Elten tylko dla niewidomych - wada, czy zaleta
Wróć do EltenLink#21 daszekmdn
Były już dyskusje na ten temat, po co podnosić je po raz kolejny? ;) Co użytkownik to obyczaj.
#22 denis333
Moim zdaniem portalowi cegiełka z głowy nie spadnie w momencie, kiedy strona lub interface graficzny zostaną dostosowane do osób korzystających bbardziej ze wzroku. A wręcz może to bardzo podnieść rangę portalu. A chyba nikt z was tutaj zgromadzony nie pomyślał o jakimś naszym centrum pomocy niewidomym. Mogła by być to grupa/element interfejsu, za pomocą którego potrzebujący mogli by uzyskiwać wsparcie od chętnych wolontariuszy posługujących się wzrokiem. Tak. ja wiem... Mamy be my eyes, jakieś drugie ustrojstwo, którego nazwy zapomniałem. ale to była by alternatywa dla tych mniej śmiałych, i takich, którzy nie chcą bądź nie są w stanie ruszyć tyłka z poza eltena.
#23 magmar
Denisie, tu nie chodzi o cegiełki tylko widzisz, zawsze ktoś na tym straci.
Ignorancja to siła. G. Orwell "Rok 1984"
#24 tomecki
Z tego, co wiem to raczej konieczność, a nie zaleta lub wada. Dla mnie idealna sytuacja to taka, w której elten dostępny jest dla wszystkich jednak szczególną uwagę przykłada się na funkcjonalność i dostępność dla niewidomych. Z reguły jest odwrotnie tj coś tam tworzone jest dla pełnosprawnych i jakoś tam udostępniane niewidomym. Tutaj sytuacja mogłaby być niejako odwrotna. Teraz mamy coś, co dla widzących jest może nie niedostępne, ale bardzo trudno dostępne i trzeba mieć sporo samozaparcia żeby z tego chcieć korzystać i to jest zdecydowanie wadą.
#25 edigorn
W zupełności zgadzam się z przedmówcą. Program stworzony z myślą o niewidomych, ale pozwalający z niego korzystać wszystkim, którzy mają na to ochotę. Graficzny interfejs użytkownika, plus możliwości prostego jego dostosowywania w parze z dźwiękowym interface były na pokładzie Klango. Przez brak GUI w EltenLink, nie bardzo jest co pokazać na zewnątrz. To bardzo zawęża pole działania. Możliwości pozyskiwania nowych użytkowników. Z Klango korzystały osoby niewidome, niedowidzące, z problemami manualnymi czy z dysfunkcją słuchu. Nie brakowało również osób pełnosprawnych, starszych czy stawiających swoje pierwsze kroki z komputerem. EltenLink otwierając się i na ten target tylko jest w stanie zyskać. Miejsce tylko dla niewidomych, słabo się kojarzy. Z mojego punktu widzenia program może pomagać w włączaniu, integracji niewidomych ze społeczeństwem. Jestem jednak w zupełnej opozycji jeśli ma to być miejsce służące jedynie konserwacji środowiska we własnym sosie. To równia pochyła.
#26 mateponczas
Słuchajcie. Tak mi przyszło do głowy, czy żeby móc zintegrować wśród nas osoby widzące, czy nie lepiej dla wszystkich nas byłoby, aby przeprojektować całkowicie klienta windows w taki sposób, jak tak zwany program dźwiękowa konferencja? Po prostu stworzyć zwykłego klienta opartego na interfejsie win 32/c++? Wiem, że byłoby z tym sporo roboty, bo trzebaby w takim przypadku wszystko przepisywać od początku, ale po pierwsze rozwiązałoby to problem podstawowy z zaznaczaniem tekstu, a po drugie Elten byłby mniej zasobożerny, że się tak wyrażę? Co wy na to?
#27 mateponczas
No i oczywiście najważniejsze, o czym nie napisałem w poprzednim poście, integracja z widzącymi, bo byłoby to coś na wzór klienta Thunderbird.
