A to akurat dziwne, bo słyszałam, że całkiem w porządku; mierzy teoretycznie chyba 3 minuty, więc nie wiem... -- (skrzypenka): Termometr do mierzenia temperatury ciała w Lumenie kupiłam, syf, jak nie wiem, 10 minut mierzy temperature.
@Misiek Nie szalej; np. termometry owulacyjne, które z zasady mają być superdokładne, bo chodzi o dziesiąte, a nawet setne części stopni, mierzą właśnie 3 minuty. Termometry apteczne owszem, mierzą 10 sekund, ale są naprawdę mało dokładne. Jak dzieciak Ci ma gorączkę, to Cię średnio będzie obchodzić, czy ma 38,9, czy też 38,2, bo w obu przypadkach ma gorączkę, prawda? A w wielu przypadkach taki pomiar jest niedopuszczalny. Więc termometry firm takich jak Beurer również potrafią mierzyć 3 minuty. Od dawna wiadomo, że termometry bezdotykowe może i są poręczniejsze i bardziej chigieniczne, ale mniej dokładne.
Kupiłem kiedyś na Allegro taki mówiący termometr pod pachę, mierzący w trzy minuty i więcej czasami, ale on kosztował 39 złociszy plus chyba 12 za przesyłkę. Nie wiem czy to ten sam co w Lumenie, ale podejrzewam, że tak. W każdym razie jeden działał półtora roku i się zepsuł, tzn ja go zepsułem wymieniając baterię i urywając kabelek przy stykach. Kupiłem więc drugi i ten działa do tej pory. Cena wydaje mi się uczciwa jak na jakość, którą reprezentuje. Temperaturę mierzę raczej w ustach i wydaje mi się, że jest w miarę dokładny.