Transkrypcja
No cóż, może kiedyś jakimś cudem uda mi się to zobaczyć, no zobaczymy kiedy, może jakaś sytuacja się, że tak powiem, pojawi, która umożliwi mi to zobaczenie, także tyle.
Samodzielnościowe forum mieszane
No cóż, może kiedyś jakimś cudem uda mi się to zobaczyć, no zobaczymy kiedy, może jakaś sytuacja się, że tak powiem, pojawi, która umożliwi mi to zobaczenie, także tyle.
Jeżeli chodzi o Białystok, to nie ma to na pilota, ale jak najbardziej są tablicy elektroniczne pokazujące autobusy w przeciągu najbliższych pół godziny, jakie autobusy przejadą. I ta tablica jest przymocowana do słupu, na którym jest przycisk. Wcisnę się w ten przycisk i zaczyna kazać. W Białymstoku i w Siedlcach już zaczyna się pojawiać. Jeżeli chodzi o Białystok, to zanim pojawi się pierwszy autobus, mówi, która w tej chwili jest godzina, czego siedleckim tablicom brakuje. W Białymstoku głosem, który zapowiadał, jest głos Ewa z firmy Microsoft, Iwona. I takie tablice w Białymstoku znajdują się w kilku miejscach. W dwóch miejscach, na przystanku Sienkiewicza rzeka Biała i Bychowskiego rzeka Biała, czyli przy delerii Jurowieckiej, gdzie jest centrum przesiadkowe, gdzie jest najwięcej autobusów, te tablice są zepsute. Pozostałe działają na przystankach. Aleja Piłsudskiego-Sienkiewicza, Zwycięstwo Hecmańska, Lipowa Św. Rocha, Marii Skłodowskiej-Curie-Horteks, Malmeda-Zamenhoffa, Bohaterów Multitasyjnych Dworzec PTS i Kolejowy Dworzec PKP. Na dworcu Kolejowym PKP, niestety, tablica i jest... Tam przesadak jest podzielony na dwie części. Ten z klusem do dworca i ten trochę dalszy. Co ciekawe, przystank zapowiada tytuł tego, co jest pod dworcem, czyli dwójka, czwórka, dziesiątka... Czternaście w tej chwili nie ma. Dwadzieście jeden. Te autobusy zapowiada. Jedenastka. Dwójka, czwórka, dziesiątka i jedenastka. I dwadzieścia jeden. Jakie są i czterdastka? Na razie jest wysuwana z kursu kursowania po Białymstoku. A na tym dalszym, co już nie zapowiada, to jest niby też liczyliciel dworc, ale już tam tej tablicy nie ma i tam już nie zapowiada. I tam jeżdżą autobusy linii jeden, osiemnaście, dwadzieścia dziewięć, sto trzy, sto sześć. I co ciekawe, na tej tablicy koło dworca jest tak cichutko, że jak jest bardzo duży ruch, praktycznie nic nie słychać. Mam nadzieję, że ktoś się w końcu tym zainteresuje. Jeśli nie, to po wszystkim najwyżej pójdę do Którecz Zdradnych. Pozdrawiam.
Co do tablic elektronicznych, to na przykład w Warszawie takie są. Faktycznie podchodzi się do takiej tablicy, naciska się guzik i tam mówi godzinę i o której dany autobus przyjedzie. Tutaj w Tarnowie jeszcze czegoś takiego nie widziałem, no ale być może to jest kwestia czasu, że to zobaczę i cóż, pewnie to będzie takie samo jak w Warszawie. No, w Warszawie chyba, jak mnie nie myli pamięć, również gada syntezator mowy Ewa, ale szczerze powiedziawszy, ja już tego nie pamiętam, gdyż to ja dawno sprawdzałem. Właściwie ja to widziałem. Chyba prawie rok temu, więc na chwilę obecną to już naprawdę tego nie pamiętam, także cóż, tak to wygląda.
W Krakowie to są takie tablice, to wygląda jak taki słup od świateł, wydaje taki rytmiczny dźwięk, żeby wiadomo gdzie ta tablica jest. Podchodzi się, naciska się i mówi, że taka i taka linia, załóżmy linia 22 w kierunku Borek Wałęcki odjedzie za 5 minut, linia nr 18 w kierunku Czerwone Maki odjedzie za 20 minut, linia kierunek 24, kierunek Kurdwanów załóżmy odjedzie za 28 minut. I to jest tylko na tramwajach, no i na większości osiedlach to jest, nie osiedlach przepraszam, tylko przystankach tramwajowych w Krakowie.
No to ja przecież o tym samym mówiłem, w Warszawie jest to samo, też jest taka tablica, znaczy taki słupek, właśnie do którego się podchodzi i naciska i gada. Że na przykład taka i taka linia odjedzie za tyle i tyle minut i nawet godzinę gada.
W Warszawie szczerze powiedziawszy nigdy się z tym nie spotkałem. Kraków widzę, że ma bardziej to rozwinięte niż Warszawa, bo Warszawa chyba ma tylko to w centrum, a Kraków czy w centrum, czy gdzieś dalej, czy nawet jak byłem na Prochocimiu, to nawet tam było.
