Polecam też surowy szpinak, właściwie do bardzo wielu rzeczy. Sam w sobie nie ma praktycznie smaku, a nadaje ładny, zielony kolor. Można np. zrobić z niego, mleka i banana elegancki, zielony koktajl.
Albo po prostu - litr mleka/maślanki, kilka bananów, pół kilo truskawek i ładny, jasno różowy wyjdzie, a im więcej bananów, tym słodszy i gęssstszy. <3
No fajny jest do niego dorzucić trochę natki, jak ktoś lubi, banana i soku z pomarańczy. -- (Zuzler): Polecam też surowy szpinak, włąściwie do bardzo wielu rzeczy. Sam w sobie nie ma praktycznie smaku, a nadaje ładny, zielony kolor. Można np. zrobić z niego, mleka i banana elegancki, zilony koktajl.
--
Nigdy nie można być pewnym, że to co już masz będzie Ci dane na zawsze, a pewne w życiu są tylko dwie rzeczy, śmierć i podatki.
Czasem się tak gęsty zrobi że ciężko go pić. -- (Zuzler): Albo po prostu - litr mleka/maślanki, kilka bananów, pół kilo truskawek i łądny, jasno różowy wyjdzie, a im więcej bananów, tym słodszy i gęssstszy. <3
--
Nigdy nie można być pewnym, że to co już masz będzie Ci dane na zawsze, a pewne w życiu są tylko dwie rzeczy, śmierć i podatki.
O, albo banan, truskawki i dowolne mleko roślinne, też jest fajne.
"Nie wolno się bać. Strach zabija duszę. Strach to mała śmierć, a wielkie unicestwienie. Stawię mu czoło. Niech przejdzie po mnie i przeze mnie. A kiedy przejdzie, odwrócę oko swej jaźni na jego drogę. Którędy przeszedł strach, tam nie ma nic. ... Jestem tylko ja." - Litania Bene Gesserit przeciw strachowi ("
Przygotowanie: Obieramy banany, i palcami rozrywamy je na drobne cząstki. Przekładamy do kielicha blendera i zalewamy szklanką mleka. Blendujemy, aż ostatnie kawałeczki bananów przyjmą płynną konsystencję. Dodajemy resztę składników i ponownie Blendujemy. Można też zamiast drugiego blendowania po prostu wymieszać koktajl, wówczas ze względu na nierozdrobnione płatki owsiane będzie bardziej sycący. Ja taki Koktajl robie wieczorem, wsadzam na noc do lodówki. Dzięki temu nasiona chia i płatki owsiane mają czas na wypicie mleka, co sprawia, że po prostu są lepiej przyswajalne. Dla mnie idealne drugie śniadanie.
Uwagi: Banany dla tego blenduję z połową mleka, bo po prostu jak jest za dużo płynu, uciekają i nie chcą się zblendować. Być może lepszy blender by sobie z tym poradził na raz.
Biorę z konta każdego Eltenowicza po 500 zł i słucham państwa.
Powyższa wypowiedź, wyraża jedynie moją opinię w dniu dzisiejszym. Nie może ona służyć przeciwko mnie ani w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez ostrzeżenia i podawania przyczyn.
Składniki: 2-3 szklanki owoców (truskawki, maliny, jagody, porzeczki) 1 l jogurtu naturalnego 4 łyżki cukru cukier waniliowy Owoce opłucz wodą i wysyp na sito by woda odciekła. Wsyp owoce i cukier do blendera i rozdrobnij składniki. Dodaj jogurt i ponownie zmiksuj. Gotowy jogurt przelej do wysokich szklanek i udekoruj owocami lub listkami świeżej mięty.
250 ml czyli największa miarka napoju kokosowego lub migdałowego lub jogurt naturalny 2 banany Trochę borówek albo malin albo truskawek Szczypta cynamonu