Forum

Świadczenia czy praca dla niepełnosprawnych?

Środowisko niewidomych

Poprzednia 44 / 75 Next

tomecki

#861 ·

Tak, jeśli chodzi o działalność własną to faktycznie kopiowanie cudzego pomysłu może być takie sobie no chyba, że jest spory popyt na tego typu usługi lub ich zasięg siłą rzeczy musi być ograniczony np. masaż. jednak jeśli chodzi o standardową pracę u kogoś w firmie to nie widzę problemów.

Numernabis

#863 ·

Tak, ale jest to nierówny podział niepełnosprawnych, co z rentami Zusowskimi? Tutaj naniższa to 1200 zł na rękę, a tu wychodzi na to, że renta socjalna to będzie 2200 na rękę, drugie tyle.
Jestem za taką minimalną rentą, ale dlaczego tylko renta socjalna?
Znajdź sobie zajęcie, które kochasz, a nie przepracujesz w życiu ani jednego dnia.

mustafa

#864 ·

1 likes
Oj, nie będzie, nie będzie, nie ma co się denerwować, bo i tak nic z tego nie będzie.

-- (Numernabis):
Tak, ale jest to nierówny podział niepełnosprawnych, co z rentami Zusowskimi? Tutaj naniższa to 1200 zł na rękę, a tu wychodzi na to, że renta socjalna to będzie 2200 na rękę, drugie tyle.
Jestem za taką minimalną rentą, ale dlaczego tylko renta socjalna?

--
Biorę z konta każdego Eltenowicza po 500 zł i słucham państwa.

Powyższa wypowiedź, wyraża jedynie moją opinię w dniu dzisiejszym. Nie może ona służyć przeciwko mnie ani w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez ostrzeżenia i podawania przyczyn.

midzi

#865 ·

@mustafa: istotnie, marne szanse, bo to w końcu opozycja, a jak dojdzie kiedyś tam do władzy to pytanie, czy ktokolwiek jeszcze będzie o tym pamiętał.

misiek

#866 ·

Czyli jak zwykle, obiecanki i beka z wyborców.
Potrzebuję papugę, gdyż ściga mnie kruk, za to że pożyczyłem pieniądze od bociana.

Zuzler

#867 ·

3 likes
A nawet jeśli przejdzie, no to jakby... Jak długo potrwa, zanim ludzie nie zaczną mówić, że i to mało? Nie powiem, pewnie będą mieć rację, przynajmniej w wypadku osób potrzebujących stałej opieki, kosztownego sprzętu czy rehabilitacji, ale ile przy okazji dostałoby tej podwyżki osób, które jej naprawdę nie potrzebują niezbędnie do życia?

grzegorzm

#868 ·

4 likes
Ktoś na facebooku dobry moim zdaniempost opublikował.
Terazbędziemy zapodwyżkami kosmicznymi ręt a za chwile się okaże, że naszpatologiczny system orzekania będzie jeszcze bardziej patologiczny bo nie będzie przyznawał rent tym, którzy rzeczywiście je powinni mieć.
Ogólnie cały czas jest na pierwszym planie dawanie pieniędzy a nie pracy co mnie osobiście dziwi i uważam, że nie powinno tak być. Dla czego opozycja nie krzyczy, dajcie pracę niepełnosprawnym, tego przyznam nie rozumiem.

tomecki

#869 ·

2 likes
Mam jakąś teorię na ten temat. Nie krzyczy o pracy, bo obecna władza to raczej duży socjal jest więc jeśli opozycja, która teoretycznie bardziej ku przedsiębiorcom proponuje podwyżkę socjalu, której rząd nie zaakceptuje to będzie można powiedzieć, że z tym socjalem to konkretna lypa skoro nawet ta zła opozycja ma w temacie lepsze propozycje.

grzegorzm

#870 ·

No wiadomo, tylko, że czy opozycja czy nie to jakoś ogólnie mało mówi się o dawaniu pracy.
-- (tomecki):
Mam jakąś teorię na ten temat. Nie krzyczy o pracy, bo obecna władza to raczej duży socjal jest więc jeśli opozycja, która teoretycznie bardziej ku przedsiębiorcom proponuje podwyżkę socjalu, której rząd nie zaakceptuje to będzie można powiedzieć, że z tym socjalem to konkretna lypa skoro nawet ta zła opozycja ma w temacie lepsze propozycje.

