EltenLink

Czym jest Elten?

Wróć do EltenLink

#81 Julitka

Idąc za ciosem: Do słabowidzących? A po co?
-- (Zuzler):
DO widzących? A po co? Starczyłoby do słabowidzących.

--

***- A czego się boisz, Eowino? – zapytał.
- Klatki – odpowiedziała. – Czekania za kratami, aż zmęczenie i starość każą się z nimi pogodzić, aż wszelka nadzieja wielkich czynów nie tylko przepadnie, lecz straci powab.
2021-04-05 18:47

#82 balteam

Żeby na konferencjach z nimi pogadać, bo niedowidzących sporo z nas zna, też tematy się trochę pokrywają, więc to akurat rozumiem. Jak jużp isałem mi i tam by widzący nie przeszkadzali, ale żebym ich tu na fora namawiał to nie, bo to tak jak bym namawiał was na forum o historii, mogę niby.

Zapraszam osoby posiadające piesy, lub chcące je posiadać, do dołączenia do grupy o psach przewodnikach.
2021-04-05 18:51

#83 Julitka

A ja np. ten program widzę TYLKO dla niewidomych. Tak już mam. :)
Do integracji ze słabowidzącymi mamy np. FB, gdzie nacisk jest ostry kładziony właśnie na to.

- Klatki – odpowiedziała. – Czekania za kratami, aż zmęczenie i starość każą się z nimi pogodzić, aż wszelka nadzieja wielkich czynów nie tylko przepadnie, lecz straci powab.
2021-04-05 19:07

#84 gadaczka

Heh, no właśnie. Nie ma portalu tylko dla niewidomych, a jednak niewidomy to niewidomy, a słabowidz często jednak funkcjonuje bardziej jak widzący
-- (Julitka):
Do integracji ze słabowidzącymi mamy np. FB, gdzie nacisk jest ostry kładziony właśnie na to.

--

Dziękuję użytkownikom portalu Elten Link za możliwość obserwowania środowiska niewidomych. Stanowiło to dla mnie etap wstępny do pracy z niewidomymi na żywo.
2021-04-05 20:18

#85 Julitka

Ja już podkreślałam, że Elten by dla mnie coś stracił, gdyby był też dla słabowidzów. I bez urazy dla nich, bo serio fajnie jest wymienić się doświadczeniami. Ale do tego mam FB i to mi wystarczy.

2021-04-05 20:40

#86 Zuzler

A ja bym nie miała nic przeciwko, choćby dlatego, że to by bardzo rozszerzyło perspektywę.

2021-04-06 10:35

#87 sanklip

Dokładnie,
podpisuje się pod Zuzler.

Czemu jesteśmy (jako środowisko) tacy zamknięci?

Sygnatura:

Cis najzieleńszy jest zimą;
ma zwyczaj śpiewać kiedy płonie.

Heilung -
"Norupo".
2021-04-27 17:31

#88 cinkciarzpl

Pewnie dla tego, że słabowidy nas po prostu nie rozumieją. Zazwyczaj.

____________Panu się zdaje, że życie polega na tym, żeby dorosnąć. Co? Być dorosłym; zdać egzamin; zadośćuczynić normom. A co to jest norma? Czy pan, jako psychiatra może mi odpowiedzieć? Co to jest norma? Nie może pan, bo to jest g**no.
2021-05-01 21:17

#89 Julitka

A czemu musimy koniecznie nie być?
Mam wręcz wrażenie, że bardzo NIE jesteśmy. Aż za bardzo. :p

2021-05-03 09:24

#90 Zuzler

Jesteśmy. I nie powiedziałabym, że jest to taką super zaletą. Choćby dlatego, że trend wychodzenia na to cudowne zewnątrz
tak silnie się zakorzenił w ludzkich głowach, że mało wśród nas jednostek, które mają wiele mądrego do powiedzenia, bo albo mają one coś lepszego do roboty, albo tak uważają.

2021-05-04 14:05

#91 Julitka

Lekko, że tak powiem, obrażasz Eltenowiczów. A niepotrzebnie.

2021-05-04 16:54

#92 Natalia2000

zgodzę się z Julitką i z Zuzler, po co nam tótaj widzący? po to żeby był jeszcze większy bałagan, i po to żeby się nie można było swobodnie wypowiedzieć na jakiś temat?

2023-07-14 18:34

#93 misiek

No proszę, klasyczny stosunek zamkniętych śleptusiów do innych. A co, oni są trendowaci? A co, ślepaczki bałaganu nie robią?

Chcesz być dilerem? Chcesz być bandytą? Mieć własny burdel, pasuje ci to. Chcesz mieć kopyto i wrogów jak Don Vito? Chcesz iść do puchy, do piachu i na co ci to.
2023-07-15 01:43

#94 Julitka

@Misiek Znów siejesz zamęt, naprawdę. Jak masz kipieć jadem, to kup sobie worek treningowy. Skąd wiesz, czy koleżanka, tak jak np. ja, nie miała na myśli tego, że z widzącymi, którzy wbrew powszechnemu przekonaniu niewidomych nie są tacy źli, można się skontaktować na Facebooku, Whatsappie, Telegramie, Viberze, nawet na IG i Yt, jeśli się chce?

2023-07-17 15:16

#95 magmar Konto zarchiwizowane

Ja się zgadzam w jednym aspekcie.
Osoby niewidome mają inne potrzeby graficzne niż osoby słabowidzące.
Pajper miałby więcej roboty programistycznej, jak chce mu się w to bawić, nie widzę problemu.

2023-07-18 22:18

#96 magmar Konto zarchiwizowane

Ale przecież na Eltenie są osoby słabowidzące.
Jeśli zgadzają się na tyflowygląd programu dlaczego nie?
Przecież nikt nie sprawdza orzeczenia o stopniu niepełnosprawności przed zalogowaniem się.

2023-07-18 22:32

#97 magmar Konto zarchiwizowane

To co zamierzasz zrobić?
Jako członek Rady Starszych zamierzasz blokować tych, o których się dowiesz, że coś widzą?

-- (Julitka):

--

2023-07-18 22:40

#98 Natalia2000

magmar, Julita nic takiego nie powiedziała, nic w jej wypowiedzi na to nie wskazuje.

2023-07-18 23:34

#99 magmar Konto zarchiwizowane

Natalio, przeczytaj wpis poniżej.

-- (Julitka):

--

2023-07-19 00:25

#100 magmar Konto zarchiwizowane

I jeszcze jeden wpis Natalio.

-- (Julitka):
Ja już podkreślałam, że Elten by dla mnie coś stracił, gdyby był też dla słabowidzów. I bez urazy dla nich, bo serio fajnie jest wymienić się doświadczeniami. Ale do tego mam FB i to mi wystarczy.

--

2023-07-19 00:27