Kochani, O odkurzaczu pionowym słyszę kolejny raz i naprawdę nie potrafię wyobrazić sobie, o co chodzi. Jak to niby wygląda i w jaki sposób ma być lepsze od innych tego typu rozwiązań?
Odkurzacz pionowy, jest to odkurzacz, który jest bezprzewodowy, nie ma rury tej takiej co wychodzi z normalnego odkurzacza. Wygląda to tak jak miała byś szczotkę taką jak odkurzasz normalnym odkurzaczem, następnie sztywną rurę i na drógim końcu jest silnik ze zbiornikiem na brudy, który odkurzając trzymasz w ręku i jeździsz tą szczotką na róże po podłodze, trochę się tym posługujesz jak mopem.
No tak, dokładnie. Ja lubię odkurzacz pionowy, dlatego że bardzo łatwo go użyć i to nie jest tak „skomplikowane” jak używanie odkurzacza tradycyjnego. Tu oczywście cudzysłów. On jest przydatny, jak chcemy coś odkurzyć szybko
No jest to raczej prawda, ale z drugiej strony to to jest bezworkowe, więc poza dodatkowym nakładem czasu, to wielkiego problemu z tym być nie powinno. No przynajmniej ten, który widziałam był bezworkowy.
Mam taki w domu. Jest poręczny, napewno nie jest ciężki, bez problemów można nim odkurzyć co kolwiek, bo posiada trzy tryby otkurzania. Pojemnik na kurz jest pełny po trzech-czterech dobrych sprzątaniach w dwupokojowym mieszkaniu. Jak to czyszcze i czy jest to trudne? Nie, jest bardzo proste. Wyjmuję pojemnik, wyrzucam śmieci, myję pojemnik płynem do naczyń, suszę i wkładam z powrotem. Zajmuje to dosłownie trzy minuty. Bardzo polecam taki odkurzacz tym, kturzy nie lubią tradycyjnego, mają problemy z kręgosłupem jak ja i w dodatku nie chcą cały czas przywozić czy przynosić z sobą ogromnego monstra z pokoju do pokoju. Odkurzać mam Samsung Jet 70 Complete VS15T7036R5.
Ja tam tego ustrojstwa nie lubię, dla mnie to za wolno zbiera brud. Trzeba nim wolniej jeździć, co mnie osobiście irytuje, ale fakt, jest to lekkie i proste w użyciu.
"Nie wolno się bać. Strach zabija duszę. Strach to mała śmierć, a wielkie unicestwienie. Stawię mu czoło. Niech przejdzie po mnie i przeze mnie. A kiedy przejdzie, odwrócę oko swej jaźni na jego drogę. Którędy przeszedł strach, tam nie ma nic. ... Jestem tylko ja." - Litania Bene Gesserit przeciw strachowi ("
Ja uwielbiam, od kiedy mam taki odkurzacz to sprzedałem Roomba bo skoro i tak mam sprzątać w rogach, przy krawędziach i tak dalej to w sumie mogę sprzątać tym pionowym. Zwłaszcza, że nie zajmuje to wiele czasu, pojemnik ma mniej więcej pół litra pojemności więc przy dwuch kotach to bardziej, w sęsie częściej czyszczę szczotkę niż sam pojemnik, musiał bym sprawdzić po ilu odkurzaniach u mnie pojemnik będzie pełny, mało tego te odkurzacze mają różne końcówki, więc można nim odkurzyć za równo podłogę jak i nie wiem biórko czy jakiś mebel.
-- (Julitka): Ale chwila, przecież to musi być ciężkie!
--Julitko, ale przecież jak opierasz odkurzacz na ziemi, na szczotce, to praktycznie niwelujesz ciężar. Po drugie, to ciężar takiego samego silnika, z pojemnikiem, bez tej rury wacha się od ok. 1,5 do 1,8kg.
-- (Kat): Ja tam tego ustrojstwa nie lubię, dla mnie to za wolno zbiera brud. Trzeba nim wolniej jeździć, co mnie osobiście irytuje, ale fakt, jest to lekkie i proste w użyciu.
-- Moc ssania, to akurat zależy od modelu, obecnie na rynku są już bardzo mocne sprzęty, których siła to 27000Pa, ja mam taki, co ma 17000 i jak przykładam rękę, to ciągnie prawie tak dobrze, jak tradycyjny, mówię prawie, bo już trochę lat ma i nie jest już tak skuteczny, jak na początku, ale prawda jest taka, że nic w nim nie wymieniałem, znaczy filtry itp., być może czas to zrobić i dać mu drugą młodość.
Od niedawna dysponuję sobie odkurzaczem myjącym Philips Aqua8000
Zbiera z ziemi spoko, nawet większe kawałki szkła czy coś. Nie jest ciężki. Na 32metrową chałupkę, akumulator starcza na mniej więcej 3 razy. W zestawie 3 szczotki - standardowa, taka do ogarnięcia np. samochodu, no i mop - do jeżdżącej końcówki przyczepia się pojemniczek ze szmatką i uprzednio nalaną weń wodą. Mycie też nie idzie mu źle. Ja z czystym sumieniem mogę polecić.
Sygnatura:
Cis najzieleńszy jest zimą; ma zwyczaj śpiewać kiedy płonie.
Ale wszystko ma swoje wady i zalety, taki odkurzacz pionowy i owszm, ale nie może to być jako jedyny tego typu sprzęt w domu, takim odkurzaczem nie odkurzymy pajęczyn, żaden z producentów nie pomyślał o czymś takim jak dopinanie rury właśnie w takim celu, to samo jak z robotami sprzątającymi, super sprawa, ale jako uzupełnienie, bo tym też nie odkurzymy pajęczyn, nie odkurzymy kanapy, a wystarczyło dodać tryb ręczny, otwór na rurę i mamy ssawkę i pracujemy jak standardowym odkurzaczem.
Znajdź sobie zajęcie, które kochasz, a nie przepracujesz w życiu ani jednego dnia.
No jak to? lepsze odkurzacze mają rurę sztywną, elastyczną, kilka ssawek dopinanych albo bezpośrednio albo do rury, a że takie rzeczy teraz raczej tylko na aku są to do odkurzania w kątkach super.
Giętkie rury, kolanka, sztywne łamane w połowie, do wyboru, do koloru. Wszystko zależy od producenta i konkretnego modelu, oczywiście też od ceny, ale to chyba rzecz jasna, im więcej, tym drożej.