EltenLink

Likwidacja ośrodków

Wróć do W szkole i w pracy.

#721 pajper

Zadam Ci jeszcze jedno pytanie. Czy widziałaś taki ośrodek od środka?
Swego czasu starałem się jak najwięcej dowiedzieć i sformować swoją opinię. I to dotyczącą tylko jednego ośrodka - Lasek. Nie mam zielonego pojęcia o innych. Zdaję sobie sprawę, że wiele z tego co w Laskach dla mnie jest na plus gdzie indziej może być na minus i odwrotnie.

Byłem kilkukrotnie w internatach, miałem okazję rozmawiać z wieloma absolwentami i zapoznać się z bardzo różnymi opiniami. Na własną prośbę mogłem kilka lat temu obejrzeć część lekcji.
Widziałem codzienną rutynę internatową.

Są rzeczy, które uważam za bardzo dobre, są też takie, które dla mnie zasługują na kilka poważnych słów z kuratorium lub wręcz rzecznikiem praw obywatelskich.

Ale najważniejsze, że na podstawie takiej obserwacji przekonałem się tylko, że nie ma czegoś takiego jak lepsze i gorsze rozwiązanie dla ogółu. Ośrodek i masówka mają swoje za i przeciw. Po prostu.

#StandWithUkraine

Shoot for the Moon. Even if you miss, you'll land among the stars.
2023-01-29 14:03

#722 agnieszka Konto zarchiwizowane

Tak, ale w mniejszym stopniu niż ty.
Masówki i tak trzeba mocno popoprawiać choćby z uwagi na różnych uczniów o potrzebie kształcenia specjalnego. Profil
budząca się szkoła pisze o tym sporo.

2023-01-29 14:15

#723 grzegorzm

Trzeba jeszcze rozgraniczyć ucznia niewidomego od słabo widzącego, przecież to inna praca.
Teraz chyba jest tak, że niewidomych jest ogólnie mniej bo bardziej ten wzrok daje się ratować, więc w ośrodkach niestety chcąc nie chcąc muszą pojawić się osoby z rużnymi niepełnosprawnościami bo biznes musi się kręcić i nie mówię tego złośliwie. Już jak ja kończyłem szkołę to osób było coraz mniej i klasy miały po 4 osoby.

2023-01-29 14:16

#724 tomecki

Pobrałem sobie ostatnie staty odnośnie uczniów z orzeczeniem o potrzebie kształcenia specjalnego. Ostatnie czyli z roku szkolnego 2021/2022. W sumie niewidomych uczniów bez sprzężeń jest coś koło 240, może 250 w tym mniej więcej 150 w szkołach specjalnych, reszta czyli 90 w masówkach. Prawie 10 lat temu czyli w roku 2013/2014 w sumie niewidomych było jakoś koło 440 z tym orzeczeniem, przy czym nieco ponad 180 w masówkach, reszta czyli koło 250 w szkołach specjalnych. Swego czasu pobrałem jeszcze kilka roczników, ale teraz nie pamiętam dokładnych liczb, w każdym razie ilość niewidomych generalnie spada i zwiększa się ten stosunek ośrodków do masówek. Innymi słowy większy procent niewidomych uczęszcza do szkół specjalnych. Oczywiście nie ma tu tych, którzy z jakiegoś powodu takiego orzeczenia nie mają. Pojęcia zielonego nie mam jak to sprawdzić. Skoro jednak te liczby w miarę systematycznie maleją to wydaje mi się, że może być to spowodowane lepszym ogarnianiem tematu braku wzroku niż rosnącej rezygnacji lub nieświadomości istnienia takich papierków zwłaszcza, że o ile mi wiadomo, szkoła może brać jakieś dodatkowe pieniądze za uczniów z niepełnosprawnościami więc raczej powinni być zainteresowani tym aby taki papierek był. Po za tym zdaje się, że ośrodki w ogóle wymagają takiego orzeczenia więc tym bardziej trzyma się to wszystko kupy.
Pozostaje pytanie, czemu rodzice coraz częściej decydują się oddać dziecko do ośrodka niż do masówki?

