EltenLink

propozycja - sposób na zwalczanie spamerskich kont

Wróć do EltenLink

#1 balteam

Patrząc sobie na listę nowych użytkowników naszła mnie myśl, aby utrudnić lekko rejestrację konta.
Jak na wielu serwisach najpierw byśmy tworzyli konto, które by było trzeba aktywować linkiem, który przyszzedł by na maila, wydłużyło by to nie co proces spamowania, myślę, że wystarczająco, bo maile dosyć wolno sięzakłada.

Zapraszam osoby posiadające piesy, lub chcące je posiadać, do dołączenia do grupy o psach przewodnikach.
2018-07-20 00:31

#2 misiek

Jestem za, i Denis już to rozwiązanie proponował na grupie.

Potrzebuję papugę, gdyż ściga mnie kruk, za to że pożyczyłem pieniądze od bociana.
2018-07-20 01:16

#3 hryniek

Ja mam takie rozwiązanie, które wgl ograniczyłoby, albo mocno ograniczyło takie działania. Konta byłyby zatwierdzane przez Dawida, ewentualnie rzez osoby wyznaczone. wiem, że to utrudni ludziom, troszku życie, ale czy widzicie sensowniejsze rozwiązanie na ten moment?

Powiem Ci jedną rzecz dziewczyno. Tak mi się podobasz, że rwałbym CIę niczym trawę w STW
2018-07-20 01:19

#4 Irniss

Popieram w 100 to, co napisał Chryniek.
Można by to lekko rozszeżyć.
osoba rejestrująca się do zatwierdzenia kąta
opcja a. w ogóle nie może się zalogować i dopiero po zatwierdzeniu dostaje linkę aktywacyjna na maila
opcja b osoba normalnie może się logować ale ma zablokowane wszelkie funkcje społecznościowe

Mam kota, na punkcie swojego psa
2018-07-20 01:23

#5 daszekmdn

Bez przesady, nie spotkałem się z forum na którym było by cos takiego.

Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P
2018-07-20 01:54

#6 tomecki

Widzę następujące wady tego rozwiązania: serwisów typu nomail jest sporo i powstaje coraz więcej. Nie wiem czy Dawid sam byłby w stanie to ogarnąć. Druga rzecz czyli potwierdzenia kont przez ludzi też nie jest zbyt dobra, bo wystarczy wiarygodnie wpisać dowolne imię, nazwisko, wiek, mail i po problemie, a z drugiej strony ludzie, którzy faktycznie chcięliby coś zacząć działać muszą czekać.
Żeby nie było, że jeno marudzę, proponuję rejestrację w oparciu o FB czy inne google, bo to faktycznie się dość trudno zakłada, jeśli użytkownik nie posiada nic takiego to wchodzi w grę id komputera czyli przemiksowane numery seryjne dajmy na to pamięci, coś z procesora i generalnie sprzętu, co chyba jest spotykane w różnych rejestracjach i umożliwienie stworzenie np. nie więcej ni dwa konta na tydzień, w razie gdyby człowiek zapomniał danych do pierwszego z jakiegoś powodu albo dwie osoby z jednego kompa korzystają.

2018-07-20 01:57

#7 daszekmdn

Ło nieeee, Facebooki!

2018-07-20 02:01

#8 daszekmdn

Wszystko tylko nie FB etc

2018-07-20 02:02

#9 hryniek

No niestety @daszku. Jeżeli chcemy uniknąć takich sytuacji w przyszłości... To trzeba sięgnąć po cięższą altylerję i propzycja @TOmeckiego wcale nie jest tutaj zla. Paradoksalnie utrudnianie np. jakiś link aktywacyjny może się przyczynić do jeszcze większej ilości spamu. Dlaczego? BO ja np. mogę zająć się czymś innym, a tak jak bylo dzisiaj, wiedzialem, że Lolidło zaraz założy konto, więc nie opłacało mi się wychodzić. A tak, rozłoży się to w czasie, ludzie pójdą do swoich zajęć i zanim zbierze się ktoś do ogarniania, albo i nie, bo mogę sobie iść chociażby w FSx-a grać to ten czas mija, on sobie aktywnie bezkarnie spami. A chyba nie muszę mówić, że taki zfrustrowany spamer koniecznością aktywacji itp będzie dążył do maksymalizacji założeń swojego celu, chociaż z drugiej strony... Szybciej się może zniechęcić, ale ja jak to ja... próbuję spojrzeć na problem ze wszystkich stron. Na teraz co wypadałoby zrobić to jedno konto na jeden mail plus weryfikacja... I to już będzie krok milowy.

