Nagrywamy

Mikrofony binauralne

Założony przez papierek 360 wpisów ostatni wpis 3 miesiące temu Strona 10 z 18

A skąd ty Patsie to wiesz? Widziałeś je na ręce?

Ciekaw jestem jakiej firmy kapsółki stosuje soundman, może to ich własne?
A po co sztuczna głowa?
Załóżmy, że chcesz coś nagrać binauralnie, np jakąś noc w lesie etc. Nie będziesz tam sterczeć całą noc, no nie, więc mocujesz taką głowę gdzieś, wkładasz do niej mikrofoniki, podpinasz do rejestratora i jedziemyyy.

A co do micbosterów to ta stronka taka średnia, nie mogłem nic dla siebie znaleźć

Nie miałem, ale przeglądałem youtube zagraniczny np.
„Równowaga nie działa w korporacjach. Tam rządzi chaos i budżet.

Gracjanie, są klipsy, ale one nie dają możliwości przymocowania ich do uszu, raczej do ubrania.
Ogólnie mikrofon jest okrągły i ma obudowe w kształcie takich motylków, czy też gwiazdki z wypustkami, na którą nałożone są dwie gąbki. Tam gdzie jest mikrofon, można wyczuć malutki dołeczek pod gąbk, ta część powinna być na zewnątrz ucha. Drugą gładką stroną wkłada się ten mikrofon, ale nie do kanału, tylko do ucha. Osoby bez aparatów mogą go ustawić przy wejściu do kanału, ale jeśli masz wkładkę aparatu, to opierasz go trochę o nią, a trochę o tą część wewnętrzną ucha za kanałem słuchowym i w ten sposób możesz nagrywać z poprawną binauralnością.
W przypadku aparatu nie ma też problemu, że się odetniesz od świata, bo mikrofony i tak są umieszczone w module za uchem.

Pates, sztuczna głowa może mieć różne zastosowania, jednym z nich i dość popularnym jest wykorzystanie jej do nagrań ASMR.

Piotrek, wielkie dzięki! Teraz to już mogę to sobie wyobrazić!

Piotrze, co to jest asmr?

Pates,
wygoogluj.
To akurat prosta definicja nic nie kosztująca.

No dobra, ale może ktoś umie lepiej wyjaśnić, niż często ogulnikowa wikipedia.

W skrócie asmr to taki nagranka robione najczęściej binauralnie właśnie, jakieś chrobotania, stuki, puki, mające na celu zaniepokoić odbiorcę, albo wywołać jakieś inne skótki.

AAA, takie niby paranormal?

Mylisz pojęcia. Paranormal to są zjawiska nadprzyrodzone, coś czego nie da się łatwo wyjaśnić, bardziej skłaniałbym się tu użycia słowa creepy

#193 2 polubienia

Kurde, ludzie, błagam, używać google, zamiast zadawać głupie pytania, pates szczególnie
ASMR (ang. autonomous sensory meridian response „samoistna odpowiedź meridianów czuciowych”) – zjawisko przyjemnego mrowienia w okolicach głowy, szyi i innych obszarach ludzkiego ciała. Zjawisko to może zostać wywołane poprzez wizualne, słuchowe, dotykowe i zapachowe bodźce zewnętrzne. Charakter i kwalifikacja zjawiska ASMR została kilkukrotnie przebadana naukowo – po raz pierwszy przez Emmę L. Barratt i Nicka J. Davisa[1] – z publikacji m.in. wynika że odczuwalne zjawisko ASMR jest faktyczną aktywnością mózgu, która ma dobroczynny wpływ na zdrowie. Przypuszcza się, że zamyka obszary mózgu odpowiedzialne za stres. Wykazano, że 97% ludzi korzystających z ASMR używa tej techniki tuż przed pójściem spać. ASMR jest czasem określane mianem „orgazmu mózgu”, natomiast profesjonalnie tworzone ASMR nie jest w żaden sposób powiązane z erotyką, a jedynie 3% odłamka populacji wykorzystuje ASMR w innych celach niż relaksacyjnych.

