Nagrywamy

jaki mikrofon dynamiczny polecacie?

Założony przez nsoft15 19 wpisów ostatni wpis 3 lata temu

Jak w temacie, szukam taniego mikrofonu do nagrywania podcastów i wokalu, nie zależy mi na audiofilskiej jakości dźwięku. najlepiej jak by w zestawie był również statyw.

Co to znaczy tani dla ciebie? Ja mam już długo dynamika audiotechniki mb3k, statywu nie ma w zestawie, mnie on sięsprawdza do tego, co z nim robiłam. Ale podejrzewam, że w tej cenie trochę sięjeszcze takich znajdzie. Jest też sporo zestawów dla podcasterów, różnych firm, tam często jest mikrofon, statyw, popfiltr i to wszystko, tam są często pojemnościowe, ale dynamiki też raczej czasem w takich zestawach sprzedają.
rzeczy niemożliwe od ręki, cuda w przeciągu trzech dni.

tak mniejwięcej do 200 złotych

bardzo bym się zastanawiał, czy koniecznie musi to być dynamik, nawet tani.
@Tomecki, czuj się człowiekiem przy tablicy, ale moim skromnym realizatorskim doświadczeniem, średni pojemnik, (szczegolnie przy podcascie) a poprawnie wysterowany, będzie lepszy niż tani dynamik w 99.99999 przypadków.
Sygnaturka.: "That seems to point up a significant difference between Europeans and Americans. A European says: 'I can't understand this, what's wrong with me?' An American says: 'I can't understand this, what's wrong with him?'" TERRY PRATCHETT

z tego co wiem to pojemnościówki są przeważnie na USB, a ja potrzebuję czegoś co mogę podłączyć bezpośrednio do dźwiękówki

na usb? :O

szczerze mówiąc nie znam się na mikrofonach, mam dźwiękówkę na usb od creative, i potrzebuję mikrofonu który mogę podłączyć bezpośrednio do niej.

Jaką masz tą kartę dźwiękową?
Obawiam się, że tam jest raczej wejście na jakiś mały elektret, ewentualnie dynamik, ale oczywiście z kablem ts i reduktorem pewnie na 3,5mm.

soundblaster surround x-fi 5.1 pro

Pamiętam jak pisałeś odnośnie tego, jaką kartę polecamy pod 5.1. Zwykle te karty nie mają jakichś dobrych przedwzmacniaczy mikrofonowych. Do tego zastosowania o którym tu piszesz zdał by się jakiś interface audio, coś pokroju FocusRite Scarlet np. Solo albo Scarlet 2/2. Creative którą masz jak najbardziej do dźwięku przestrzennego, ale do nagrywania jakimś pożądnym majkiem to to średnie jest. Trzeba było określić zapotrzebowanie na funkcje i priorytety, co zamierzał byś takową kartą robić.
Sygnatura? A co to jest i do czego :D

Potrzebuję tej karty do głośników 5.1 więc to był dobry zakup, a w interfejsy nie chcę się bawić bo to niesie za sobą dodatkowe koszty. Potrzebuję po prostu mikrofonu który jako tako nagrywa, coś dla amatorów a nie dla audiofilów czy profesjonalnych zastosowań.

Też chyba szedłbym w coś usb, bo faktycznie te przedwzmacniacze raczej słabe są w Creative i będzie to szumiało. Być może jakiś elektret z porządnym sygnałem coś uratuje, ale jeśli do dwóch stówek to mimo wszystko usb, ale jakie konkretnie to już nie wiem.

chyba sobie kupię novoxa nc1, słyszałem że w tej cenie to jedyna sensowna opcja.

Pewna firma, zwie się superlux, robi dość dobre mikrofony i słuchawki, za niewielkie pieniądze.
Nie polecę konkretnego modelu, ale coś na usb chyba mają, może warto poszukać i posłuchać.

Novoxa używałem dość długo. Jeśli masz fajne wtyczki dość dużo z tego wyciągniesz.
Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P

Już ciężko dostać, ale snab hf 50. Jak chcesz full zestaw to mozos mkid 900 albo 700.
„Równowaga nie działa w korporacjach. Tam rządzi chaos i budżet.

