sanklip — Wpis 81 z 89
Głównie ze względów estetycznych.
Cis najzieleńszy jest zimą;
ma zwyczaj śpiewać kiedy płonie.
Heilung -
"Norupo".
cześć nie, nie noszę okularów to ogólnie u mnie to jest taka kwestia że jak próbowałem nosić okulary to od razu tak niemalże z automatu miałem takie poczucie jakby mi napływały łzy do oczu fakt, że u mnie tego nie widać dlatego, że ja mam zamknięte bądź w zależności od tego kto to jak interpretuje to półprzemknięte oczy nie mam poczucia światła, a zatem dla swojego komfortu bo naprawdę to jak nosiłem okulary to była jakaś katorga totalna znaczy jak próbowałem nosić bo to na próbach się skończyło nigdy jakiejś jakiegoś tam przymusu nie było zatem dla mnie to takie trochę sztuczne takie wręcz stereotypowe, że jak osoba niewidoma to od razu nie wiem musi się kojarzyć z ciemnymi okularami tudzież słonecznymi no to tak trochę nie pasuje mi ta opcja tak samo próbowaliśmy z protezami no to też niestety nie zdało egzaminu ale moje oczy mówiąc tak zupełnie wprost no nie lubią one ogólnie nie lubią nie wiem mam duże problemy z tym jak ktoś coś próbuje mi robić przy oczach wszystko jedno co i kto jak nie wiem muszę raz od wielkiego dzwonu chodzić do okulisty dziękuję
No właśnie, jak muszę chodzić do okulisty, to to jest takie też dla mnie bardzo mocno niekomfortowe. No najczęściej chodzę do okulisty, jak staram się, nie wiem, o dofinansowanie czy o coś tam do sprzętu i nagle się okazuje, że trzeba takie zaświadczenie mieć od okulisty, bo nie widać na załączonym obrazku, że człowiek nie widzi, mimo że de facto widać, no ale trzeba. Więc moje oczy nie lubią ciał obcych, że tak powiem, w swoim tam otoczeniu. Tak to u mnie wygląda, dlatego nie noszę okularów. Dobrze tutaj Mimi powiedziała, że to jest na szczęście każdego wybór, więc mój jest taki, że nie noszę wszystkiego dobrego. Dziękuję.
Witajcie, witajcie Tutaj Damian ma oczywiście rację Tak jak mówię to jest też każdego wybór Czy ktoś chce nosić okulary czy nie Tak jak już zapewne wiecie Ja swego czasu nosiłem te okulary Teraz już mam totalnie na to wygwizdane Ale Jeżeli chodzi o okulary To tutaj fakt faktem właśnie również zauważyłem Że osoby niewidome są kojarzone z ciemnymi okularami I szczerze powiedziawszy nie mam bladego pojęcia Dlaczego tak jest Ale tak jest Nawet nie wiadomo skąd się to bierze A już od dawna Próbuję znaleźć na to pytanie Na tą odpowiedź pytanie Ale no niestety Do tej pory jak widać brak rezultatu Pozdrawiam
Właśnie, Łukasz, wydaje mi się, że to jest takie utrwalenie stereotypu, utrwalenie zarówno przez samych niewidomych, przynajmniej jakąś tam część, która nosi okulary, jak i pewnie w jakimś tam stopniu przez ośrodki, które znowuż te ośrodki promują noszenie okularów z różnych tam powodów. No skoro promują, no to wpajają uczniom swoim, wychowankom. No i to tak się potem roznosi w jakiejś tam mierze większej, mniejszej. Utrwala ten stereotyp niewidomych. Tego samego w ciemnych okularach, tak samo jak, no nie, no akurat no tutaj o tym, no to myślę, że to w tym kierunku moglibyśmy spokojnie pójść. No fakt jest taki, że nie wszyscy niewidomi, po pierwsze, że noszą te okulary, po drugie, no spełniają jakby takie te wytyczne tego przytoczenia, tego stereotypu tych ciemnych okularów, więc no jest tak, jak jest, tak. Na szczęście zawsze powtarzam, mamy wolny, wolny kraj i wolny wybór, więc póki go mamy, to się z tego cieszymy.
Jeżeli chodzi o promowanie noszenia okularów w ośrodkach No to ja na szczęście takiej sytuacji nie miałem Ani w szkole w Dąbrowie Górniczej I ani w Laskach Więc czy w tym ośrodku w Dąbrowie, czy w drugim ośrodku w Laskach Na szczęście nikt nie brał nacisku na to, żebym te okulary nosił Bo ja pamiętam jak byłem mniejszy Czy tam parę lat wstecz to strasznie brałem nacisk na te okulary Tak teraz po prostu znowu jest taka faza, że tak powiem Że nawet w miejscach publicznych przestałem je nosić A to, że moje oczy wyglądają tak jak wyglądają No to już niestety nie jest moja wina Że są niedorozwinięte, że wyglądałem jak u niemowlaka No to przykro mi bardzo Ale ja jako osoba niewidoma z tymi oczami No w tej kwestii niestety nic nie zrobię Tutaj jeszcze poruszę jedną kwestię Co do zaświadczeń od okulisty To jak dla mnie to w systemie już powinno gdzieś widnieć, że jest się osobą niewidomą Więc takie zaświadczenia na przykład kiedy się chce coś załatwić Nie wiem dofinansowanie czy cokolwiek innego No to osobiście powinno już być tak To wszystko poprowadzone ładnie Żeby po prostu nie trzeba było brać tego zaświadczenia Tylko moim zdaniem gdzieś w systemie powinno już widnieć Że faktycznie jest się osobą niewidomą Tutaj moim zdaniem coś takiego już powinno być No ale wiadomo, że u nas jest inaczej I pewnych rzeczy się nie przekroczy Pozdrawiam