Inne(Dyskusja ogólna)

Dziwne (nieznane/nietypowe) sygnały radiowe

Założony przez daszekmdn 36 wpisów ostatni wpis 5 lat temu Strona 2 z 2

DOdaję jeszcze sygnał programu winien i ma, jest to takie rozciągnięte Weeeeeeeell.
Wojna to pokój. wolność to niewola.
Ignorancja to siła. G. Orwell "Rok 1984"

Mam nadzieję, że to spostrzeżenie też się wlicza. Jeden czeski bloger, który często łapał różne stacje z daleka, pisał kiedyś o indyjskim nadajniku, gdzie przez cały czas leciał kilkusekundowy fragment jakiegoś utworu. Jakby ktoś chciał, to mogę poszperać i znaleźć, o ile ten blog jeszcze istnieje.

Poszukaj i umieść tu link, musi brzmieć bardzo egzotycznie.

W archiwalnych sygnałach trójki był ten well, ale taki jakiś krótki i bez pogłosy jakby ktoś miał wersję pełniejszą bardzo się ucieszę.

Transkrypcja

Najpierw do Magdy, niestety tego vloga już nie ma, gdzie to było, ale jeszcze mi się przypomniało, no nie, nie, niech to się mówi, nie ukrywam nic, wiadomo, będę szczery, no trudno. W ramach wymyślania, co by tu jeszcze powiedzieć, żeby pisankę ewentualnie zdobyć, w słoweńskim radiu publicznym przez lata, nie wiem czy jeszcze tak jest, ale jak jakaś, jak się zbliżała pełna godzina i akurat miała być jakaś dłuższa, jakieś dłuższe wiadomości miały być, to przez chyba minutę kukała sobie kukułka, kukuła sobie kukałka, super. I kukała sobie zawsze trzymać. Trzy razy z rzędu, potem krótka przerwa i potem znowu trzy razy z rzędu i to był ich sygnał czasu, chyba dlatego, że łączyło się więcej stacji, żeby był czas, ale ja się troszkę boję takich rzeczy, jak się tak coś powtarza przez dłuższy czas trochę i ja zawsze pamiętam jak tego słuchałem, to lepiej wyłączałem i włączałem dopiero po chwili, żeby już był ten dżingiel, bo się bałem kiedy, kiedy to się skończy i kiedy będzie rzeczywiście sygnał. Nie zapomnijcie zasubskrybować oraz zafollowować mnie na Facebooku!

Z jakich lat pamiętasz ten sygnał?

#27 Edytowano

Czy również fascynują Cię sygnały archiwalne?
Szkoda, że nie ma tego jingla.

Tu macie bardzo ciekawą bazę:
http://intervalsignals.net/

Transkrypcja

No mi niestety nigdy nie udało się nic złapać takiego jakiegoś oryginalnego, jedyne takie jakieś nietypowe może bardziej, to były po prostu dźwięki wynikające z zakłóceń, czyli jakieś piski pojedyncze między stacjami. I to tyle z takiego nietypowego strojenia jakiegokolwiek radia.

#30 Edytowano

To wątek o dziwnych sygnałach radiowych. Proszę o odsłuchanie pierwszego umieszczonego w nim postu w celu uniknięcia nieporozumień.
Z pozdrowieniami: Administrator grupy radio.
Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P

Transkrypcja

No to słuchajcie, skoro jest tak, to myślę, że to wspomnienie będzie też w temacie. Mam kolegę, który urodził się w roku 64 i studiował w Pradze w latach 80 w szkole muzycznej i on opowiadał, że łapał na którejś określonej częstotliwości na falach średnich. I to bardzo dobrze. Zawsze parę minut przed pełną stację, gdzie generalnie była cisza i co jakiś czas jakaś kobieta liczyła od 51 do 60. Później, nie tak dawno temu pytałem o to innego kolegę, który też może to pamiętać i on mi mówił, że to gdzieś z Pragi nadawali z miejsca, gdzie były wtedy zagłuszarki chyba. Tak? Nasze komunistyczne i nie pamiętam już teraz o co chodziło, ale no takie kwiatki u nas w latach 80 się pojawiały i do dzisiaj konkretnie nie wiem co to jest. Pewnie coś związanego z reżimem naszym wtedy co był.

Chętnie odsłuchał bym nagrania.
Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P

Transkrypcja

البحار الليبيون اتركوا سفنكم طورا اتركوا معجاتكم وارجعوا الى اجرادكم وبيوتكم نظام الخزافي يمسح قرار الامم المتحدة الذي يأمر بانشاء الاعمال العزائية في بلدكم محمايتكم اتركوا سفنكم طورا لا تحاولوا ان تعودوا الى سفنكم البحار الليبيون اتركوا سفنكم طورا اتركوا معجاتكم وارجعوا الى اجرادكم وبيوتكم نظام الخزافي يمسح قرار الامم المتحدة الذي يأمر بانشاء الاعمال العزائية في بلدكم محمايتكم اتركوا سفنكم طورا لا تحاولوا ان تعودوا الى سفنكم البحار الليبيون اتركوا سفنكم طورا رجال عودة اتركوا الى السفنة بسهولة اتركوا المساعدة الى الاسئلة الى والدكم او البيت قد يحدث قتالات الارئيس في البيت وتطلع لينتهاء العناصر الرئيسية اتركوا الى السفنة بسهولة لا تدخلوا الى السفنة BEHIND YOU اشتركوا في القناة

____________Panu się zdaje, że życie polega na tym, żeby dorosnąć. Co? Być dorosłym; zdać egzamin; zadośćuczynić normom. A co to jest norma? Czy pan, jako psychiatra może mi odpowiedzieć? Co to jest norma? Nie może pan, bo to jest g**no.

#34 Edytowano

Typowy przykład psy opu podczas wojny w libii stosowany na częstotliwościach używanych przez Libijską marynarkę wojenną. Nadawcami oczywiście byli Amerykanie, w tle próba kontrakcji przez zagłuszanie wrogiego sygnału. Ciekawostką może być fakt, że sygnał nadawany z Awacsa był tak silny, że odbierano go nawet blisko Polski
____________Panu się zdaje, że życie polega na tym, żeby dorosnąć. Co? Być dorosłym; zdać egzamin; zadośćuczynić normom. A co to jest norma? Czy pan, jako psychiatra może mi odpowiedzieć? Co to jest norma? Nie może pan, bo to jest g**no.

Transkrypcja

Девушки отдыхают... Девушки отдыхают... Девушки отдыхают... Девушки отдыхают... Девушки отдыхают... Девушки отдыхают... Девушки отдыхают...

Tu wspomniani przez Siciliano Czesi :)