--

mustafa

#871 ·

Edited 2 likes
Jak możesz oczekiwać od polityków, żeby mówili o dawaniu pracy, skoro przez 7 lat mówili tylko o dawaniu darmowej kasy?
Rozleniwili ludzi. Ciężko wymagać od nich, że pójdą do roboty, skoro przez ostatnie 7 lat żyli za darmochę. Ludzie są z natury leniwi. Jak potracą mieszkania to może coś dotrze, ale wtedy to i tak będzie winna wszystkich, tylko nie ich.

Oczywiście w pełni się zgadzam, to taka ironia tylko w kierunku opozycji. Pomimo, że pisu też nie popieram.

Powyższa wypowiedź, wyraża jedynie moją opinię w dniu dzisiejszym. Nie może ona służyć przeciwko mnie ani w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez ostrzeżenia i podawania przyczyn.

grzegorzm

#872 ·

Bardziej chodziło mi o pracę dla niepełnosprawnych.
Co do reszty, kredytów i tak dalej to nie jest tu winne rozdawnictwo tylko brak myślenia przy braniu kredytów o tym co będzie po tym.
Przecież średnio z orientowany człowiek taki jak np. ja wiedział, że branie kredytu w trakcie pandemi to jest bardzo słaby pomysł.
Chyba, że ktoś zarabia grupe pieniądze.-- (mustafa):
Jak możesz oczekiwać od polityków, żeby mówili o dawaniu pracy, skoro przez 7 lat mówili tylko o dawaniu darmowej kasy?
Rozleniwili ludzi. Ciężko wymagać od nich, że pójdą do roboty, skoro przez ostatnie 7 lat żyli za darmochę. Ludzie są z natury leniwi. Jak potracą mieszkania to może coś dotrze, ale wtedy to i tak będzie winna wszystkich, tylko nie ich.

Oczywiście w pełni się zgadzam, to taka ironia tylko w kierunku opozycji. Pomimo, że pisu też nie popieram.

--

mustafa

#873 ·

Edited 1 likes

-- (mustafa):
Tak, tak, zrozumiałem. Natomiast, jeżeli włączasz telewizję i na okrągło słyszysz o 500+, o 12000+, o zasiłkach o dodatkach osłonowych, o rekompensatach, o tarczach itd itp, no sorry, niepełnosprawni też słyszą i sobie myślą. Oni dostali, tamci dostali, ktoś tam dostał, mi też się należy.
Rozleniwiają wszystkich, a częścią tych wszystkich są też niepełnosprawni.
Co do kredytów, pandemia nie była tutaj potrzebna, chociaż rzecz jasna, mocno się przyczyniła, a właściwie głupie decyzje rządu. Wiadome było i bez pandemii, że zerowe stopy procentowe nie będą wiecznie. Nikt nie będzie dokładał do trzymania kasy w banku. Na razie, chociaż stopy rosną, nadal dokładamy, ale to mam nadzieję się zmieni.

-- (grzegorzm):
Co do reszty, kredytów i tak dalej to nie jest tu winne rozdawnictwo tylko brak myślenia przy braniu kredytów o tym co będzie po tym.
Przecież średnio z orientowany człowiek taki jak np. ja wiedział, że branie kredytu w trakcie pandemi to jest bardzo słaby pomysł.

--

--

grzegorzm

#874 ·

Nie wiem, chyba tacy niepełnosprawni, którzy nie myślą o przyszłości, o usamodzielneniu się i tak dalej, nie oszukujmy się renta plus zasiłek dla niesamodzielnych to dalej nie są pieniądze za, które można by chociaż mieszkanie wynająć w większym mieście, więc ta pracajest koniecznością.

mustafa

#875 ·

1 likes

-- (mustafa):
Tak, tak, zrozumiałem. Natomiast, jeżeli włączasz telewizję i na okrągło słyszysz o 500+, o 12000+, o zasiłkach o dodatkach osłonowych, o rekompensatach, o tarczach itd itp, no sorry, niepełnosprawni też słyszą i sobie myślą. Oni dostali, tamci dostali, ktoś tam dostał, mi też się należy.
Rozleniwiają wszystkich, a częścią tych wszystkich są też niepełnosprawni.
Co do kredytów, pandemia nie była tutaj potrzebna, chociaż rzecz jasna, mocno się przyczyniła, a właściwie głupie decyzje rządu. Wiadome było i bez pandemii, że zerowe stopy procentowe nie będą wiecznie. Nikt nie będzie dokładał do trzymania kasy w banku. Na razie, chociaż stopy rosną, nadal dokładamy, ale to mam nadzieję się zmieni.

