trasę, jak jeżdżą, czy nie, jak nie jestem pewny, czy ja się przesiądę, czy nie pamiętam, szczególnie te linii, które bardzo, które bardzo rzadko, których, tak naprawdę, sporadycznie używam, bo to jest swoje stałe, to ja tam już, praktycznie, wiem, jak jeżdżą, no, natomiast, te, co bardzo sporadycznie, no, to wtedy patrzę, czy faktycznie, tak, można się przesiąść, no, to tyle, tak naprawdę, ale, mówię, więc, ja tu właśnie, że jest kilka autobusów, na przykład, nie wiem, dajmy na to, na centrum przesiadkowe, na przystanku Sienkiewicza, Rzeka Biała, jest bardzo dużo autobusów, tak, nie wiem, ile to jest, dwójka, trójka, szóstka, ósemka, trzynastka, szesnastka, osiemnastka, dwadzieścia jeden, setka, sto jeden, sto pięć i sto osiem, i na przykład, tak, ja mam podjechać tylko dwa przystanki, to mi pasuje wszystkie, które jadą prosto, Sienkiewicza, czyli jest dwójka, czyli, czyli, czyli, trójka, szóstka, dziewiątka, przepraszam, nie powiedziałem, trójka, szóstka, dziewiątka, trzynastka, szesnastka, osiemnastka, setka i sto osiem, ale, no, w Warszawce, no, to dwójka, ósemka, dwadzieścia jeden, sto jeden i sto pięć, dlatego, dla mnie, właśnie, jest to, co tak, nie przestań, gdzie, jest, w Pobiedzie, jak, no, że jest tam, nie wiem, tutaj, przy Sosnowskim, przy Sosnowskiego, Brunwaldzka, czy Kalinowskiego, Opera, czy Sosnowskiego, Wyszyńskiego, tam to jest bardzo łatwo, bo tam jest praktycznie tylko jeden autobus, jeździ, no, to jest jeszcze inaczej, natomiast, kiedy tam, na, w prostu, jest tego samego przystanku, no, to, wiadomo, łatwiej dla mnie osobiście je sprawdzić przez opcję rozkład przystanku, ale rozkład linii, jak najbardziej, czasami, tam, jak już mówię, jeśli korzystam z jakiejś tam linii, to patrzę bardziej w trasę. To tyle, co na razie chciałem powiedzieć. Pozdrawiam.

Pozdrawiam

Transkrypcja

Witajcie, to z tego co się dowiedziałem, bo jeszcze warszawskimi autobusami nie jechałem. Podobnie, że w Warszawie coraz więcej autobusów na zewnątrz mówi, jaka to linia. Zobaczymy, jak to będzie. Będziemy się uczyć drogi na przystanek pewnie w niedzielę. Jak wszystko pójdzie zgodnie z planem, więc myślę, że w następnym tygodniu będzie można to stestować, jak to wygląda, jeżeli chodzi o autobusy warszawskie. Czy rzeczywiście jest coraz więcej autobusów, które mówią numery. No, fajnie by było, szczerze powiedziawszy, jakby tak było. No, gdyż łatwiłoby to sprawę. No ja autobusem warszawskim jechałem hoho gdzieś chyba, żeby nie skłamać w grudniu 2019 roku. Bo potem można powiedzieć, że w Warszawie byłem tylko gościem. Więc dobrze, jeśli mogło się coś. Zmieńcie.

Transkrypcja

A ja wątpię, żeby tak było, no ale cóż, nie wiem dokładnie, bo dawno, już naprawdę dawno również nie jeździłem warszawskimi autobusami, ale jakoś szczerze do końca mi się w to nie chce zbytnio wierzyć.

Przekonanego nie odwiedziecie od przekonania, tak samo nieprzekonanego do niego nie przekonacie.

Transkrypcja

ja też na to patrzę tak przez palce no niby Paulina mówiła mi, że jest coraz więcej autobusów no zobaczymy jak w następnym tygodniu może gdzieś będę jechał, to będziemy to śledzić

Transkrypcja

Ja powiem tak, jeszcze na sam koniec tego, że po prostu mieszkając tyle lat w Warszawie, no to chyba garstkę takich tramwaj i autobusów widziałem, więc ja po prostu przez palce w to wierzę i tyle.

Przekonanego nie odwiedziecie od przekonania, tak samo nieprzekonanego do niego nie przekonacie.