#28 balteam
Oczywiście, że nie, wystarczy, że czasu brakuje na napisanie apki mobilnej.
#29 misiek
Heh, niektórzy to się w czas budzą, jak te misie z zimowego snu. :D
-- (mateponczas):
Słuchajcie. Tak mi przyszło do głowy, czy żeby móc zintegrować wśród nas osoby widzące, czy nie lepiej dla wszystkich nas byłoby, aby przeprojektować całkowicie klienta windows w taki sposób, jak tak zwany program dźwiękowa konferencja? Po prostu stworzyć zwykłego klienta opartego na interfejsie win 32/c++? Wiem, że byłoby z tym sporo roboty, bo trzebaby w takim przypadku wszystko przepisywać od początku, ale po pierwsze rozwiązałoby to problem podstawowy z zaznaczaniem tekstu, a po drugie Elten byłby mniej zasobożerny, że się tak wyrażę? Co wy na to?
--
#30 papierek
był bym za, gdyby było więcej osób ogarnaijących temat
#31 Zuzler
Łe panie, żeby to było takie proste, to już od paru lat byłoby zrobione. Kiedy nie było parcia na aplikacje mobilne, była masa błędów do poprawiania i ciśnienie na poprawianie tego, co mamy i wprowadzanie nowych funkcji, żeby polepszyć funkcjonalność. I tym wszystkim zajmował się jeden człowiek, który poza tym miał takie trywialne zajęcia jak szkoła, nauka i własne życie. :)
#32 mateponczas
Wiem, po prostu mnie wtedy nie było przy tworzeniu pierwszej wersji eltena, a reszta ludzi nie pomyślała, a można było tak od razu zrobić. No nic, musimy jakoś z tego wybrnąć.
#33 Julitka
Mateusz, nie gniewaj się, ale nie wierzę, że gdybyś wtedy był, to Elten dziś wyglądałby inaczej, a przez to - lepiej.
To tak, jakby powiedzieć, że gdybyśmy my byli podczas Powstania Warszawskiego, to...
#34 nuno69
Szkoda tylko, ze Win32 nie rowna sie C ++, no ale to taki drobny, nie warty wspominki szczegol. ja rozumiem, dlaczego interfejs Eltena jest taki, a nie inny i redesign ma tyle sensu co tlumaczenie niektorym ludziom podstawowych prawd, tak samo z reszta integracja nas z widzacymi. Widzacy tu nie przyjdzie, bo ma FB/Reddita/Twittera/Whatsappa/Instagrama i cokolwiek tam jeszcze.
#35 Zuzler
Zresztą już od wielu lat takie dyskusje są prowadzone. A pewnie, że byłoby łatwiej. Tylko, że Dawid planując Eltena był chłopakiem z gimnazjum, który nie przewidział, że tyle problemów z tego wyniknie i tyle.
#36 pajper
Ciekawe, czy przyjdą czasy, kiedy ludzie nauczą się w sumie odróżniać GUI od języka programowania. :)
Shoot for the Moon. Even if you miss, you'll land among the stars.
#37 mateponczas
Tak, wiem, przepraszam. Po prostu, gdy każdy z nas wydorośleje, nie patrzy na to, że ktośmoże być młodszy i nie mieć tyle doświadczenia, co my.
#38 nuno69
@Pajper, a czy przyszły czasy, kiedy każdy umie pisać/czytać? Oczywiście że nie przyjdą.
#39 pates
Znam kolegę słabowidzącego, który jest na eltenie i jakoś mu nie przeszkadza to, że nie ma grafiki, włącza sobie podgląd mowy w nvda.
#40 magmar
Nie wiem czy o tym pisałam, ale żeby ELten był platformą również dla widzących trzeba byłoby poszukać widzącego programistę, który zwracałby uwagę na aspekt graficzny.
Ignorancja to siła. G. Orwell "Rok 1984"