2023-01-31 00:55

#725 tomecki

W związku z tym, że te dane są fajnie porozbijane na typ szkoły, województwo itd można jeszcze kilka ciekawych statystyk obczaić:
Najwięcej niewidomych, bo 27 osób to mazowieckie podstawówki specjalne. Prawdopodobnie Laski, może Koźmińska, chociaż ta druga to raczej słabowidzący są. Potem Małopolskie, chyba 13 czy jakoś więc obstawiam Tyniecką. Dalej, co ciekawe szkoły muzyczne. Tu mamy zdaje się również Mazowieckiej i Małopolskie 11 i 8.
W liceach masowych mamy 19 uczniów w całej Polsce, ale w technikach zaledwie dwoje... może dwie lub dwóch, bo płci ni mo. W różnych tam liceach, technikach, branżowych szkołach itp, ale specjalnych 62.
Przedszkolaków mamy w masówkach i w ośrodkach równo po 14 przy czym biorę tu pod uwagę również punkty przedszkolne, oddziały przedszkolne w podstawówkach i w sumie tyle.
W podstawówkach masowych mamy 30 niewidomych, a w ośrodkach 67. Zostały szkoły policealne, które po za ośrodkami praktycznie się nie liczą i muzyczne.
Widać ciekawy trend: im starsze te ucznie tym większy procent idzie do ośrodków. W tym wieku człowiek częściej decyduje o tym, co chce robić więc skoro więcej osób idzie z masówek do ośrodków niż w drugą stronę to z tą integracją jest raczej tak se. Zapewne nie wszędzie, ale dla mnie to jest wyraźny sygnał, że coś tu jest mocno nie tak.

2023-01-31 01:33

#726 daszekmdn

Albo też wybiera bo dostępne, bo samodzielność i można się w praktyce bardziej uniezależnić niż w domu w masówkach.

Koniec kropka, idź do żłobka. A ze żłobka na ulicę, i pocałuj babę w cyce.
Edytowano 2023-01-31 05:21

#727 pajper

Nie zdziwiłbym się, gdyby ta liczba nie spadła tak drastycznie. Nie sprawdzimy tego, ale duża część osób niewidomych w masówkach nie wie o tym, że istnieje orzeczenie o kształceniu specjalnym.
Nie udowodnię, ale nie zdziwię się, jeśli to przynajmniej kolejne 50 osób.

#StandWithUkraine

2023-01-31 08:23

#728 Julitka

Tu bym polemizowała. Nie wierzę, żeby to było 50 osób. Szkoły szybko i chętnie dowiadują się o orzeczeniu, bo swego czasu słyszałam coś o 4000 pln miesięcznie na dziecko. Może wyolbrzymiam, ale na pewno jest tego dużo więcej, niż na zwykłego ucznia. Przecie dlatego niektóre masówki, okazujące się być potem pato szkołami, przyjmują niewidomego, bo kasa, kasa, kasa.
Zadziwiają mnie staty Tomeckiego dot. uczniów w ośrodkach. Mam wrażenie, że są mocno przekłamane i nie wiem, w jaki sposób, bo wszyscy tyflopedagodzy, z którymi rozmawiam, mówią o odejściu tzw. waniliowych dzieci, tzn. takich bez sprzężeń, z ośrodków. Mam na bierząco wieści z jednego ośrodka i wiem, że tam ich prawie nie ma. Inne potwierdzają to samo. Albo więc zwyczajnie orzeczeń jest mniej, albo coś tu śmierdzi. Co więcej, nie zgadzają się statystyki masówkowe, bo z naszyh obserwacji wynika, że jednym z bardziej masówkowych województw powinno być pomorskie, a nie jest.
Nie dziwi faktycznie ilość niewidomych w ośodkach w Mazowieckim i Małopolskim - nie chodzi tylko o internat, ale czasami rodzice wręcz przeprowadzają się w pobliże szkół, żeby dzieciom było latwiej.
-- (pajper):
Nie zdziwiłbym się, gdyby ta liczba nie spadła tak drastycznie. Nie sprawdzimy tego, ale duża część osób niewidomych w masówkach nie wie o tym, że istnieje orzeczenie o kształceniu specjalnym.
Nie udowodnię, ale nie zdziwię się, jeśli to przynajmniej kolejne 50 osób.

--

***- A czego się boisz, Eowino? – zapytał.
- Klatki – odpowiedziała. – Czekania za kratami, aż zmęczenie i starość każą się z nimi pogodzić, aż wszelka nadzieja wielkich czynów nie tylko przepadnie, lecz straci powab.
2023-01-31 10:44

#729 pajper

Właśnie stąd mocne przeczucie, że uczniowie nie mają orzeczenia. A na Pomorzu akurat znam przynajmniej trzy przypadki, gdy tak było.

