Inne(Dyskusja ogólna)

Dziwne (nieznane/nietypowe) sygnały radiowe

Założony przez daszekmdn 36 wpisów ostatni wpis 5 lat temu Strona 1 z 2

Transkrypcja

Witam wszystkich, w tym wątku możemy dzielić się sygnałami, których nie znamy, sygnałami, których nie potrafimy rozpoznać, które są dla nas w jakiś sposób dziwne, a może ktoś inny będzie wiedział czym one dokładnie są. Ja takich sygnałów z AM-u mam dużo i będę je tutaj umieszczać.

Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P

Transkrypcja

To może ja najpierw zaprezentuję dziwny sygnał, który odebrałem na FM na częstotliwości 75,1 bodajże. I za lekko to wrzucę.

Transkrypcja

No, bardzo świetny sygnał, to jest jakby piszczenie odbiornika i szum.

Transkrypcja

zapowiedź. Będzie coś dla Daszka i może kilku innych osób. Zwróciłbym uwagę na rozlatującą się radiostację, która tam jest po prostu cudowna. Nie wiem, o co nam chodzi. Mam wrażenie, że to w ogóle jakiś stary typ na lampach jeszcze, czy coś. Ale brzmi to masakrycznie.

____________Panu się zdaje, że życie polega na tym, żeby dorosnąć. Co? Być dorosłym; zdać egzamin; zadośćuczynić normom. A co to jest norma? Czy pan, jako psychiatra może mi odpowiedzieć? Co to jest norma? Nie może pan, bo to jest g**no.

Transkrypcja

Leukotyp 49, Leukotyp 49, Leukotyp 49, tu Zbożowiec 51, Zbożowiec 51, odbiór. Tu Leukotyp 49, czy macie coś dla mnie odbiór? Tu Leukotyp 49, czy macie coś dla mnie odbiór? Tu Leukotyp 49, czy macie coś dla mnie odbiór? Tu Leukotyp 49, Leukotyp 49, czy macie coś dla mnie odbiór? Jestem gotowa do odbiór. Tu Leukotyp 49, Leukotyp 49, czy macie coś dla mnie odbiór? 9 zbożowiec 51 nadaje 12, 24, 0, 9, 17, 15, 12, rozdział. Celina, Quantum, Barbara, Quantum, Dorota, Zygmunt, Henryk, Paweł, rozdział. 83, 828, 97, 0, 70, 89, 473, 78, 676, 73, 953, 64, 405, 33, 565, 0, 1, 0. 91, 0, 64, 91, 0, 61, 79, 762, 71, 742, 19, 365, 68, 232, 08, 528, 90, 0, 56, 83, 83, 0, 53, 83, 84, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 89, 90, 90, 91, 91, 92, 92, 93, 92, 93, 93, 482, 44, 915, 90, 691, 07, 824, 97, 623, rozdział. Ludwik, Olga, Celina, Ignacy, Paweł, Zygmunt, Epsilon, Stefan, rozdział. Odbiór. Czekać odbiór. Applause, Dтора 10 11 13 14 15 19 20 21 22 23 24 25 Zbożowiec 51, tu Leukotyc 49, podebrano 12 odbiór. Zbożowiec 51, podebrano odbiór. Zbożowiec 51, podebrano odbiór.

____________Panu się zdaje, że życie polega na tym, żeby dorosnąć. Co? Być dorosłym; zdać egzamin; zadośćuczynić normom. A co to jest norma? Czy pan, jako psychiatra może mi odpowiedzieć? Co to jest norma? Nie może pan, bo to jest g**no.

Transkrypcja

noż po prostu mistrzostwo. Tam w ogóle było słychać jakby im mikrofon nie domagał na początku, bo próbowali coś mówić, bo się przez to buksianie coś przebiło na początku, ale nic im nie wyszło z tego. Właśnie mi zostało, skąd to buksianie się brało. I później ta kompresja, jak on mówił tam. I w pewnym momencie to on brzmiał nawet tak trochę jak z kasety by go puszczali, z takiej podniszczonej. Z takim przydźwiękiem charyczącym trochę.

Transkrypcja

A co to w ogóle jest tak z ciekawości? Co to za twór? Z kiedy to w ogóle nagranie?

Transkrypcja

A o który konkretnie pytasz, to Cię księża Grzegorz Jana.

Transkrypcja

O cienkciarza dokładnie mi chodzi. To ostatnie, tą stację radio, tą zepsutą taką.

Transkrypcja

To jest w misie jakieś wojsko. To jest jakieś wojsko, nagranie z 2013 lub 2014 roku.

Transkrypcja

No nie wiem czy to jest dziwny sygnał radiowy stricte, ale pamiętam, że jak byłem kiedyś u rodzinki na Morawach, czyli jeszcze w Czechach, ale bardzo blisko Słowacji i Austrii, to łapałem tam na falach średnich wtedy jeszcze słowackie radio publiczne, które miało od 8 rano programy dla mniejszości narodowych. I z jakiegoś powodu przed początkiem tego programu odezwał się tam nagle sygnał rumuńskiego radia, którego oni chyba czasami używają do dziś. I on się odezwał parę razy z rzędu i ja do dzisiaj nie rozumiem dlaczego tak, ale generalnie no właśnie tak było. Jak sobie jeszcze przypomnę, jeśli tego jaja tutaj nie rozbiję, to jeszcze o czymś powiem. Dzięki za oglądanie!