Powiem Ci jedną rzecz dziewczyno. Tak mi się podobasz, że rwałbym CIę niczym trawę w STW
2018-07-20 02:21

#10 pates

ja popieram oba sposoby

„Równowaga nie działa w korporacjach. Tam rządzi chaos i budżet.
2018-07-20 04:39

#11 Lowca_Androidow

Daszku sa fora, gdzie po założeniu nowego konta, to konto jest ograniczone, nie mamy możliwości pisania postów, dopiero po trzydziestu dniach, a do tej pory mozemy jedynie przeglądać forum.
. To raz, a dwa, już rozmawiałem z Pajperem i jedyne rozsądne rozwiązanie antyspamerskie to blokada poprzez nr identyfikacyjny eltena, ale to przyszłość. Po takiej blokadzie może sobie zmieniać IP< login, emaila, i tak się nie nie zaloguje.

Dziękuję wszystkim tym, którzy mnie wspierali i pomagali, wszystkim tym, z którymi miło się gawędziło i spędzało czas.
Ostatnie zdarzenia przyspieszyły moją decyzję, odchodzę.
Na koniec chciałem pogratulować moderatorom grupy o telefonach, Samodzielność oraz Polskie społeczeństwo działań skutkujących tym, że nie chce się tutaj zaglądać
Mają wyłączność na słuszność, user nie ma prawa mieć innego zdania, a jeśli takowy broni swoich racji spuszczają ze smyczy swoją obronną maskotkę.
Działania władzy pokazują jedynie, że wspomniana moderacja ma w głębokim poważaniu to co miśli zwykły user bez uprawnień moderatorskich, bo kimże taki user jest..
Brak wyjaśnień, merytorycznych, podpartych choćby regulaminem, to brak szacunku.
Jak to nawet namiastka władzy potrafi uderzyć do głowy...
Aha, kroplę czary przelał ban otrzymany za to, że napisałem do maskotki moderatorek, że się podlizuje, żałuję jedynie, że nie napisałem kulturalnie, a nie zgodnie z moimi zasadami, że zawsze piszę to co myślę, czyli, że liże dupę.
2018-07-20 06:50

#12 daszekmdn

@Łowca i to rozumiem, bo z możliwością only FB się nigdzien ie spotkałem.

2018-07-20 09:51

#13 Julitka

Logowanie poprzez konta typu Fb lub Google to nie jest dobry pomysł. Dlaczego?
Dlatego, że Elten w sumie opiera się na takich zasadach, że jego funkcjonalność powinna przyciągnąć ludzi z komputerem nieobytych, którzy w bezpiecznym środowisku gadającego, udźwiękowionego programu mogą sobie świat poznawać. Gdyby nie to, możnaby po prostu założyć nowe forum w Internetach i tam niewidomkowie znający Facebooka i Google mogliby sobie konta zakładać.
Chodzi mi po prostu o to, że jak ktoś niebardzo wie, do czego w ogóle służy Internet, a o Facebooku to mu sie nie śni, nie będzie zakładać konta na Eltenie, uważając to za zbyt skomplikowane.
w takim wypadku w ogóle sens istnienia Eltena jest dla mnie niejasny.
My, "obeznani", sobie poradzimy, ale oni?...
Odpowiadając na niezadane pytanie: nie, innego rozwiązania nie mam. Ale jestem przeciwna społecznościówkom. Problem jakoś rozwiązałaby weryfikacja poprzez e-mail, ale... to też nie jest idealne, z tych samych powodów. Możnaby faktycznie ograniczyć liczbę kont na 1 e-mail do maksymalnie dwóch (no bo niektórzy nawet maila nie mają) i tu już bez weryfikaci, ale nie wiem, czy to już nie jest wprowadzone. To by trochę spamerów spowolniło, bo zakładanie nowej skrzynki trwa dłużej niż konta na Eltenie.