#StandWithUkraine

2023-01-31 10:53

#730 pajper

Pobrałem te dane i, zgodnie z nimi, w zeszłym roku nie było na Pomorzu ani jednej osoby niewidomej w szkołach.
I to z całą pewnością nie jest prawda, bo ja wiem o dwóch.

#StandWithUkraine

2023-01-31 10:59

#731 tomecki

Momencik, bo nie wiem czy nie chodzi tu o orzeczenia wydane w konkretnym roku. Czyli te 240 niewidomych to w tym przypadku byłby tylko jeden rocznik.

2023-01-31 18:03

#732 Zuzler

Nie no, to z kolei za wiele. Chyba że to wszystkie orzeczenia na wzrok, łącznie ze stopniem lekkim.

Edytowano 2023-01-31 19:09

#733 Zuzler

A nie, dobra, bo to orzeczenie o potrzebie kształcenia specjalnego, nie o niepełnosprawności.

2023-01-31 19:45

#734 tomecki

Tak, ale osobno są słabowidzący. Jeszcze a propos ewentualnych różnic to trzeba pamiętać, że jeśli kto ma jakąkolwiek inną niepełnosprawność prócz wzroku wrzucony jest do wspólnego worka pt. sprzężenia.

2023-01-31 23:50

#735 tomecki

No i czemu te wartości systematycznie się zmieniają? można wykryć w tym wszystkim kilka prawidłowości, które raczej nie wynikają z przypadkowej mniejszej lub większej znajomości tematu.

2023-01-31 23:52

#736 Julitka

Zgadzam się z hipotezą, że to może być per rok. Nawet nie rocznik, tylko rok wydania orzeczenia. 240 osób z orzeczeniem o potrzebie kształcenia specjalnego, nawet z tytułu tzw. całkowitej dysfunkcji wzroku, to już bardziej prawdopodobny scenariusz. I akurat mogło się zdarzyć, że w danym województwie tego konkretnego roku nie wydano orzeczeń. Ale nawet zakładając 200 osób na rok, to tych niewidomych przybywa znacząco per rok, w sensie nie jest ich wcale tak mało, a w ośrodkach pojedynczych jest 200 uczniów wszystkich, w tym jakichś 5 do 10% niewidomych.

***- A czego się boisz, Eowino? – zapytał.
- Klatki – odpowiedziała. – Czekania za kratami, aż zmęczenie i starość każą się z nimi pogodzić, aż wszelka nadzieja wielkich czynów nie tylko przepadnie, lecz straci powab.
Edytowano 2023-02-01 12:31

#737 pajper

Dla tych, którzy nie lubią takich tabelek, podsumowanie ilości osób niewidomych w szkołach z tabelki Tomeckiego, podział na województwa i typy.

Dolnośląskie:
Podstawówka specjalna: 6
Podstawówka masowa: 2
Liceum specjalne: 5
Liceum masowe: 2
Szkoła policealna specjalna: 6

Kujawsko-Pomorskie:
Przedszkole specjalne: 2
Podstawówka specjalna: 2
Podstawówka masowa: 7
Technikum specjalne: 4
Szkoła policealna specjalna: 3

Lubelskie:
Przedszkole specjalne: 2
Podstawówka specjalna: 5
Liceum specjalne: 1
Liceum masowe: 1
Technikum specjalne: 1

Lubuskie:
Podstawówka masowa: 1

Łódzkie:
Przedszkole specjalne: 1
Podstawówka specjalna: 1
Liceum specjalne: 1
Technikum specjalne: 2

Małopolskie:
Przedszkole masowe: 2
Podstawówka specjalna: 11
Technikum specjalne: 10
Szkoła policealna specjalna: 5
Szkoła policealna masowa: 2

Mazowieckie:
Przedszkole specjalne: 6
Podstawówka specjalna: 27
Liceum specjalne: 11
Liceum masowe: 4
Technikum specjalne: 5

Opolskie:
Podstawówka specjalna: 1
Technikum masowe: 1

Podkarpackie:
Przedszkole masowe: 1

Podlaskie:

Pomorskie:
Przedszkole specjalne: 3

Śląskie:
Podstawówka specjalna: 2
Liceum specjalne: 2
Technikum specjalne: 1

Świętokrzyskie:

Warmińsko-Mazurskie

Wielkopolskie:
Przedszkole masowe: 3
Podstawówka specjalna: 6
Podstawówka masowa: 5
Liceum specjalne: 7

Zachodnio-Pomorskie:
Podstawówka masowa: 5
Liceum masowe: 5

#StandWithUkraine

2023-02-01 14:16

#738 pajper

Ogółem, podliczając tylko podstawówki i szkoły średnie (bez przedszkoli i policealnych), daje to 111 uczniów niewidomych w ośrodkach i 50 w masówkach.