Transkrypcja

W sumie jak tu już jestem, to jeszcze wspomnę o stacjach numerycznych. To jest dopiero zagadka. To jest czasami dosłownie kryminał na falach radiowych, bo na falach krótkich zwłaszcza. Teraz już mniej tego jest. Jest w ogóle taki cały projekt, gdzie ktoś wydał nagrania tego na chyba dwóch płytach CD. To się nazywa Dekonat Project. Chyba Tsonat albo Tsonady. Nie, chyba Tsonat się pisze. Stacja sobie nadaje jakiś dziwny sygnał, czasami jakiś taki w ogóle troszkę creepy, typu jakieś takie dziwne dzwony albo pioseneczka. Potem numerki w jakimś języku, potem znowu ten sygnał i koniec. I to często byli szpiegowie albo jakieś tajne policje różnych państw. Między innymi.

Transkrypcja

Ciekawostka w ogóle brzmi tak, że ten konat to się wzięło od słowa z mojego ojczystego języka czeskiego, czyli konec, koniec, bo ktoś właśnie źle usłyszał to słowo. No i do tych sygnałów to należały albo jakieś piosenki, czasami grane na przykład na pozytywkach, albo na jakichś takich dawnych syntezatorach. Czasami to były jakieś dzwony, czasami to była po prostu melodyjka na jakimś syntezatorze zagrana. No dużo tego było i to rzeczywiście, no myślę, że można nieźle się przestraszyć, jeśli coś takiego się znajdzie w tym, w radiu.

Transkrypcja

Wy w Polsce chyba mieliście jakąś taką stację Która nadawała numerki Notabene po niemiecku I Na pewno Była też jedna z najbardziej znanych stacji To była taka Która też nadawała numerki po niemiecku Mówione Jakimś żeńskim głosem Takim brzmiącym troszkę jak dziewczynka by to była I tam zawsze na początku Była pozytywka z taką Melodyką którą można w internecie znaleźć Jako swedzka rapsody Szwedzka rapsody jakby To chciał i to rzeczywiście brzmi dziwnie Jak tak pozytywka sobie gra A potem jakaś dziewczynka Nam tu mówi Numerki po niemiecku i potem się Wyłącza nadajnik

Transkrypcja

A kolejną taką stacją na przykład to była The Lincolnshire Poacher, czy tak jakoś się nazywało, gdzie najpierw sobie grała piosenka. I tak właśnie to parę razy potem pani mówiła cyferki po angielsku, później był jeszcze taki dziwny sygnał, takie dwa tony jakby i tym to się kończyło. Także różne rzeczy można w radiu złapać.

Transkrypcja

My w Czechach też mieliśmy swoje, gdzie na przykład grała sobie też taka najpierw melodyjka na syntezatorze. I potem pani zaczęła mówić cyferki po czesku. W ogóle ciekawe, że niektóre były w takiej formie troszkę potocznej bardziej, bo na przykład osiem to jest osum po czesku, albo osm w ogóle, a ona mówiła wosum. To jest taka, może nie gwara, ale to jest po prostu mowa potoczna, jakby tak się u nas mówi potocznie. I było pięć, cztyrzy, wosum, siest, dwa, nul, w ogóle nie mówiła nula, jak zero, tylko nul. No i różne rzeczy były, potem były znowu po czesku okno, okno, okno, zdejasan, zdejasan, różne. Jasan to jest takie drzewo. Musiałbym teraz szybko znaleźć, jak się nazywa po polsku, no nie, popiół to raczej nie będzie, nieważne, w każdym razie takie, okno to jest faktycznie okno i były przeróżne takie rzeczy.

Transkrypcja

I w różnych językach to było. Po rumuńsku, po niemiecku, z muzyczkami austriackimi. Ja wiem, że to może nie do końca jest w temacie, ale myślę, że stacje numeryczne mogą być takimi rzeczami, które są troszeczkę nie do wytłumaczenia powiedzmy w radio, że ktoś to znajdzie. Zwłaszcza będąc dzieckiem, które to ciekawi, no to dziwne rzeczy można sobie pomyśleć, tak? Ja pierwszą swoją stację numeryczną, jedyną w sumie, złapałem kilka razy. Tam były numerki po angielsku, akurat wypowiadane tak, że tam był taki szum przerywany jeszcze. To ewidentnie było słychać, że to są jakby fragmenty mowy. Ludzkiej. I to brzmiało jakby jakiś komputer po prostu coś wyliczał i to było też takie bardzo dziwne. I to tak szło 4, 8, 9, 6, 10 i tak dalej. Znaczy nie ten, bo ten to jest już 1, 0. To są cyfry zawsze. Ale jakby cały czas, przez no nie wiem, parę minut, znaczy ja tego też nie słuchałem za długo, ale generalnie bez przerwy po prostu stosunkowo szybko te numerki.

Transkrypcja

W sumie jeśli mówimy o dziwnych sygnałach radiowych, to wiem, że za komuny któraś rozgłośnia regionalna polskiego radia miała kowala jakby kującego, ten taki dźwięk, to pukanie jako sygnał. I Gdańsk albo Szczecin albo Koszalin miał znowu statek. Syrenę w sensie. Więc to też jest takie, bo sygnały to najczęściej jednak bywają, zwłaszcza jeśli to są stacje, to to raczej jest melodia, bo coś muzycznego. A tutaj chyba nawet był szum morza gdzieś tam, co wtedy nie wiem czy to było dobrym pomysłem, no bo na falach średnich wtedy co były, no to tak nie bardzo. Mogło być słychać.

Kojarzy ktoś pierwszy sygnał trójki. Jest to fragment Scherza ciss moll zagrany na takim rozstrojonym fortepianie.
Wojna to pokój. wolność to niewola.
Ignorancja to siła. G. Orwell "Rok 1984"