Forum

Świadczenia czy praca dla niepełnosprawnych?

Środowisko niewidomych

Poprzednia 49 / 75 Następna

papierek

#961 ·

1 likes
Nie wiem, nie wypowiadam się na temat darwinizmu społecznego xd
po co mi sygnatura?

tomecki

#962 ·

5 likes
Jeszcze jeden aspekt tego wszystkiego jest. Stawiając na świadczenia wkładamy w niepełnosprawnych ileś pieniędzy i dostajemy ludzi, którzy sobie żyją i już. Stawiając na pracę wkładamy pieniądze w niepełnosprawnych i dostajemy jakiś produkt. Trudno powiedzieć czy to można traktować jako inwestycję, ale to nie jest studnia bez dna, w którą wrzuca się nie wiadomo ile i nie dostaje się nic w zamian. Było nie było jesteśmy częścią społeczeństwa i miło byłoby gdybyśmy mieli w nim jakąś konkretną rolę. Podczas pandemii trąbiło się straszliwie, że ludzie od siedzenia w domu wpadają w depresje, że brak działań to brak motywacji itd. No to większość z nas ma takie coś na dzień dobry i przez cały czas.

mustafa

#963 ·

Jaki jest sens przeliczania na pln. Tam są inne realia tu są inne. Żeby to miało sens, lepiej byłoby zestawić stosunek renty do minimalnej. W Irlandii minimalna to chyba 1700, więc renta to jakieś 50%, w polsce minimalna to 3000. Nie wiem czy w Irlandii te 800 euro to brutto czy na rękę, ale niezależnie od tego, w polsce masz jeszcze takie świadczenia jak pielęgnacyjne, 500 dla niepełnosprawnych. Więc w Polsce najgorzej nie masz.
No ale tak 3600 zł robi wrażenie.
-- (Numernabis):
A może trzeba nieco ruszyć głową i przeczytać ponownie ze zrozumeniem to co napisałem?
Pajper podał kwotę jaką otrzymują renciści w Irlandi, ja to przeliczyłem na złotówki podając ile to jest tu w Polsce, a jakie są u nas realia, podsumowując u nich jest znacznie lepiej niż tu, mimo mocno roziwniętego socjalu bo tyle tutaj jeden wciąż krzyczy, jaki to socjal jest zgubny dla gospodarki.
Widzicie tylko to co chcecie widzieć.

-- (Julitka):
Jezuuuuu, kto przelicza euro na pln w kraju, gdzie się zarabia w euro i wydaje w euro? Podstawowy błąd logiczny to w tym wypadku eufemizm. Gruby.
-- (Numernabis):
Nie sprawdzaj samej renty, Irlandia gwarantuje osobom o niskich dochodach mieszkania i dopłaty do tych mieszkań więc renta praktycznie w całości pozostaje na życie.
To raz, a dwa, 830 euro to jakby nie patrzeć jest około 3800 zł. Niestety w Polsce nadal dość znaczna grupa rencistów pobiera świadczenia poniżej minimalnej , w marcu 2020 roku było tych osób aż 333 tys.

--

--
O

--
Biorę z konta każdego Eltenowicza po 500 zł i słucham państwa.

Powyższa wypowiedź, wyraża jedynie moją opinię w dniu dzisiejszym. Nie może ona służyć przeciwko mnie ani w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez ostrzeżenia i podawania przyczyn.

mustafa

#964 ·

1 likes
Dokładnie.

-- (tomecki):
Jeszcze jeden aspekt tego wszystkiego jest. Stawiając na świadczenia wkładamy w niepełnosprawnych ileś pieniędzy i dostajemy ludzi, którzy sobie żyją i już. Stawiając na pracę wkładamy pieniądze w niepełnosprawnych i dostajemy jakiś produkt. Trudno powiedzieć czy to można traktować jako inwestycję, ale to nie jest studnia bez dna, w którą wrzuca się nie wiadomo ile i nie dostaje się nic w zamian. Było nie było jesteśmy częścią społeczeństwa i miło byłoby gdybyśmy mieli w nim jakąś konkretną rolę. Podczas pandemii trąbiło się straszliwie, że ludzie od siedzenia w domu wpadają w depresje, że brak działań to brak motywacji itd. No to większość z nas ma takie coś na dzień dobry i przez cały czas.

--

Powyższa wypowiedź, wyraża jedynie moją opinię w dniu dzisiejszym. Nie może ona służyć przeciwko mnie ani w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez ostrzeżenia i podawania przyczyn.

pajper

#965 ·

4 likes
Wszędzie dobrze, gdzie nas nie ma.
Mieszkania dla niepełnosprawnych w Irlandii są realizowane przez samorządy terytorialne. Na papierze wygląda to pięknie.
I, kto wie, może tak jest. To jest jednak zachód, nieco inna kultura, większa dbałość o środki publiczne. Więc nie mówię, że jest źle.
Zwracam tylko uwagę, że w Polsce też z zasady są mieszkania socjalne, wsparcie od MOPS i tak dalej. Więc Irlandczyk czytający na papierze też by zachwycał się naszymi realiami.
#StandWithUkraine

Shoot for the Moon. Even if you miss, you'll land among the stars.

pajper

#966 ·

Edytowano 1 likes
A teraz kilka liczb, do zastanowienia się.