Na moją intuicję, pierwsza liczba wygląda wiarygodnie, druga na zaniżoną.

#StandWithUkraine

2023-02-01 14:22

#739 Natalia2000

Absolutnie, nie byłoby to dobre rozwiązanie, powiem nawet, że byłoby to rozwiązanie najgorsze z możliwych.
Gdyby nie pobyt w ośrodku mogłabym się w dużo mniejszym stopniu nauczyć tych rzeczy których się będąc w takowych nauczyłam, ludzi poznałam świetnych, dostosowania dla nas, podręczniki w brajlu, indywidualne podejście do ucznia, profesjonalne, prawidłowe, właściwe podejście nauczycieli, właściwe, dostosowane sposoby nauczania, doświadczeni nauczyciele, pomoc w razie problemów wszelakich, świetnie spędzony czas wolny, świetne aktywności pozalekcyjne, różnego rodzaju wyjazdy, zawarte znajomości.
Absolutnie byłaby to ogromna strata.
Nie wspominając już o osobach mających problemy z nauką i taki ośrodek jest naprawdę dobrym rozwiązaniem.
To tak na szybko co Mi do głowy przyszło, pomyślałabym dłużej znalazła by się jeszcze cała lista argumentów na nie.
Będąc w ośrodku również mogę się integrować z widzącymi, kto Mi zabroni hmm, u siebie w miejscowości, lub choćby na miasto wyjść, można.
Nie wiem, czy zauważyliście, ale niektórzy podnoszą nieistniejące argumenty, które nie mają nigdzie miejsca, podkreśle w obecnych czasach, mam na myśli argumenty typu picie kawki i nie zajmowanie się uczniami, no nigdzie tak nie jest.
Że co? Ośrodki oddalone od szosy? Gdzie niby? Słyszałam, że niektóre bywają w centrum miast, wiele jest przy uczęszczanych drogach, więc...
Magmar, ówierz Mi osoby które mają jakkolwiek problemy mają do kogo iść, wielokrotnie chodziłam do wychowawców, pedagogów, nawet kierownictwa, ówierz za każdym razem otrzymałam pomoc, a osoby które się nie wporządku zachowywały, za każdym razem spuszczały z tonu.
Argument z kserówkami można również obalić, do dzisiaj mam ogromny wór materiałów drukowanych nam przez naszą nauczycielkę w trzeciej liceum pod ćwiczenia maturalne z Angielskiego w brajlu, więc… mooożnaa.
Nikt w ośrodkach dla niewidomych nie wyrzuca pomocy dla niewidomych, co więcej, są trzymane na strychach, są wystawiane w tyflomuzeach.
Co do rzekomego pisania na tablicach, taaak, i owszem, pisano, ale przypominam, że nauczyciele w czasie rzeczywistym, to jest w czasie gdy piszą na tej tablicy jednocześnie mówią nam co tam piszą, nie jedna notatka tak powstała, nie jedna dobra notatka.
Ja po 15 teraz zaczynam 16 latach pobytu w ośrodkach, mam dobry kontakt zarówno z moją rodziną, jak i z widzącymi znajomymi.

2023-08-13 01:44

#740 misiek

Jak rozumiem zwiedziłaś wszystkie ośrodki w Polsce i z całą stanowczością jesteś w stanie powiedzieć, że nigdzie tak nie jest? I przepraszam, ale dla mnie twoja opinia nie jest w żaden sposób obiektywna. To typowa opinia ośrodkowego lizaka, no ale cóż, ja nigdy lizakiem nie byłem, dlatego może miałem gorzej.

Chcesz być dilerem? Chcesz być bandytą? Mieć własny burdel, pasuje ci to. Chcesz mieć kopyto i wrogów jak Don Vito? Chcesz iść do puchy, do piachu i na co ci to.
2023-08-13 01:50