U mnie robi się je następująco: - mielone mięso z dowolnego zwierzęcia, np. pół kilo; - chleb lub bułki, najlepiej stare. Tak, żeby objętościowo jednak nie było ich tyle, co mięsa, bo to już nie będzie smaczne; - 2 jajka; - pokrojona w kosteczkę cebula; - papryka/pieczarki, także w kostkę lub inne farfocle; - starty ser - powiedzmy 200g; - garść majeranku, pieprz, sól i inne przyprawy do smaku, np. przyprawa do stekó; - bułka tarta do obtoczenia, ewentualnie dogęszczenia ciasta.
Przygotowanie: chleb/bułki namoczyć w wodzie, odsączyć i wrzucić do przygotowanej wcześniej michy razem ze wszystkimi wyżej wymienionymi składnikami z wyjątkiem bułki tartej. Gnieść wszystko razem, póki nie zmieni się w jednolitą na ile się da masę o konsystencji mocno lepiącej, ale nie tak miękkiej, by nie dało się z tej masy utoczyć kulek, nie zapadających się pod własnym ciężarem. Dobrze również, żeby kulka taka obtaczana w bułce tartej nie rozpadała się i nie wsysała owej bułki. Jeśli tak się będzie dziać, ciasto należy zagęścić bułką tartą. Wytaczać wspomniane wyżej kulki, tj. odrywać ręką kawałki masy i formować je dłońmi w kształt takiej włąśnie kulki wielkości dowolnej, a następnie spłaszczać je trochę, bo inaczej się nie dopieką i obtaczać w bułce tartej. Już opanierowane kotlety odkładać na boczek, a następnie zbiorczo usmażyć na oleju lub, jeśli kogoś to nie odrzuca, smalcu głębokości jakichś dwóch centymetrów. Może być też oczywiście tłuszcz płyciutki, też wyjdą, tylko nie będą całe takie chrupiące.
Robię praktycznie tak samo, tyle, że ich nie obtaczam.
"Nie wolno się bać. Strach zabija duszę. Strach to mała śmierć, a wielkie unicestwienie. Stawię mu czoło. Niech przejdzie po mnie i przeze mnie. A kiedy przejdzie, odwrócę oko swej jaźni na jego drogę. Którędy przeszedł strach, tam nie ma nic. ... Jestem tylko ja." - Litania Bene Gesserit przeciw strachowi ("
Ja też wolę bez panierki. Nawet schabowe bez są lepsze.
-- (Zuzler): Jak to nie obtaczasz? :O
--
Biorę z konta każdego Eltenowicza po 500 zł i słucham państwa.
Powyższa wypowiedź, wyraża jedynie moją opinię w dniu dzisiejszym. Nie może ona służyć przeciwko mnie ani w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez ostrzeżenia i podawania przyczyn.
Normalnie Zuzler, normalnie, ale dziś obtoczyłam i, wyszły lepsze. :) A tak w ogóle to ja też sporo dodatków dodaję, a to ser, albo pieczarki, paprykę, natkę pietruszki, no generalnie to, co uznam, że smaku nie popsuje, a jakoś tam je ubogaci. -- (Zuzler): Jak to nie obtaczasz? :O
--
"Nie wolno się bać. Strach zabija duszę. Strach to mała śmierć, a wielkie unicestwienie. Stawię mu czoło. Niech przejdzie po mnie i przeze mnie. A kiedy przejdzie, odwrócę oko swej jaźni na jego drogę. Którędy przeszedł strach, tam nie ma nic. ... Jestem tylko ja." - Litania Bene Gesserit przeciw strachowi ("
eee. Gdyby nie trzeba było tego tego przewracać, to mooże bym zrobił. A tak to pewnie wyjdą mi niedosmażone jak ostatnio miało to miejsce w przypadku schabowych. :D
kotlety, obtaczam, dużo, bardzo dużo, i dużo przypraw, reszta jak w poście NR 1, choć doszedłem do tego własnym sumptem. nie zawsze robię z dodatkami
Sygnaturka.: "That seems to point up a significant difference between Europeans and Americans. A European says: 'I can't understand this, what's wrong with me?' An American says: 'I can't understand this, what's wrong with him?'" TERRY PRATCHETT
o, widzisz. - trza spróbować, może w tym tygodniu.
Sygnaturka.: "That seems to point up a significant difference between Europeans and Americans. A European says: 'I can't understand this, what's wrong with me?' An American says: 'I can't understand this, what's wrong with him?'" TERRY PRATCHETT
Ogólnie, jak chodzi o podsmażanie, to można tym drobnym zabiegiem cuda zdziałać. Spróbujcie np. podsmażyć leciutko grzyby, gdy robicie pieczarkową albo pora, zanim wrzucicie go do jakiejś zupy. Efekt może czasem łupnąć człowiekiem w podłogę.
Nie na czas patrz, tylko na to, jak bardzo na dotyk i naduszenie widelcem, łopatką czy czym tam operujesz, będzie twardy. I przede wszystkim zapach - to jest bardzo istotny wyznacznik.