Likwidacja ośrodków
Wróć do W szkole i w pracy.#161 Zuzler
SPrzężony nie oznacza mniej sprawny intelektualnie.
#162 darek1991 Konto zarchiwizowane
Czasami oznacza, czasami nie oznacza, a nauczyciel do ogarnięcia klasy w ośrodku jest jeden.
#163 Zuzler
Ale! Klasa! Liczy! Nie więcej! Niż! 8-9 osób! I! To! Przy! Dobrych! Wiatrach! Zwykle jest to koło 4-7 osób.
#164 darek1991 Konto zarchiwizowane
Ale! może! zdarzyć! się! taka! sytuacja! że! w! danej! klasie! będą! przeważać! osoby! ze! sprzężeniem! intelektualnym! co! jest! bardzo! niekorzystne! dla! osób! bez! takiego! sprzężenia!!!!!!
#165 balteam
I dlatego jak rozumiem w każdej klasie musi być po dwóch nauczycieli, bo może się zdarzyć tak jak mówisz? Do tej pory rozwiązywano to w ten sposób, że dzielono klasę na dwie części i słabszych dawano do drugiej. Np. w Laskach tak było.
#166 magmar Konto zarchiwizowane
Znam takie przypadki właśnie w ośrodku.
Osoby z niepełnosprawnością intelektualną powinny być uczone osobno, bo specyfika ich rozwoju jest inna.
#167 darek1991 Konto zarchiwizowane
Tak, Uważam, że skoro w szkołach integracyjnych w każdej klasie jest nauczyciel wspomagający, w ośrodkach specjalistycznych też tak powinno być. To chyba logiczne. Liczba uczniów w klasie nie ma nic do rzeczy, ponieważ nawet jedna osoba ze sprzężeniem może (nieświadomie oczywiście) zdominować całą klasę.
#168 magmar Konto zarchiwizowane
Albo klasa jego.
#169 balteam
Na początek odróżnijmy dwie rzeczy, czy nauczyciel powinien być bo tak, czy powinien być jak są sprzężenia lub nierówny poziom w nauce.
Ten drugi problem rozwiązywany jest przez pdoział klasy jak już pisałem. Każdy może mieć swoje zdanie, jak tylko z własnego doświadczenia powiem, że postawił bym na lekcje dodatkowe w mniejszych grupach i tak też sięrobi. Wtedy można nawet trochę inne zaadnienia przerabiać itd.
#170 papierek
poza tym, jeżeli już mówimy o laskach, tam zwykle dzieci z problemami intelektualnymi trafiają do klas specjalnych właśnie
#171 darek1991 Konto zarchiwizowane
Papierek, Balteam. Zacznijmy od tego, że regulamin każdego ośrodka powinien być jednakowy. Nie może być tak, że w Laskach coś działa prawidłowo, a w innej placówce dany schemat się nie sprawdza. Poza tym, powinna być jakaś specjalna jednostka kuratoryjna, kontrolująca wszystkie placówki.
#172 darek1991 Konto zarchiwizowane
Balteam, myślę, że nauczyciele wspomagający powinni być delegowani do każdej klasy, w której uczy się chociaż jedna osoba ze sprzężeniem intelektualnym.
#173 darek1991 Konto zarchiwizowane
Należałoby także (systemowo) rozwiązać problem dostosowania każdej lekcji do potrzeb obu grup (niewidomi, słabowidzący). Na dzień dzisiejszy mamy zbyt dużą samowolkę i często (nie mówię, że zawsze, ale często) któraś grupa jest na tym stratna.
#174 Julitka
Ale z tego co wiem, w szkołach integracyjnych nie wszędzie jest nauczyciel wspomagający.
-- (darek1991):
Tak, Uważam, że skoro w szkołach integracyjnych w każdej klasie jest nauczyciel wspomagający, w ośrodkach specjalistycznych też tak powinno być. To chyba logiczne. Liczba uczniów w klasie nie ma nic do rzeczy, ponieważ nawet jedna osoba ze sprzężeniem może (nieświadomie oczywiście) zdominować całą klasę.
--
- Klatki – odpowiedziała. – Czekania za kratami, aż zmęczenie i starość każą się z nimi pogodzić, aż wszelka nadzieja wielkich czynów nie tylko przepadnie, lecz straci powab.
#175 Julitka
Dariuszu, ale jeszcze niedawno mówiłeś, że do klasy, w której jest osoba niewidoma. Zdecyduj się, proszę. Bo jeżeli chodzi o sprzężenia, to może nawet się z Tobą w tej materii zgadzam.
-- (darek1991):
Balteam, myślę, że nauczyciele wspomagający powinni być delegowani do każdej klasy, w której uczy się chociaż jedna osoba ze sprzężeniem intelektualnym.
--
- Klatki – odpowiedziała. – Czekania za kratami, aż zmęczenie i starość każą się z nimi pogodzić, aż wszelka nadzieja wielkich czynów nie tylko przepadnie, lecz straci powab.
#176 Julitka
To akurat prawda, ale mam wrażenie, że systemowo jest to rozwiązane, a że szkoły tego nie przestrzegają, to już jest wina szkół.
-- (darek1991):
Należałoby także (systemowo) rozwiązać problem dostosowania każdej lekcji do potrzeb obu grup (niewidomi, słabowidzący). Na dzień dzisiejszy mamy zbyt dużą samowolkę i często (nie mówię, że zawsze, ale często) któraś grupa jest na tym stratna.
--
#177 magmar Konto zarchiwizowane
Dlatego, w takim kształcie ośrodki nie powinny istnieć.
W Laskach niby wszystko działa, ale nie każdy musi akceptować podział na grupy męskie i żeńskie. WG mnie to też pewna dewiacja, chyba, że to się zmieniło.
#178 balteam
@Magmar chyba nieduża dewiacja, jak w takich Usa masz szkoły tylko dla dziewczyn, nie wiem czy w Polsce tż tlyko są całe szzoły dla jednej płci. Jeśli tak, to już w ogóle nie ma to nic wspólnego ze wzrokiem. Coś mi się wydaje, że niektóre internaty też są jakośtak podzielone, niekoniecznie dla niewidomych, ale poprawcie mnie jak się mylę.
A no i nie oznacza to, że taki podział mi się w Laskach podoba, ale po prostu nie jest to akurat czymśco jest tylko u niewidomych w ośrodkach.
#179 darek1991 Konto zarchiwizowane
Ale w USA mamy też zwykłe szkoły koedukacyjne i rodzic może wybrać, do jakiej szkoły posłać ucznia. Tu sytuacja jest inna. Ośrodek, który najlepiej funkcjonuje w Polsce jest koedukacyjny. To zasadnicza różnica.
#180 balteam
To teraz odwróć sobie swoją wypowiedź.
Mamy w Polsce wszystkie ośrodki włącznie z Laskami koedukacyjne, więc nie mamy wyboru , więc likwidujemy wszystkie. DOchodzimy w tym wątku do jakichś absurdów, mogę przypisać Laskom kilka cech, które mi się nie podobają, ale nie mają one związku z tym czy to szkoła dla niewidomych czy nie.