Dane ze stron rządowych.

W Stanach Zjednoczonych zatrudnionych jest 44% osób niewidomych.
We Francji jest to 30%.
W Anglii jest to 27%.
W Irlandii jest to 16%.
W Polsce, wg danych PFRON, jest to 15,3%.
#StandWithUkraine

Numernabis

#967 ·

Nie tylko na papierze bo mam informacje z pierwszej ręki od znajomego z Irlandi.
500 plus? Chciałbym przypomnieć, że to dostają jedynie osoby z orzeczeniem o całkowitej niezdolności do samodzielnej egzystencji, a nie każdy takowe posiada, pielęgnacyjny? Żartujesz sobie?
Jakie ma znaczenie czy to 50% średniej czy minimalnej? Istotne jest na co ci kasa wystarczy. Co oprócz tej kasy dostajesz, ale konkretnego, a nie pielęgnacyjny.

Pajper, nie wiem w ogóle co to za dyskusja i po co w ogóle wyciąganie takich informacji, odniosłem się do ciągłego narzekania jaki to socjal jest zgubny dla kraju i jego gospodarki podając przykład Irlandi gdzie mimo dobrze rozwiniętego socjalu nie powoduje kryzysu gospodarczego, ale jak zwykle niczym paparazzi wyciąga się część z kontekstu dla własnych potrzeb.
Znajdź sobie zajęcie, które kochasz, a nie przepracujesz w życiu ani jednego dnia.

pajper

#968 ·

3 likes
Dotarłem też do informacji o zatrudnieniu osób niewidomych bez innych sprzężonych niepełnosprawności w Stanach (88 procent) i Wielkiej Brytanii (71 procent). Niestety nie udało mi się znaleźć analogicznych danych dla Polski.
#StandWithUkraine

pajper

#969 ·

2 likes
No i jeszcze trzeba pamiętać, że w obydwu tych krajach panuje zasada dostosowywania stanowisk pracy troszkę na siłę, co ma zalety i wady.
Zalety, bo fajnie, że niewidomy może pracować w wymarzonym zawodzie.
Wady, bo czasami przybiera to rozmiary absurdu.
#StandWithUkraine

Julitka

#970 ·

2 likes
Ale przecież Ty zarabiasz w euro i wydajesz w euro, więc to jest tak, że oni zarabiają 1300 czy tam 800 i Ty zarabiasz 1300 czy tam 800. Nie rozumiesz tego?
-- (Numernabis):
A może trzeba nieco ruszyć głową i przeczytać ponownie ze zrozumeniem to co napisałem?
Pajper podał kwotę jaką otrzymują renciści w Irlandi, ja to przeliczyłem na złotówki podając ile to jest tu w Polsce, a jakie są u nas realia, podsumowując u nich jest znacznie lepiej niż tu, mimo mocno roziwniętego socjalu bo tyle tutaj jeden wciąż krzyczy, jaki to socjal jest zgubny dla gospodarki.

-- (Julitka):
Jezuuuuu, kto przelicza euro na pln w kraju, gdzie się zarabia w euro i wydaje w euro? Podstawowy błąd logiczny to w tym wypadku eufemizm. Gruby.
-- (Numernabis):
Nie sprawdzaj samej renty, Irlandia gwarantuje osobom o niskich dochodach mieszkania i dopłaty do tych mieszkań więc renta praktycznie w całości pozostaje na życie.
To raz, a dwa, 830 euro to jakby nie patrzeć jest około 3800 zł. Niestety w Polsce nadal dość znaczna grupa rencistów pobiera świadczenia poniżej minimalnej , w marcu 2020 roku było tych osób aż 333 tys.

--

--
O

--
***Jak ja nie cierpię sPAMerfów!

Julitka

#971 ·

2 likes
No to czyli tam jest 50% i tutaj też. Skoro nasza minimalna to 3000, to nawet trochę więcej by wychodziło, ale pewnie to jest 3000 z chakiem.
-- (mustafa):
Jaki jest sens przeliczania na pln. Tam są inne realia tu są inne. Żeby to miało sens, lepiej byłoby zestawić stosunek renty do minimalnej. W Irlandii minimalna to chyba 1700, więc renta to jakieś 50%, w polsce minimalna to 3000. Nie wiem czy w Irlandii te 800 euro to brutto czy na rękę, ale niezależnie od tego, w polsce masz jeszcze takie świadczenia jak pielęgnacyjne, 500 dla niepełnosprawnych. Więc w Polsce najgorzej nie masz.
No ale tak 3600 zł robi wrażenie.
-- (Numernabis):

-- (Julitka):
-- (Numernabis):

--

--
O

--

--
***Jak ja nie cierpię sPAMerfów!

