Transkrypcja
Witam Państwa serdecznie w kolejnym moim wątku. W tym wątku chcę, żebyśmy podzielili się, jakie gry znamy tarciane, o jakich kiedyś graliśmy. Jeżeli jakieś gry mało znane, to żebyśmy mogli wyjaśnić zasady, na czym te dane gry polegają, że one nie są mało znane i w co się grało, a w co się słyszało, a w co się nie grało. Jak coś takiego się zdarzyło, to można to umieścić jak najbardziej. Jeżeli chodzi o mnie, to ja grałem w Oczko, Jeziorko, Durnia, Wojny i Machao. Tyle gier ja znam, tyle się uczyłem, tyle... Mało kto chyba wie, na czym polega gra Jeziorko. Takie moje zdanie jest. Jeziorko to polega na takim, że bierze się talię kart i kładzie się, tak rozsypuje się, jakby tak... Tak po kółko się tak troszeczkę... Nie wiem, co to kina na drugą, tylko tak... Rozmiesza się i tak... Tylko plamę te karty tworzą. I później się brało. No i trzeba mieć te cztery te same figury. I się wylosuje. Jeżeli się tam... Zdaje się bodajże, że kładziemy... Ileś kart i później każdy się bierze. Zdaje się cztery karty, a reszta ta się wyłapała i później się bierze. I jak się ktoś dowie, że ma cztery karty, to odkłada i Jeziorko. I jak ktoś ma cztery te figury... W tych czterech maściach, tych kolorach... Mówi Jeziorko i każde Jeziorko to jeden punkt. To jest jeden punkt. I wygrywa ta osoba, która ma najwięcej punktów. Oczko nie wiem, czy muszę wyjaśniać. Mnie się wydaje, że to chyba jest jasna gra. Yyy... Yyy... Dureń. No i jeszcze Dureń może być taką mało znaną grą. Yyy... Gra Dureń polega na tym. Tutaj trochę będzie dłużej. Zdaje się sześć kart. I ja powiem tutaj na przykładzie dwóch użytkowników. Bo trzech to jest naprawdę bardzo długa opowieść. Jeszcze byłoby dłużej. Powiem tutaj na przykładzie dwóch zawodników. To one może później... Dopomnę jak jest więcej użytkowników. Więcej z tych graczy, przepraszam. Trażają się dla graczy po sześć kart. I pierwsza tarta, która zostanie... Która zostanie... Pierwsza. I kolor. Oznacza Kozyr. Kozyr to jest taka karta w figurze. Oznaczająca. Iż ona jest... Taka ważniejszą kartą. Ważniejszym kolorem. Niż pozostałe. I wtedy gracze patrzą. Kto ma z nich mniejszy. Kto ma z nich mniejszy. A jak więcej to jest najmniejszy. Na mniejszą kartę. Właśnie o takim... Kolorze. I ta sportowała na mniejszą zaczyna grę. I ona kładzie. Czyli to co się mówi, że schodzi. Kładzie się kartę. Jeżeli są więcej niż dwie osoby. Daje się do osoby gdzie to... Zgodnie według ruchu wskazówek. Zegara. I wtedy ta osoba schodzi. A jeśli ta sportowała jest w kolejności to pije. Jeżeli jest więcej osób. To pozostałe osoby. Które jeszcze nie kładą. To mogą dorzucać. I ten musi się bić. W takim sensie bić się. Że musi się bronić. Że musi położyć większą kartę. Jeżeli nie ma karty. To może położyć w tozyl. Natomiast jeżeli uważa. Że jest za wcześnie. Czy nie chce wydawać jeszcze. Wtedy przyjmuje kartę. I on traci kolejkę. I on się obroni. To wtedy. Idzie tam. Na... Przygrywa ta osoba. Która zostanie z kartami. I zawsze jest to jedna osoba. Jest tutaj więcej. Zwycięzców. No i chyba gry w wojnie. Nie muszę mówić. Mateo chyba też jest znana gra. Więc kto ma chęć. To zapraszam do udzielenia się. Na tym. Wątku. Pozdrawiam.