-- (grzegorzm):

--

--

--

mustafa

#876 ·

Oj chciałem wyedytować i dodałem na nowo.

Numernabis

#877 ·

1 likes
Dawać pracę? Opozycja jest za tym? To ciekawe, bo do tej pory to rządy Donalda oponowały za likwidacją Zakładów Pracy Chronionej nie dając nic wzamian. Czyli defakto łamagi do domów
Znajdź sobie zajęcie, które kochasz, a nie przepracujesz w życiu ani jednego dnia.

Julitka

#878 ·

3 likes
O Matko, Mustafa, jak ja się z Tobą zgadzam!
-- (mustafa):
No i znów możemy wrócić kilkaset wpisów wstecz, bo jeśli nie w tym wątku to gdzieś to już było na eltenie poruszane. Co to znaczy odpowiednia?
Bo widzisz, ja na przykład mam na ten temat swoje poglądy, ale inni stwierdzić mogą, że zahacza to o zamordyzm i niewolnictwo. Zawsze jak dostaną jedni, to drudzy się odezwą Czemu oni nie dostają. Potem inni się odzywają, że też chcą i mamy komunizm bis z przewodnim hasłem „czy się stoi, czy się leży, trzy tysiące się należy”. Moim zdaniem, zamiast rozdawać ludziom pieniądze, powinno się ich uczyć, z czego się one biorą, bo na razie większość ludzi myśli, że rząd daje im własne pieniądze, a rząd swoich pieniędzy nie ma. Nadal ludzie zaprzeczają, że inflacja nie ma nic wspólnego z tymi socjałami i wierzą w jakąś putinflację. Może socjale nie miały nic wspólnego z inflacją 15 lat temu, kiedy rzeczywiście dostawali najbardziej potrzebujący, ale teraz jest tyle różnych zasiłków, tarcz i innych dodatków osłonowych, drukarki pracują na okrągło, i niestety, tak się to kończy, jak sam widzisz. Niby dostajesz, a na nic cię nie stać, bo ceny z kosmosu.

Możecie mówić, że się powtarzam, ale akurat tutaj nie ma nad czym dywagować. To są proste zasady ekonomi, tego powinni uczyć w czwartej klasie podstawówki. Niestety rządzącym jest na rękę, aby ludzie nie byli świadomi, bo takimi ludźmi się łatwiej manipuluje. Niestety, ludzie niechętnie chcą dowiadywać się czegoś na własną rękę, mimo, że żyjemy w o tyle dobrych czasach, że wiedzę mamy za darmo w Internecie.

--
***Jak ja nie cierpię sPAMerfów!

Julitka

#879 ·

4 likes
No i słusznie, Michale, ale uważam, że orzecznictwo właśnie nas, niewidomych, traktuje zbyt łagodnie i to nam, niewidomym, należy się mniej niż osobie leżącej 24 godziny na dobę, nie mogącej się ruszyć, czasem niepełnosprawnej na tyle mocno, by ją trzeba było przewijać i karmić. Niechby i dożylnie. A, o ironio, takie osoby zasiłków mają mniej niż ja i Ty, podczas gdy nasze nogi są sprawne, ręce też, język, nos i głowa takoż, a gdyby odpowiednio się postarać, to wadę wzroku możnaby zastąpić narzędziami niwelującymi różnice. Ale po co się starać, skoro można dostać kasę w łapę i siedź cicho, bo przeszkadzasz?
-- (midzi):
@mustafa, ale to nie wina świadczeń, to wina orzecznictwa, że na takie coś pozwala. Też moim zdaniem powinno to zostać uszczelnione w rozsądny sposób.

--
***Jak ja nie cierpię sPAMerfów!

Numernabis

#880 ·

5 likes
Zasiłki od kilku lat nie wzrosły jeśłi mowa o socjalu i inflacja była na bardzo niskim poziomie, a wzrosła w tym roku i nie z powodu zasiłków, ale powodem jest lockdown pandemiczny, a co za tym idzie tarcze, a teraz doszła wojna i inflacja bardzo wysoka jest nie tylko u nas, ale i w całej Europie więc gadanie o inflacji spowodowanej 500 plus jest całkowicie nietrafiona.

Poprzednia 44 / 75 Next