Nie no, w Warszawie to naprawdę jest. Ja to widziałem chyba nawet jak się szło w kierunku Kopowej, chyba na Kopowej to widziałem. Często to właśnie widziałem wtedy, kiedy miałem orientację, więc to na pewno jest. Na sto procent.
A to jak się pojawi w Warszawie po wirusie, to trzeba będzie to zobaczyć, szczerze powiedziawszy.
Jest, to na pewno jest i to cię mogę zapewnić.
A więc witajcie! A to ta pilota w języku białym, jak to działa? Nie ma jeszcze przycisków żeby załóżmy nacisnąć sobie jaki autobus podjedzie i on nam powie jeszcze tego nie ma jedynie działa to i to jeszcze zresztą nie mam wszystkich przedstawka bo ostatnio byłem z koleżanką pod hoterem prezydent ona nacisnęła przycisk i powiedziała, że załóżmy linia 2 kierunek osiedle Kopernika odjedzie tam za 5 minut linia 15 w kierunku Papienica centrum za 7 linia 10 w kierunku Cieszyńska Kulanka teraz rzucam jakby niepoprawne rozkłady bo nie znam jakby całego rozkładu więc tylko załóżmy znam 2 i 4 tylko 4 o 4 na osiedle Polskich Skrzydeł Wojska Polskiego za 16 minut mniej więcej takiego coś mówi bo w Krakowie załóżmy 304 jak się nacisnie to będzie linia 304 kierunek Kulnicka Campus tylko, że to tylko jest na 152 i na 304 i chyba na nie wiem czy na 502 i 159 nie wiem ale na pewno było na 304 i 152 i tylko ten jeden przycisk działa w Bielsku gdzieś tam jeszcze pewnie są chociaż ja nie wiem gdzie ja jeszcze mam tam to ulepszać ale zobaczymy kiedy no nagrać się nie dało gdyż był taki huk samochodów przy tym hotelu prezydent że po prostu to by się fizycznie nie za bardzo dało nagrać może spróbuje bo jak wiecie ja się z Bielska wyprowadziłem więc o pilota się nawet nie staram ale jeżeli jeszcze tutaj będę przez nie wiem tydzień więc może jakbym był z panią z projektu gdzieś do orientacji może se pilota pożyczę to spróbuje wam to pokazać jak to mniej więcej działa chociaż nie daję gwarancji że to po prostu mi wyjdzie gdy się po prostu zadłuży huk no więc tak więc po prostu nie będę się pilota staram gdyż w Bielsku jednak nie zamieszkam
Witajcie, a więc jestem tutaj w Bielsku Białej na przystanku Hotel Prezydent, jest tutaj rozkład jazdy elektroniczny dla autobusów, jest troszeczkę ruch, mam nadzieję, że mi się to nagra w miarę możliwości, bo jest jak słyszycie jest duży ruch, ale najczęściej pokażę wam jak to tutaj działa, to jest taki słup z przyciskiem takim, bo można sprawdzać pilotem, którego nie mam, ale możemy sobie sprawdzić przyciskiem, więc naciskamy sobie przycisk, tu jest przycisk po lewej stronie, tak jak stoimy do tablicy i właśnie go naciśniemy i powie nam autobus. Dwie minuty, linia 2, kierunek, osiedle Kopernika, objazd za 5 minut, linia 28, kierunek, osiedle Wojska Polskiego, objazd za 11 minut, linia 22, kierunek, osiedle Sarnistoch, objazd za 11 minut. Linia 1, kierunek, osiedle Beskidzkie, objazd za 12 minut, linia 4, kierunek, osiedle Polskich Skrzydeł, objazd za 13 minut, linia 8, kierunek, Warszawska Dworzec, objazd za 17 minut, linia 10. No i to właśnie były wszystkie linie, które tutaj będą za niedługo do nas przyjeżdżać. Właśnie mamy na Wapienicę odjechało, oczywiście jak za dwie minuty, to za dwie minuty, ale my na Wapienicę jechać nie możemy. A więc żegnam się z Wami i do następnych jakichś tam prezentacji.