Transkrypcja

No, z paroma autobusami i tramwajami, które mówiły, to się spotkałem, nawet w Ząbkach, gdzie mieszkałem dwa lata, te 145 nawet, szczerze powiedziawszy, zdarzało mi się powiedzieć numer linii i kierunek, więc spotkałem się z paroma autobusami, które rzeczywiście mówiły i linie i przystanki. No zobaczymy, jak to będzie teraz, jak to wygląda, bo dawno, dawno nie jechałem, więc może przyszły tydzień już będzie taki, żeby umiał się dostać na przystanek, więc będziemy robić testy. No chociaż, tak jak mówiłem, że trochę w to nie wierzę, że to aż tak zostało naprawione, że co pierwszy czy co drugi autobus mówi to. W to akurat nie uwierzę. No co któryś tam, to może tak, ale nie na pewno wszystkie autobusy. No i zobaczymy, jak z komunikatami, jak to wygląda, bo zresztą w Krakowie było tak, a propos komunikatów o zasłanianiu ust i nosa, że przystanek był podany głośno, załóżmy przystanek Ludwinów, a zasłanianie ust i nosa było tak cicho, że w ogóle nie dało się tego zrozumieć, co on tam mówi. Zobaczymy, jak to będzie w Warszawie, o ile to będzie.

Transkrypcja

Dzień dobry, witam serdecznie, co do komunikatów głosowych Białostockiej Komunikacji Miejskiej, zawsze kierowca, zawsze klika, zawsze jak drzwi się otwierają, zawsze informuje jaki to jest numer i kierunek. Kierunek jazdy, kierunek podróży, gdzie ma pętlę swoją, co kilka przystanków, nie wszystkie mają te linie, ale przy takich bardziej znaczących przystankach również informują o jakiej linie można się przesiąść. To też jest bardzo ciekawe. Ok, faktycznie jest to trochę ciszej, trochę głośniej, ale w Białymstoku, odkąd się pojawiły w Białymstoku udźwiękowione MP-ki BKM, Białostockiej Komunikacji Miejskiej, to zawsze, szczególnie jak głos Ewa zaczął informować o przystankach, no to zaczęli mówić w każdych autobusach. Linię, a autobusów jest trochę. Najgorsze jest to, że nie zawsze skończy powiedzieć numer linii i kierunek i kierowca już zamyka drzwi. Dla osób niewidomych, dla nas, to jest na pewno uciążliwość, szczególnie dla osób, które są przyjezdne i... jakby nie mają odwagi się spytać ludzi na przystanku, jaki to numer podjechał. Ok, bardzo fajnie, że już nawet jest bardzo dużo autobusów, ale są cichsze i są głośniejsze. Żeby na głośniejsze trafić, to naprawdę trzeba się postarać. Dawno już nie patrzyłem, czy w Hajnówce, bo tam też już są MP-ki udźwiękowione, czy tam... Będzie trzeba kiedyś się przyjechać zobaczyć. Ale mówię, u nas to odkąd syntezator mowy i wolna głos Ewa zaczął informować o przystankach. To w każdym... w każdym... prawie każdym. Ta... w każdym... prawie każdym. Ta... w każdym... prawie każdym. Ta... w każdym... prawie każdym. Ta... w każdym... prawie każdym. W każdym autobusie mówi numer linii i kierunek, prawie każdy, bo po prostu nie każdy da się udźwiękowić, takich co nie da się udźwiękowić, co są nieudźwiękowione, to naprawdę jest bardzo mało. To tyle, co na razie chciałem powiedzieć. Pozdrawiam.

Pozdrawiam

Transkrypcja

E, no to fajnie, że kierowca jest w stanie powiedzieć i mówi te kierunki. No tutaj w Warszawie jeszcze się z czymś takim nie spotkałem, bo ja już nie pamiętam kiedy tutaj w Warszawie jechałem komunikacją miejską. Szczerze powiedziawszy, odkąd jest pandemia, czyli od marca, to podejrzewam, że chyba ani razu nie jechałem komunikacją miejską w Warszawie. Więc ciężko mi jest to stwierdzić. Chyba wydaje mi się, że ostatni raz kiedy jechałem komunikacją miejską, to było jak przyjechałem z Tarnowa do Warszawy tutaj. Tylko nie pamiętam czy to było w tamtym roku, czy już w tym roku. Gdzieś na przełomie stycznia i lutego. No a teraz to właśnie nie jeżdżę komunikacją miejską bynajmniej jak na razie, no bo nie odczuwam takiej potrzeby po prostu. Tudzież nie mam jakichś tam spraw. Właśnie to o załatwienie, które by wymagały przemieszczanie się z jednego obiektu na drugi w Warszawie. Także tutaj sytuacja właśnie tak wygląda. Także tyle.

