Elten tylko dla niewidomych - wada, czy zaleta
Wróć do EltenLink#41 nuno69
Nie każdy używa NVDA, dotrze?
#42 zvonimirek222
Nie chodzi tu o NVDA, ale o inne rzeczy też.
-- (nuno69):
Nie każdy używa NVDA, dotrze?
--
#43 nuno69
Wiem Zvonimirze, niemniej jednak argument, że słąbowidzący włącza sobie Speech Vieiwera jest do dupy
#44 Natalia2000
zaletaa, można się swobodnie wypowiadać, i to, że nie ma interfacu graficznego też na ogromny plus.
#45 magmar
A niby dlaczego w towarzystwie wyłącznie niewidomych można się swobodnie wypowiadać?
Podkreślam, że na ELtenie są również słabowidzący, goście itd. więc może już teraz schowałabym się do szafy, uśmiech.
-- (Natalia2000):
zaletaa, można się swobodnie wypowiadać, i to, że nie ma interfacu graficznego też na ogromny plus.
--
Ignorancja to siła. G. Orwell "Rok 1984"
#46 djdenismusic
Niektórzy tak sądzą, i mają do tego pełne prawo. Ja na przykład należę do osób, którym lepiej się rozmawia z tzw. Towarzyszami niedoli :P
#47 Julitka
To prawda, każdy ma swoje zdanie i prawo do niego. :) Ja już w innym wątku wypowiadałam się na ten temat.
#48 magmar
Skoro tu się rozmawia o pierwszych ekhem ekhem podejściach, co stoi na przeszkodzie, by poruszyć temat powiększalników?
-- (Julitka):
A ja nie chciałabym, by było tu dużo słabowidzących.
Od tego jest FB, Whatsapp i masa innych rzeczy.
Do tej pory nie musieliśmy ograniczać się w tematach, dopisywać żadnych "ale" i rozmawiać o powiększalnikach.
I nie zrozumcie mnie źle, ja chętnie porozmawiam o powiększalnikach, ale po prostu mam na to setki innych miejsc, w tym głównie FB.
--
#49 Julitka
Cały offtop został właśnie usunięty z wątku. Nie chcąc edytować wszystkich postów po kolei w poszukiwaniu pojedynczych zdań nie odbiegających od dyskusji, mogłam przypadkowo usunąć czyjąś opinię dot. tematu, za co przepraszam. Jeśli jej głosiciel chciałby ją powtórzyć, uprasza się o zrobienie tego w konwencji wątku i zgodnie z tematem dyskusji. Dalsze odbieganie od tematu i obrażanie któregokolwiek z użytkowników zakończy się ostrzeżeniami i banami.
#50 magmar
Dlaczego w takim razie aprobujecie bytność użytkowniczki obserwującej niewidomych.
Tej chwalącej się tak głośno?
Nie szukam zaczepki, szukam konsekwentnej odpowiedzi.
#51 Julitka
Na to pytanie padła odpowiedź już wiele razy. Ten portal nie odrzuca widzących. I tyle.
#52 magmar
Nie nie, Twoja opinia poleciała wraz z offtopem.
#53 magmar
Ale dobrze, zakładam, że konsekwentnie zmieniła CI się opcja do czego oczywiście masz prawo.
#54 nuno69
Ja osobiscie uwazam ze wlasnie brak inputu ze strony widzacych to najwiekszy problem spolecznosci niewidomych. To dlatego niektorzy, powtarzam - niektorzy nie potrafia sie zachowac czy po prostu o wielu rzeczach zwyczajnie nie wiedza.
#55 pajper
Zgadzam się, ale to nie jest problem grup środowiskowych. Elten rzeczywiście jest jednym z niewielu miejsc związanych typowo z niewidomymi (nie niedowidzącymi). Ale to samo dzieje się na What's Appie, powstają grupy na Facebooku i tak dalej. I z jednej strony to dobrze, bo czasem wymiana doświadczeń, wiedzy, a nawet poznanie się z innymi niewidomymi są bezcenne.
Oczywiście, zamykanie się na widzących powoduje wiele szkód, nawet tu na Eltenie pojawiają się bardzo przykre stereotypy. Ale nie jest to winą Eltena ani grup środowiskowych, ale raczej tego, że wielu z nas nie wychodzi poza Eltena i grupy środowiskowe.
Zobaczcie, nawet blogi na Eltenie, które mogłyby być zupełnie publiczne, często są utrzymywane prywatne.
Shoot for the Moon. Even if you miss, you'll land among the stars.
#56 Julitka
Tak, to nie jest ten problem. W sensie... ja ogółem mało znam niewidomych, którzy potrafią twarzą w twarz porozmawiać z widzącym i to nie jest... dziwna rozmowa. I tu Facebook, Elten, Whatsapp czy inne Vibery nie mają wiele do rzeczy.
#57 tomecki
Tu się wyłania w ogóle ciekawy problem. Jeśli tyle jest obaw przed kontaktem z widzącymi to chyba warto się zastanowić, z czego to wynika. oczywiście niekoniecznie w tym wątku, ale być może mogłoby to być przyczynkiem do nie jednej, bardzo ciekawej inicjatywy.
#58 nuno69
@Julitka Elten nie jest bezposrednia przyczyna ale pomaga w inkubowaniu takiej mentalnosci.
#59 Julitka
Nie uważam tak. Jeśli ktoś tego kontaktu z widzącymi nie będzie chciał mieć, to go nie będzie miał i tyle. Widzę to po Typhlosie, grupach środowiskowych na FB i całym tym środowisku niby inkluzywnym.
-- (nuno69):
@Julitka Elten nie jest bezposrednia przyczyna ale pomaga w inkubowaniu takiej mentalnosci.
--
#60 magmar
Myślę, że to w dużej części pokłosie gettyzacji.
Ośrodki, eltenowo-teamtalkowo-whatsappowe enklawy, etc.
-- (tomecki):
Tu się wyłania w ogóle ciekawy problem. Jeśli tyle jest obaw przed kontaktem z widzącymi to chyba warto się zastanowić, z czego to wynika. oczywiście niekoniecznie w tym wątku, ale być może mogłoby to być przyczynkiem do nie jednej, bardzo ciekawej inicjatywy.
--