Numernabis

#972 ·

Czytasz wszystko czy tylko wybiórczo?
Co z tego, że jest to 50% minimalnej?
Liczy się to na ile ci to wystarczy, anie, że jest to 50% minimalnej.
Tam 1000 Euro to nie to samo co tu 1000 zł
Znajdź sobie zajęcie, które kochasz, a nie przepracujesz w życiu ani jednego dnia.

mustafa

#973 ·

1 likes
No wiesz, sam napisałeś, że tam oprucz tego 800 euro są jeszcze mieszkania, ja w Polsce nie licząc kosztów jakie ponoszę na wynajem mieszkania (w końcu mógłbym iść do socjalnego czy komunalnego) spokojnie jestem w stanie przeżyć za 1000 zł i to na dość wysokim poziomie. Pewnie jeszcze bym odłożył.

-- (Numernabis):

--

mustafa

#974 ·

1 likes
Tak samo jak tam 800euro to nie to samo co tutaj 3600 zł.

-- (Numernabis):

--

balteam

#975 ·

1 likes
Numerabis, oczywiście, że nie to samo 1000 euro a 1000 zł, ale tu kilka cen:
chleb 9 zł
bułka 1,80 zł
masło 200 g 9.20 zł
kilo sera 32 zł
10 jajek 9.21
pół litra keczupu 9.21 zł
Oczywiście ni tylko jedzenie się liczy, ale tak czy tak, spokojnie z jakimś dużym zachwytem mmoim zdaniem.
Co do danych Pajpera, czyli jednak się da zwiększyć zatrudnienie niewidomych.
Tu link do tych cen, pierwszy wynik z googli, nie wiem na ile to mega wiarygodne.
https://www.cenynaswiecie.pl/ceny-w-irlandii,84/
Zapraszam osoby posiadające piesy, lub chcące je posiadać, do dołączenia do grupy o psach przewodnikach.

pajper

#976 ·

6 likes
Oczywiście, że się da. Tylko to wymaga bardzo dużych zmian społecznych, po naszej stronie także.
A ja niestety nie widzę szans na poprawę tej sytuacji, gdy zamiast dążyć do zwiększenia zatrudnienia, wolimy dążyć do zwiększenia renty.
I tu słuszne spostrzeżenie tomeckiego. Bo o tym, żeby podnosić świadczenia, to ciągle słychać. Ale propozycji co zmienić na rzecz zatrudnienia niewiele, a jak się pojawią, to odrzucane jako zbyt trudne.
#StandWithUkraine

papierek

#977 ·

3 likes
Dokładnie. I w ten sposób koło się zamyka, bo pobierając wyższe świadczenia więcej siedzimy w domu. Więcej siedząc w domu mniej pokazujemy, że się da. Pytanie też, co do tych statystyk zatrudnienia, jak bardzo wiążą się one z produktywnością. Czy tam, gdzie faktycznie stan zatrudnienia jest wyższy, czy pracuje się sensownie, czy robi się coś, co serio przydaje się społeczeństwu.
po co mi sygnatura?

pajper

#978 ·

1 likes
Myślę, że odpowiedź brzmi po prostu "tak".
Robi się więcej produktywnych rzeczy, bo się więcej robi. Ale słyszałem też o wielu sztucznych przypadkach zatrudnienia.
#StandWithUkraine

balteam

#979 ·

No u nas jest też tego sporo, nie siedzę w temacie, ale spokojnie o 3 czy 4 firmach słyszałem, które ciekawie zatrudniają.
Zapraszam osoby posiadające piesy, lub chcące je posiadać, do dołączenia do grupy o psach przewodnikach.

Numernabis

#980 ·

Edytowano 1 likes
Balteam i przeliczasz ceny euro z irlandi na złotówki.
Na przykładzie litra mleka, koztuje 1 euro, za 1000 euro kupisz 100 litrów tego mleka, a ile litrów mleka kupisz w Polsce za 1000 zł?, mleko teraz kosztuje w Polsce Łaciate 2% 3,9 zł. czyli kupisz tego mleka prawie 4x mniej.

I powtarzam, coście się tak uparli do porównywań, nikt nie bierze sensu mojej wypowiedzi odnoszącej się wciąż do zgubnego dla gospodarki socjalu, gdzie Irlandia jest przykładem, że się da mieć socjal i funkcjonować bezproblemowo.

Jeden pociągnął, a wszyscy się przykleili do tej wypowiedzi oi powtarzają za nim.

Mustafa - spróbuj otrzymać mieszkanie socjalne czy komunalne w Polsce, wygląda na to, że nie znasz tutejszych realiów.
Poprzednia 49 / 75 Następna