***- A czego się boisz, Eowino? – zapytał.
- Klatki – odpowiedziała. – Czekania za kratami, aż zmęczenie i starość każą się z nimi pogodzić, aż wszelka nadzieja wielkich czynów nie tylko przepadnie, lecz straci powab.
2018-07-20 09:53

#14 gadaczka

Zróbmy weryfikacje przez smsa, obecnie każdy posiada telefon.

Dziękuję użytkownikom portalu Elten Link za możliwość obserwowania środowiska niewidomych. Stanowiło to dla mnie etap wstępny do pracy z niewidomymi na żywo.
2018-07-20 09:57

#15 daszekmdn

Numery SMS są płatne.

2018-07-20 09:58

#16 daszekmdn

Chyba, że you can zapłacić ;)lub ktos inny, bo to nie tanie.

2018-07-20 09:59

#17 Julitka

Ale faktycznie, to byłoby najwygodniejsze, bo teraz bez telfonu jak bez...
Pole do wpisywania kodu mogłoby być w Eltenie, tzn. w kliencie.
Wiem, to takie głupie, ale ja cały czas patrzę na nowych userów nie jeno Eltena, ale Internetu.

- Klatki – odpowiedziała. – Czekania za kratami, aż zmęczenie i starość każą się z nimi pogodzić, aż wszelka nadzieja wielkich czynów nie tylko przepadnie, lecz straci powab.
2018-07-20 09:59

#18 balteam

Julitka, logowanie się za pomocą Fb by nie było takie złe, to po prostu dodatkowa opcja by była, ale myślę, że nei potrzebna. Konto tu założyć jest prosto, no i zawsze mnie to trochę śmieszzyło jak na takiej nk było zaloguj przez fb.

Zapraszam osoby posiadające piesy, lub chcące je posiadać, do dołączenia do grupy o psach przewodnikach.
2018-07-20 10:11

#19 Lowca_Androidow

Nie można zmuszacć potencjalnych urzytkowników Eltena do zakładania konta FB.
Ja nie posiadam konta i nie mam zamiaru posiadać.

Dziękuję wszystkim tym, którzy mnie wspierali i pomagali, wszystkim tym, z którymi miło się gawędziło i spędzało czas.
Ostatnie zdarzenia przyspieszyły moją decyzję, odchodzę.
Na koniec chciałem pogratulować moderatorom grupy o telefonach, Samodzielność oraz Polskie społeczeństwo działań skutkujących tym, że nie chce się tutaj zaglądać
Mają wyłączność na słuszność, user nie ma prawa mieć innego zdania, a jeśli takowy broni swoich racji spuszczają ze smyczy swoją obronną maskotkę.
Działania władzy pokazują jedynie, że wspomniana moderacja ma w głębokim poważaniu to co miśli zwykły user bez uprawnień moderatorskich, bo kimże taki user jest..
Brak wyjaśnień, merytorycznych, podpartych choćby regulaminem, to brak szacunku.
Jak to nawet namiastka władzy potrafi uderzyć do głowy...
Aha, kroplę czary przelał ban otrzymany za to, że napisałem do maskotki moderatorek, że się podlizuje, żałuję jedynie, że nie napisałem kulturalnie, a nie zgodnie z moimi zasadami, że zawsze piszę to co myślę, czyli, że liże dupę.
2018-07-20 10:14

#20 Julitka

Jako alternatywa logowanie przez Fb może byłoby i fajne. ALe to taki raczej... bajer.

2018-07-20 10:16