Thunderbird
Wróć do Oprogramowanie#261 Numernabis
No i thunderbird znowu spierdolił program swoją nową aktualizacją. Teraz wchodząc w kontakty mamy listę, ale nie można przejść do kontaktu klikając pierwszą literkę i mając kogoś na literkę s musimy przewijać listę, aby się do takiego kontaktu dostać.
I owszem, jest wyszukiwarka, ale działa tak średni, a tym bardziej jak mamy jakieś względne pojęie o tym jak kogoś zapisaliśmy lub jak się zapisał w kontaktach, znamy tylko pierwszą literę i trzeba całą listę przeglądać.
Masakra.
#262 daszekmdn
Wyszukiwarka przynajmniej maili w TB chodzi jak trzeba. Nigdy nie natrafiłem na problem.
#263 Numernabis
Wyszukiwarka działała bez zarzutu również przed aktualizacją.
Ogólnie ja jestem zadowolony z TB, ale ta aktualizacja i przeglądanie listy kontaktów stała się mniej przyjazna.
To samo jeśli chodzi o drzewo katalogów, również nie da się przeskakiwać po pierwszej literce i jeśli potworzymy sobie foldery to niestety dostać się do nich można jedynie strzałką, tak jest od dawna, ale teraz dokładnie tak samo jest w liście kontaktów.
#264 Numernabis
Do tej pory nie miałem, a dzisiaj pojawiły się te dziwne cyferki przy wiadomościach, 0, 1, nie przy wszystkich, ale przy większości.
Czy to jakaś opcja włączana skrótem, może coś kliknąłem.
#265 DJGraco
Czy w nowym thunderbirdzie da sięwyłączyć wątkowanie wiadomości, żeby wyświetlała się jedna pod drugą a nie jako zwijane grupy?
#266 matius
To się chyba ustawiało w widoku.
#267 DJGraco
Niestety opcja w widoku robi to to po pierwsze nie globalnie tylko w aktywnym widoku konta a po drugie przestaje działać po ponownym uruchomieniu thunderbirda. Poszukam jeszcze może gdzieś w ustawieniach będzie.
#268 zywek
Co Ty gadasz? Przecież nie przestaje edziałąć to po raz, po 2 domyślni jest widok niepowątkowany.
#269 DJGraco
Jaką masz wersję thunderbirda?
Musiałbym spróbować z czystą konfiguracją od zera może faktycznie coś u mnie jest skopane.
#270 zywek
89 ileś tam. Któąś z tych najnowszych, już nawet nie patrzę, co mi się aktualizuje, bo to i tak śmietnik.
#271 Numernabis
Zywek, to masz starą wersję więc się nie dziw, ja mam wersję 91 i póki co jest dobrze, ale nie jest to najnowsza wersja.
Po aktualizacji sporo się zmienia, nawet książka adresowa przestaje być w pełni dostępna, to znaczy, tak jak w ych starszych i jeszcze w tej co mam można przeskoczyć do pierwszego kontaktu klikając daną literkę i tak możemy się poruszać po kontaktach, w nowej wersji już nie, jedynie strzałkami, bo wygląda to tak jakby tratkował to jak grafiki.
#272 zywek
Miałęm na myśli 98, 99, 100 czy ile tam teraz najnowiej się da.
#273 DJGraco
Dobra, faktycznie zostaje po ponownym uruchomieniu, ale i tak muszę to robić dla każdego widoku. Np mam ustawione niepowątkwane w odebranych a jak przeszedłem na wysłane to nagle mam wątki.
Nie wiem czy da sięto gdzieś globalnie wyłączyć.
Próbowałem wpisywać w google, ale jakoś nie pomagało to.
#274 Numernabis
Spróbj nie zaznaczać folderu tylko zaznacz swoje konto i wówczas widok i ustawienia, odznacz grupowanie.
#275 DJGraco
Wiesz co, nie wiem w co dokładnie wejźć. W ustawieniach nie mam niczego takiego jak widok grupowanie. Jak się ustawię na koncie i dam pasek menu widok to nie mogę zmienić opcji z z niepowątkowanymi.
#276 zywek
Ktoś wie jak się pozbyć tych przeklętych zer przy wiadomościach i setek? Znowu mi się to pjawiło i to na Windowsie, czego wcześniej nie było.
#277 Numernabis
DJGraco, uruchamiasz Thunderbirda, tabulatorem przechodzisz na drzewo tylko nie zaznaczasz pozycji odebrane, ale swoje konto, swój adres mailowy, teraz z górnego menu klikasz widok i tu masz Foldery rozwijane i jest opcja Pogrupowane, nie powinno być zaznaczone.
Tak sądzę, że chodzi o tą opcję.
Zywku, mnie się też to pojawiło tydzień temu, było przez kilka dni i zniknęło.
#278 zywek
To jest jung status ponoć, nie daje się za bardzo tego wyrzucić z tego widoku.
#279 DJGraco
Ja właśnie te zera miałem, ale mi w jakiś magiczny sposób ostatnio znikęeły. I nawet to było po świeżej reinstalacji tb z nowych ustawień.
#280 DJGraco
No i włąśnie mam tą opcje oddznaczoną a i tak mi grupuje w jakieś wątki i tak to osobno muszę oddznaczać na karcie odebrane.