EltenLink

Miniserwer i komputer do eksperymentów

Wróć do Komputery i akcesoria

#41 zywek

Zrobisz sobie wentylator jakikolwiek? jak go wmontujesz w oryginalną obudowę? Gdzie go podłączysz?

Edytowano 2021-12-15 13:44

#42 zywek

Znacz no jak tam kto uważa. Ja osobiście jstem zdania i długo takiego zdania będe, bo jedna Malina jaką widziałem, jedyna malina jaką widziałem zachowuje się jak niedoinwestowany gniot... Dlatego każdemu będę to odradzał.

2021-12-15 13:45

#43 pates

Są obudowy z wentylatorami. Malina normalnie nie ma obudowy żadnej. Nadal jak coś myślę nad jakimś pc do 300 zł max, który by posłóżył za serwerek i takie tam.

„Równowaga nie działa w korporacjach. Tam rządzi chaos i budżet.
2021-12-15 16:49

#44 pajper

Sory, ale taka dyskusja nie ma sensu, @zywek.
To tak jakbym raz widział niedziałający telefon i wszystkim wmawiał, że np. iPhony albo Androidy są złe, bo widziałem jeden i się wieszał.

Przyrost wydajności 4B do 3B+ jest ogromny. Chłodzenie tego też jest dość proste.
Ale skoro wiesz lepiej od kogoś, kto tematyką Raspberrych zajmuje się od roku 2014 i przez ręce przewinęło mu się na pewno przynajmniej kilkadziesiąt egzemplarzy, to jakby nie mamy o czym mówić.

#StandWithUkraine

Shoot for the Moon. Even if you miss, you'll land among the stars.
2021-12-15 21:17

#45 pates

Miałeś w rękach to 400? Podobno podbity procek

2021-12-15 21:32

#46 pajper

Widziałem 400, ale nie testowałem tak wnikliwie. Na oko podobnie do 4B.

#StandWithUkraine

2021-12-15 21:47

#47 pates

Dobra Dawid, jak możesz to bardzo bym cię o jedną rzecz prosił. Wysłałem ci pm ką 2 linki, możesz zerknąć mi i powiedzieć, co się bardziej opłaca?

2021-12-15 22:05

#48 pates

2021-12-15 23:18

#49 zywek

Super, tylko że o wydajnościwypowiadali się niestety troszkę mądrzejsi ludzie od Ciebie, i nikogo nie interesuje, że zjadłeś mleczaki na malinach. Więksi specjaliści mówią co innego, więc niestety wierze im w tym przypadku, nie Tobie. Ale to nie mój dom, nie moje zasady. Ja bym tego nie kupił za żadne pieniądze. Za darmo bym tego niewziął.

2021-12-16 10:23

#50 pates

Do kogo to kierowałeś Żywek?

2021-12-16 11:52

#51 pajper

@zywek
Nie będę wchodził w takie pyskówki. Jeśli mamy rozmawiać, to merytorycznie.
A jedyne co widzę, to że widziałeś jedną Malinę, słyszałeś kilka opinii i już jesteś wybitnym specjalistą w temacie. To o tyle zastanawiające, że ja od lat zajmuję się tymi urządzeniami i ciągle dowiaduję się od bardziej doświadczonych ode mnie masy nowych rzeczy.

@pates
Jeśli wybierać z tych dwóch, brałbym HP. Ma USB3 i DDR3. Ale ryzykujesz tu trudną przeprawą, niestety.
Jeśli chcesz się uczyć serwera NAS, ja bym naprawdę zaczekał i kupował Malinkę, chociażby dlatego, że jest prosta, sprawdzona i łatwo znaleźć materiały. Ale ten HP też się nada, choć bedzie nieco gorszy.

#StandWithUkraine

2021-12-16 12:43

#52 pates

Dawid, czemu óważasz że gorszy? Co mi da malina czego mi hp nie da i odwrotnie?

2021-12-16 12:45

#53 pajper

Ok, zacznę od zalet HP, bo to prostsze. Na pewno zaletą HP jest łatwość wymiany sprzętu. Nie wiem, jakie są maksymalne możliwości płyty głównej i czy np. obsługuje ona 8GB RAM (może się okazać, że nie), ale jednak potencjalnie taka opcja jest.
To architektura X86, a więc gdybyś się jednak zdecydował na Windowsa, masz dużo łatwiej. Na ARM też się daje, ale to cięższa przeprawa, sporo cięższa.

Największą zaletą Malinki dla mnie jest jej maleńkość, tak rozmiarowo, jak prądowo. Malinka uruchomiona 24 godziny na dobę prawie nie pobiera prądu, 15 watów to nic, to mniej od laptopa. W ogóle nie będzie jej widać na rachunkach. Jest cicha i lekka, uruchamianie nawet miniPC nie jest tak proste.
Drugą zaletą są porty GPIO. Gdybyś chciał kiedyś podłączyć jakieś czujniki, termometry itp. to to zrobisz, z komputerami nie ma tak łatwo.
Trzecia sprawa to nieco lepsza wydajność architektury ARM w niedesktopowych zastosowaniach.
Czwarta to fakt, że wszystko, o czym rozmawiamy, ktoś zrobił. W Internecie są miliony skryptów, poradników, pytań i dyskusji o uruchomieniu na RPi praktycznie wszystkiego, co może nam przyjść do głowy. Baza wiedzy jest ogromna, a to bardzo ułatwia stawianie pierwszych kroków.

#StandWithUkraine

2021-12-16 12:53

#54 pates

Dobra Dawid, znalazłem jeszcze takie cosik.
https://allegro.pl/oferta/hp-t630-mini-pc-terminal-thin-client-4gb-32ssd-w10-10518522931
Btw czemu nie polecasz lenovca?

2021-12-16 13:13

#55 pajper

Nie ma USB3, co wyklucza ten komputer jako NAS przy 32GB wbudowanej pojemności.
Lenovo nie polecam z tej samej przyczyny, plus z powodu DDR2.

#StandWithUkraine

2021-12-16 13:16

#56 pates

Czekaj, ten hp który wrzuciłem teraz ma usb 3, w opisie tego nie ma, ale specyfikacja oficjalna wskazuje usb 3 że jest. Oprucz nasa chciałbym tego używać do stawiania serwerów do gier, ewentualnie jako zapasowy komputer do powiedzmy, sterowania konkretnym sprzętem. Wg ciebie jest coś warte jeszcze ówagi tak do 300, 400 zł?

2021-12-16 13:19

#57 pajper

Jest kilka podróbek RPi, jak BananaPI, OrangePI itd. To często fajne sprzęty, ale z ubogą dokumentacją, więc już prędzej bym poszedł w X86 gdzie, nawet jeśli nie poradzisz sobie z Linuxem, masz chociaż Windowsa w planie B.
Więc, jak mówiłem. Jednak bardzo sugerowałbym RPi, ale jak nie, to tego HP.

#StandWithUkraine

2021-12-16 13:28

#58 pates

Co sądzisz o tym procku amd 2 x 2 ghz? Do czego się to nada?

2021-12-16 13:32

#59 pajper

Do serwera NAS spokojnie, ale do czegoś ambitniejszego... No, raczej nie.

#StandWithUkraine

2021-12-16 13:37

#60 pates

Co masz namyśli mówiąc czegoś ambitniejszego?

2021-12-16 13:38