Transkrypcja

Jeśli chodzi o takie komunikaty w komunikacji miejskiej, to w Bydgoszczy można spotkać się też z takimi komunikatami, jak właśnie mówił to jakiś czas temu, czyli wczoraj Bratczyk, że w Białymstoku jest coś takiego. No to w Bydgoszczy też podają kierunki, czyli kierunek, jaki to jest przystanek, gdzie on jedzie do końca, czyli ten, no i jaki to jest numer i tak dalej. No i przystanki też są podawane normalnie, tak jak podlewic się pozdrawiam.

Transkrypcja

To nie, tutaj w Warszawie jest tak po prostu, że jak przyjeżdża tramwaj i tam pokaże się, że ma się tą białą laskę, to po prostu kierowca wtedy mówi jaki to jest przystanek. Ewentualnie trzeba krzyknąć, podejść i krzyknąć, to ktoś zawsze powie jaki to akurat numer jest tramwaju, czy autobusu, także tak to wygląda.

Transkrypcja

Witam serdecznie. Mnie nie chodziło o to, że to kierowca mówi numer linii i kierunek. Nie, nie, nie. Mnie chodziło o to, kiedy kierowca otwiera drzwi. Jeszcze czasami się zdarza, że słychać przez zamknięte drzwi oczywiście. Nazwę przystanku. I wtedy... I wtedy kierowca otwiera drzwi i klika, nie zawsze, ale przeważnie, klika przycisk, który swoim głosem, głos Ewa, syntezatora mowy Iwona, informuje. Mówi, linia tata i tata, kierunek taki i taki, na przykład, nie wiem, linia 23, zielone wzdłuża. Zanim pojawiły się linie nocne, gdzie cyfry poprzedzą literę N, to mówił on tak, na przykład. Linia numer 23, kierunek, zielone wzdłuża. Ale jak zaczęły się pojawiać autobusy z oznaczeniami też literowymi, to przestali mówić linia numer. To jest od razu linia 23 i już nie pasował kierunek, tylko 23 na przykład, klika przerwy, zielone wzdłuża. Właśnie w ten sposób informuje. Ważne, że informuje jaka to linia i gdzie, czy zielone wzdłuża, czy nie wiem, ulica Piastowska, czy galeria biała, no, co mówi, znaczy, tam, Atym Białamimosza mówi, czy tym podobne. Nawet są takie autobusy, gdzie nawet jak ja siedzę w domu, a pod blocie, na szóstym piętrze mieszkam, pod blocie mam przystanek MPK, że nawet niektóre autobusy są tak głośne, że nawet niektóre autobusy są tak głośne, że nawet niektóre autobusy są tak głośne, że nawet niektóre autobusy są tak głośne, a pod blocie mam przystanek MPK, że nawet niektóre autobusy są tak głośne, że nawet niektóre autobusy są tak głośne, że ja nawet słyszę na szóstym piętrze jaka to linia i kierunek. Naprawdę ciekawe i fajnie, i takich autobusów powinno być więcej udźwiękowanych. No, to tyle. Na razie. Pozdrawiam. Ja coś będę wiedział, właściwie doderam. Pozdrawiam.

Pozdrawiam

Transkrypcja

W Warszawie jest tak, że podjedzie autobus, czy tam tramwaj, zresztą podjedzie tramwaj, mówi linia numer 17, kierunek Tarchomin Kościelny, załóżmy. Albo linia numer 190, kierunek, dajmy na to CH Marki, Centrum Handlowe Marki. Albo 504, kierunek Osiedla Kawaty. To mniej więcej wygląda tak. I mówi też to knapik, tylko że to mówi na zewnątrz. Tak to wygląda. I niekoniecznie białą laskę, bo kiedyś jechałem bez białej laski i też to było włączone. Więc to jest różnie. Albo białą laskę trzeba mieć, albo nie. Więc to laski, jechałem z małą bez laski i też mówiło jaki to jest kierunek i jaka linia.

Transkrypcja

Nie no, to przepraszam bardzo, bo ja Bratczyku wywnioskowałem, że ty mówisz właśnie o tym, że w Białymstoku kierowcy mówią sami jaki to jest dany numer tramwaju, no nie, tej linii. A to cóż.

Transkrypcja

A co do kierowców, to też czasami się spotkałem, jeżeli chodzi o to, że kierowca mówi przystanki, to też się spotkałem parę razy, że kierowca powiedział mi, że to jest taki autobus, jak podszedłem czy w Krakowie, czy w Warszawie, nawet w Bielsku Białej się dwa razy ze znajomym, jak jechałem na miasto, to się spotkałem, że nam kierowca powiedział numer autobusu. To też się z tym spotkałem.

Transkrypcja

Nie no, też się z tym spotkałem. Nawet jak się, mówię, otworzy tramwaj, czy otworzy się autobus, to się można krzyknąć. Przepraszam, jaki to numer i odpowiedzą bez problemu.