Idąc dalej:
Ludzie, którzy doświadczyli zjawiska ASMR, powołują się na różne bodźce, jakie stały się dla nich wyzwalaczami. Na portalu YouTube znajdują się tysiące filmów[3], w których wyzwalaczem ASMR są łagodnie wypowiadane zdania, szepty oraz przeróżne dźwięki jak np. skrobanie, szuranie, dźwięk suszarki do włosów, dźwięk nożyczek fryzjerskich itp. Ponadto wyzwalaczem może być delikatne muśnięcie np. karku lub sam bodziec wizualny w postaci np. masażu karku. Najczęściej jednak do zjawiska ASMR dochodzi w przypadku połączenia ze sobą co najmniej 2 bodźców np. wizualnego i słuchowego. Wywołanie ASMR stało się możliwe zdalnie, głównie dzięki filmom nagranym z użyciem technologii nagrywania binauralnego[potrzebny przypis].

I co tu jest ogólnikowego? Wszystko podane jak na tacy, a ty pates tracisz czas na zadawanie takich durnych pytań, gdzie pierwszy wynik z google ma odpowiedź.
Napisałeś:
No dobra, ale może ktoś umie lepiej wyjaśnić, niż często ogulnikowa wikipedia.

A sprawdziłeś najpierw tą niby ogólnikową definicję na wikipedii? No nie sprawdziłeś, bo gdybyś to zrobił, to byś nie pierdzielił takich głupot.
Najpierw sprawdzasz, czegoś nie rozumiesz, to pytasz się tutaj, a nie, potem zadajesz jeszcze głupsze pytanie, że asmr to paranormal. :D
po co mi sygnatura?

Graco, też pierdzielisz głupoty, bo nagranka takie odpowiedzialne są za relaks, a nie za zaniepokojenie odbiorcy
po co mi sygnatura?

No właśnie, dlatego odsyłałem go do google, bo może a nóż ja coś źle mówię.
Dobra koniec tematu.

Papierek, dzięki.

#197 3 polubienia Edytowano

@Graco Jeżeli od startu wiesz, że źle mówisz, to po prostu nie mów, jest taka opcja.
rzeczy niemożliwe od ręki, cuda w przeciągu trzech dni.

Na mnie te całe ASMR nie działa :(. Ja chcę orgazm muzgu!
- "Intelligence and wisdom is like jam. The less you have, the harder you're trying to spread it arround." - French proverb

Transkrypcja

Ja kupiłam je na Tomanie i mówiąc szczerze jestem bardzo zadowolona z komunikacji z tym sklepem, ponieważ nawet jeżeli było tak, że mi się nie wiem, że pierwsze, które kupiłam były nie w porządku i jedno było głośniejsze od drugiego, a jedno miało bardziej wyraziste basy od drugiego, to po prostu oni przysłali mi normalnie taki w PDF-ie taki, no takie coś, co trzeba wydrukować, nakleić na paćkę, powrotną i wysłać za darmo z poczty. Tak by oni to opłacały. No i wtedy wysłali mi nowe i też były, to już były w porządku, więc z nimi komunikacja jest bardzo fajna, ja bym ten sklep bracie jednak mimo wszystko polecałam.

Transkrypcja

Witam. Ja kupiłam je na Tomanie i dla mnie ten sklep jest okej. Nawet komunikacja z nim jest bardzo fajna. Pierwsze, które mi przysłali, były trochę nie w porządku, więc im to zgłosiłam i oni podesłali mi normalnie taką etykietkę w PDF-ie, którą mogłam sobie wydrukować, nakleić na paćkę i wysłać do nich za darmo. Normalnie tylko to po prostu dałam na poczcie i już. I oni to potem opłacali. Wysłali mi nowe i te już były w porządku, więc nie wiem, może da się kupić gdzie indziej, ale ja kupowałam mu to Mana i jestem z tego zakupu zadowolona.