Apsurdy w Harrym Potterze.
Wróć do Literatura#201 skrzypenka
nie, to była tempota bezgraniczna.
#202 Elanor
Co innego zaklęcia, a co innego w cudzysłowie jakaś tam ozdoba na głowę.
--Cytat (skrzypenka):
no właśnie, ciekawe.
a apropo crabbea i goyla, no przecież coś musieli umieć, nauczyciele za piękne oczy by ich nie przepuszczali do kolejnych klas.
chociaż, poddaję to w wątpliwość, bo jeśli oni nie zapamiętali, że szukają diademu, tylko jakiegoś dajdymu, to jak, do jasnej ciasnej, nauczyli się takich czarnomagicznych zaklęć? jedno wyklucza drugie. skoro nie zapamiętali słowa diadem, to jak mogli zapamiętać te wszystkie łąsińskie nazwy zaklęć?
--Koniec cytatu
#203 skrzypenka
tak, ale żeby nie zapamiętać prostej nazwy? trochę wstyt.
#204 annabeth
A moze przez całe siedem lat confundowali nauczycieli by ich przepuszczali? No nie, trochę naciagane, ale mogło byc tak, ze ich ojcowie byli szanowani, i tak samo jak w przypadku Malfoya, wiadomo było ze gdyby ich synalkowie mieli nie przejść na następny rok, to stosik galeonów przeszedłby z rączki do rączki zeby przesli
#205 Monia01
Moim zdaniem oni są trochę wynaturzeni
🇺🇦 🇵🇱
#206 jamajka
Jedna rzecz, to ten dajdym, nie wiadomo, jak jest w oryginale, znaczy wiadomo, ale ja nie wiem, a inna sprawa, że oni są jednym z tych kreskówkowych elementów opowieści. Troszkę tak, jak DUrsleyowie, wyobrażacie sobie, żeby tak mały chłopiec, jak Harry mógł wykonać wszystkie prace, które oni mu zlecali?
#207 skrzypenka
tak, wyobrażam sobie. to ożliwe, pracowałam dużo,jak byłam mała. obowiązki domowe da się tak wykonać.
#208 annabeth
Rowling musiała stworzyć jakihś wrednych kumpli malfoya, aże oni nie mięli jakichś swoich wielkich momentów, więc nie skupiała się jakos specjalnie na ich kreowaniu, o czym moze swiadczyc fakt, ze dopiero w siódmej części poznajemy chocby ich głosy.
#209 gadaczka
Ciekawi mnie, gdzie kształcili się czarodzieje pracujący jako lekarze w szpitalu św. Munga, wogóle jak zdobywali zawód lekarza, bo nic nie było o uczelniach wyższych.
#210 skrzypenka
No, nie, nie było. było tylko o tym, jak aurorzy zdobywali wykształcenie. kształcenie aurora trwało 3 lata. natomiast, wydaje mi się, że aby zostać magomedykiem, czy kimś innym, trzeba było dokształcać się samemu. Chyba chodzi o to, że ludzie podróżowali po świecie, spotykali innych ludzi światłych. Dajmy na to, Albus. Po prostu, książki wzorują się na średniowiecznym zdobywaniu wiedzy. Tak myślę.
#211 Elanor
@Gadaczka
Myślę, że na pewno były jakieś nie wiem... kursy, coś w rodzaju studium?
#212 tomecki
Oo, dorzuciłyście jeszcze jeden kamyczek do moich teorii. Dzięki :d
#213 Monia01
A czy to nie było tak, że o tym kszrałceniu RonaRowling napisała już później, poza książką? Nie pamiętam szczerze mówiąc.
--Cytat (skrzypenka):
No, nie, nie było. było tylko o tym, jak aurorzy zdobywali wykształcenie. kształcenie aurora trwało 3 lata. natomiast, wydaje mi się, że aby zostać magomedykiem, czy kimś innym, trzeba było dokształcać się samemu. Chyba chodzi o to, że ludzie podróżowali po świecie, spotykali innych ludzi światłych. Dajmy na to, Albus. Po prostu, książki wzorują się na średniowiecznym zdobywaniu wiedzy. Tak myślę.
--Koniec cytatu
🇺🇦 🇵🇱
#214 skrzypenka
Nie pamiętam, przytocz, jeśli mozesz.
#215 papierek
ale czy wyobrażacie sobie, żeby taka mcgonagal przepuszczała crabbea i goylea z klasy do klasy? :D nawet galeony by jej nie przekonały, chociaż jakieś tam układy czy układziki mogły być, Lucjusz był w radzie nadzorczej
#216 skrzypenka
No właśnie, też nie sądzę, że mogłaby ich przepuścić ot tak, po prostu.
#217 Elanor
A powiedzcie Wy mi, czy nie mieliście w życiu przyjemności z takimi ludźmi, co naprawdę się nie uczyli, ale ostatecznie zawsze do następnej klasy przechodzili? Poza tym, jak się tak zastanowić, nigdzie nie jest powiedziane, że Crabbe i Goile nie powtarzali jakiejś klasy. Może polegli już na pierwszej? xd
#218 skrzypenka
No, może. Mieliśmy, a i owszem, ale no nie wiem, aż takie ofermy? Muszę pomyśleć.
#219 jamajka
W sumie, to przecież oni zawsze byli tacy... więksi. Może powtarzali pierwszą rzeczywiście? Potem się już wkręcili i na dwójkach lecieli
#220 Elanor
A Wood to przypadkiem roku nie powtarzał? :d