Transkrypcja

I pozwolę sobie też i ten wątek Wam odświeżyć, bo to kolejny wątek w stylu temat wiecznie żywy. Z mikrofonów do 200 złotych dynamicznych, które będą brzmieć nawet kijowo, ale zawsze jednakowo po prostu nie ma. Mikrofony dynamiczne cechują się jednak tym, że nawet drogie zostawiają zawsze jakieś szumy, więc warto o tym pamiętać. Wobec czego tutaj jednak szedłbym albo w mikrofony przy tym budżecie dołożyłbym stówkę. Bo zapewne już został kupiony, ale to jest taki temat, gdzie pewnie ktoś inny też będzie chciał wiedzieć ewentualnie. To są takie tematy jak i mikrofon, że ciągle jakieś nowe powstają i tak dalej. Więc ja bym proponował dołożyć stówkę i na przykład kupić, czy tam lekko, no myślę, że stówkę spokojnie, czy tam leciutko z hakiem i kupić tutaj wspominany Audio Technica AT2020. Lub na USB AT2020 i podłączyć do interfejsu. Ewentualnie kupić mikrofon na opcję XLR, ten do którego mówię ja, czyli za te 450 złote S-Electronics X1A. Przepraszam, X1A, X1A, X1A. Zdecydowanie, jeżeli chodzi o mikrofon dynamiczny, bardzo dobrą opcją jest mikrofon PreSonus PD70. Na stronie bankmikrofonow.dobrypoziomdzwieku.net Zobaczę, czy już to dodałem. Kurde. Powinniście sobie... Posłuchać tego Majka. Bank mikrofonow.dobrypoziomdzwieku. Kurczę, powinienem sprawdzić zanim włączę się, ale dobra. Moja wina. Co to jest? Wchodzicie na bankmikrofonow.dobrypoziomdzwieku.net Bank mikrofonow. I tak. Wchodzicie w link mikrofony dynamiczne. To jest po prostu moja strona, która służy właśnie do takich celów. Tak. I są tutaj próbki różnych mikrofonów. Dobra. To ja dam linka bankmikrofonow. O. To jest taka strona, na której, że tak powiem, nie naciągam jeszcze na kursy moje i podcasty. I tak dalej. Dobra. To ja wam tutaj dam... O. Okej. Ja wam tutaj dam linka. Posłuchacie sobie po prostu kilku Majków w różnych cenach. PreSonus PT-70 to jest Majk dynamiczny. Bardzo dobrze wykonany. Jak chodzi o postprodukcję. Niewiele z nim trzeba robić. Słuchajcie. Naciupałem na nim. I tak. I tak. I tak. I tak. I tak. I tak. I tak. I tak. I tak. I tak. I tak. I tak. I tak. I tak. I tak. I tak. I tak. I tak. I tak. I tak. I tak. I tak. I tak. I tak. I tak. I tak. I tak. I tak. I tak. I tak. I tak. I tak. I tak. I tak. I tak. I tak. I tak. I tak. I tak. I tak. I tak. I tak. I tak. I tak. I tak. I tak. I tak. I tak. I tak. I tak. I tak. I tak. I tak. I tak. I tak. I tak. I tak. I tak. I tak. I tak. I tak. I tak. I tak. I tak. I tak. I tak. I tak. I tak. I tak. I tak. I tak. I tak. I tak. I tak. I tak. I tak. I tak. I tak. I tak. I tak. I tak. I tak. I tak. I tak. I tak. I tak. I tak. I tak. I tak. I tak. I tak. I tak. I tak. I tak. I tak. I tak. I tak. I tak. I tak. I tak. I tak. I tak. I tak. I tak. I tak. I tak. I tak. I tak. I tak. I tak. I tak. I tak. I tak. I tak. I tak. I tak. I tak. I tak. I tak. I tak. I tak. I tak. I tak. I tak. I tak. I tak. I tak. I tak. I tak.

Zapraszam na mój youtube

https://www.youtube.com/channel/UCxk7p4SeqPz2uPU7m3rmwRA

dzięki za linki i trochę ciekawych informacji