Miniserwer i komputer do eksperymentów
Wróć do Komputery i akcesoria#81 tomecki
Domoticz ponoć jakoś traci na popularności. Home Assistant zyskuje, a ten tam OpenHub trzyma się nieźle cały czas, ale to takie szybkie info po dość krótkim riserczu.
#82 pates
Co to jest home assistant? Jak dobrze rozumiem jakiś linux, ale na czym to polega?
#83 zywek
Ktoś w ogóle z tego sdra korzysta? BO stać to może wiesz.
#84 pajper
Ja się bawiłem tym, ale czasu nie było na więcej. Kiedyś, jeśli będzie więcej czasu, może coś z tego urośnie... No ale to naprawdę kiedyś.
RPi 4B naprawdę dużo uciągnie. Jedyne, o co trzeba zadbać, to chłodzenie, bo jednak dość łatwo o throttling.
Shoot for the Moon. Even if you miss, you'll land among the stars.
#85 pates
Aktywne chyba to jedyne rozwiązanie dobre z tego co sprawdzałem u youtberów. Oczywiście mogę się mylić, ale testy były, ciekawe, gdzieś chyba pisałem, nawet 100 stopni potrafiło wybić.
Taka jeszcze jedna sprawa mała, 4a ma być słabsza niż 4b?
#86 pajper
Pasywne też dużo umie, choć nie tyle. Ale u mnie w Warszawie chodzi na pasywnym i dobrze daje radę.
4A ma być słabsze, ale nie gorsze. W sensie w zamian za nieco lepszą specyfikację dostajemy sporo mniejszy rozmiar i mniejszy pobór prądu, to też ważne.
#87 pates
Jest gdzieś ta specka dostępna do wglądu?
#88 pajper
Mówi się o procku z 4B, 512MB RAM, braku USB3, porcie PCI-E i wymiarach 3A+. Ale na pewno będziemy wiedzieć, jak dostaniemy.
#89 tomecki
Na razie dopiero dotknąłem tematu tych asystentów więc skieruję do wujka Googla.
#90 pates
Jakiej wielkości jest normalna, typowa malina?
#91 pajper
85,56 x 56,5 x 11 mm.
Ale nie przesadzajmy, to naprawdę łatwo sprawdzić. ;)
#92 pates
Nie, to wiem, chodzi mi o takie wymiary na rękę, porównywalne do czegoś, etc.
#93 pates
Kamerki i inne takie podpina się pod gpio czy są inne złączki?
#94 pajper
Jest do kamery dedykowane CSI
#95 pates
Jak to wygląda?
#96 Pitef
To jest takie gniazdko na tasiemkę bodajrze. Jest na malince CSI i DSI. Jedno do kamery drugie do wyświetlacza. Inna sprawa, że u mnie po założeniu chłodzenia mam jedno ze złączy zakryte, ale mi nie potrzebne, więc...