W Krakowie też są takie przyciski, w prawdzie nie wiem czy są piloty, nie słyszałem o nich, natomiast przyciski te, umiejscowienie ich sygnalizuje taki dźwięk jak dawniej było na światłach, taki klek od żabi, można powiedzieć, znaczy bocianowy, łatwiej jest je wtedy zlokalizować, ale są moim zdaniem komunikaty dość, na razie są dla Tmawajów, komunikaty są dość, moim zdaniem, w sumie nie wiem dlaczego, ale są dwa różne komunikaty i nie wiem od czego jest to zależne i wprowadzają one nieco zamieszania podczas odsłuchiwania, bo podaje, przypuśćmy tam linia numer 2, kierunek taki i taki, odjazd za 5 minut, linia tam 4. Kierunek taki i taki, odjazd za 7 minut, linia numer 24, odjazd godzina 14.35, odjazd, znaczy tam linia numer tam, nie wiem, 13, odjazd za 5 minut i podaje, raz podaje za ile minut, innym razem o której godzinie i to jest takie lekko wprowadzające w błąd, bo człowiek się zasłucha. Na początku niby podaje. Kierunek taki i taki, odjazd za 5 minut, linia numer 24, odjazd za 5 minut i podaje, raz podaje za ile minut, innym razem o której godzinie i to jest takie lekko wprowadzające w błąd, bo człowiek się zasłucha. No i tak jak mówię, na razie tylko tramwaje, czy na razie, na razie już od kilku lat i linii autobusowych, nie podaje i na przystankach autobusowych nie ma tych przycisków. No i jeszcze jedno, to te przyciski są w różnych miejscach, nieraz budka zawiata jest w innym miejscu i kawałek trzeba zasuwać do tego przycisku, nie jest to jakoś ujednolicone, co uważam też za jakieś nieporozumienie. No i tak jak mówię, na razie tylko tramwaje, czy na razie już od kilku lat i linii autobusowych nie ma tych przycisków.
Ja właśnie o takim czynie słyszałem Także ja to akurat znam
Dokładnie, w Krakowie jest taki klekot. Zwykle przy przystankach tramwajowych, autobusowych nie ma. No niestety w Bielsku klekotu nie ma i tak naprawdę musimy szukać tej tablicy, szukać tego przycisku i po prostu patrzeć, gdzie jest ten przycisk i znaleźć go i nacisnąć. Jak byłem z panią od orientacji, to mi pokazało, gdzie jest ten przycisk, no a samemu to bym musiał gdzieś tam szukać i tego przycisku kombinować. No i wiadomo, że kto jest tu z Bielska, to ma piloty. Mógłbym, załóżmy, iść do tego związku po ten pilot, ale szczerze powiedziawszy bez sensu, bo trzydychy zapłacę i nie będę go używał w Bielsku. Może będę, nie wiem, kiedy później się wyprowadzam. To więc bez sensu na parę godzin orientacji brać pilot. Ewentualnie mogę sobie takiego pilota pożyczyć, ale żeby swojego kupować i potem koniecznie używać, no to moim zdaniem jest to po prostu bez sensu. I to też nie działa na wszystkich przystankach ten pilot, bo załóżmy tutaj na osiedlu Kopernika czegoś takiego nie ma. To jest chyba bardziej mi się wydaje, że w centrum.
Co to tych pilotów? Ja takiego pilota właśnie nigdy nie widziałem, nawet nie wiem jak to mniej więcej wygląda, a nie wiem jak jest tutaj w Tarnowie, jeżeli chodzi o przystanki, czy są te takie mówiące tablicy, jak na przykład w tym Bielsku, więc nie mogę tego stwierdzić, czy tutaj takie coś jest, co mówi, kiedy dana linia przyjedzie, no bo nie było jeszcze okazji, żeby to sprawdzić, ale jeżeli będę miał taką możliwość, to... ...to w tym momencie to sprawdzę, aczkolwiek niestety tego nie nagram, nawet jakby to gdzieś było, to tego nie nagram, gdyż mój Olympus postanowił już się więcej nie załączać, także jedynie co, to mógłbym ewentualnie przez telefon to nagrać.
No ten pilot, to wygląda tak, że to jest jak pilot, jak nie wiem, do samochodu czy coś i on ma trzy przyciski na górze. Jeden przycisk do rozkładu, a dwa jeszcze z tego co wiem to nie działają. Ponownież ma mówić jak podjedzie linia to jaki kierunek. To jeszcze nie działa, to jest w fazach robót, ale na razie tylko ten jeden przycisk działa, żeby sprawdzić sobie rozkład jazdy. Póki co te dwa i przyciski jeszcze nie działają. No i to mniej więcej wygląda jak do jakiegoś samochodu czy nie wiem, pilot antynapadowy. No ale głównie mogę Ci tak powiedzieć, że to wygląda jak pilot do samochodu do otwierania zamka centralnego czy do wyłączania alarmu.
No to akurat słyszałem, że to tak wygląda. Właśnie mniej więcej. No czy ktoś by tak kiedyś opisywał? Tak jak mówiłem, nawet takie piraty są w Łodzi.
tak, póki co to słyszałem o Łodzi, o Bielsku jeśli chodzi o piloty w innych miastach o tych pilotach nie słyszałem
Jeśli chodzi o pilota, ja takiego pilota nie widziałem, jeśli chodzi do obsługiwania i sprawdzania rozkładów i tak dalej, ale jak czytałem kiedyś w pochodni, to no to właśnie to jak Mateusz właśnie opisywał, to właśnie tak wyglądało, tylko że no to było właśnie jeszcze na, powstawało i dlatego teraz już jest tak, no w niektórych miastach jest to, w niektórych nie ma. W Bydgoszczy właśnie jest wizualna właśnie tablica, a nie ma gadającej.
Ja się muszę koniecznie dowiedzieć, co jest tutaj w Tarnoby, czy jest taki pilot, czego nie ma. I czy jest ta tablica, czy też jej nie ma, bo nie wiem jeszcze.