Forum

bardzo eksperymentalny syntezator mowy

Forum mieszane

1 / 2 Next

tomecki

#1 ·

Transcription

Dzień dobry, dzień dobry. Ja dzisiaj z takim tematem eksperymentów w temacie syntezatorów mowy. Jakiś czas temu z niejakim Tomkiem Kowalikiem, którego tutaj na lotenie nie ma, postanowiliśmy sprawdzić, czy uda się stworzyć bardzo prościutki, naprawdę prościutki syntezator mowy. I rzecz się udała. Fakt faktem, że syntezator nie ma ani tonacji, no bardzo wiele rzeczy nie ma, które syntezator mieć powinien. A przynajmniej według niektórych mieć powinien. Niemniej, syntezator jakoś tam powiedzmy, że się udał. Syntezator powstał w bardzo ciekawy sposób. To znaczy, ja zacząłem bekać do mikrofonu litery A, O, B, C, D i tak dalej. No i cóż, efekt jest jaki jest. Tak, nawet ma teoretycznie szybkość. Oczywiście, no ma to masę artefaktów. Tak, także cóż, jak widać, to jakoś działa. Nawet ma kilka różnych, kilka różnych, znaczy w zasadzie jeden bardzo taki, jak to się mówi, easter egg. Jeżeli wpiszemy raz literę O w jakiś pol edycji, no to normalnie. Drugi raz, tylko muszę ustawić prędkość 0. Dobra, i jak dodałem trzeci raz, czyli mam w pol edycyjny 3 litery O wpisane. No to uwaga. Tak, także, prawda, jest to bardzo mądre. Ale no cóż, no tak się nam kiedyś nudziło. Przy okazji sprawdziliśmy, czy da się stworzyć syntezator mowy bardzo prostym, znaczy bardzo małym kosztem i bardzo prostą metodą. Ok. Okazuje się, że się da. I tym optymistycznym akcentem pragnę zakończyć ów cudowny wpis.

tomecki

#2 ·

1 likes
Transcription

Przy okazji bardzo wszystkich przepraszam za syntezator w lewym kanale, no ale cóż, no niestety mikser troszeczkę mi się psuje, no i efekt jest jaki jest.

lukasz1993258

#3 ·

Transcription

Ciekawy jestem jak się coś takiego robi.

Przekonanego nie odwiedziecie od przekonania, tak samo nieprzekonanego do niego nie przekonacie.

pates

#4 ·

Transcription

Nie no, to z tym oł to było naprawdę, naprawdę niezłe, nie no, ja nie wiem, ja nie wiem, bo ja nie mogę. Ale jak to właściwie zostało zrobione, jak za pomocą jakichś wtyczek, za pomocą czego? Ja mam wrażenie, że to kiedyś tam było na serwerach Team Talka. Na tym flunecie to leżało kiedyś.

„Równowaga nie działa w korporacjach. Tam rządzi chaos i budżet.

pates

#5 ·

Transcription

Aha, na stylu mi się jeszcze dwa pytania. Dlaczego akurat bekać w mikrofon? No bo dałoby się chyba jeszcze normalniej raczej. I jeszcze jedno, dlaczego to beknięcie się na końcu zrobiło? Bo to jest, kurczę, jakieś dziwne.

tomecki

#6 ·

Transcription

Cóż, zrobiliśmy to w Pythonie i to jest jako wtyczka do NVDA, nie jako SAPI, bo SAPI to jest wyższa robota, dlatego że tam chyba trzeba się dogadywać z systemem, zrobiliśmy to jako wtyczkę do NVDA, bo było po prostu łatwiej i chodziło po prostu o to, żeby sprawdzić czy to działa. Bekałem, bo było śmieszniej. To nie miał być syntezator, który miał być jakkolwiek komukolwiek do czegoś przydatny, tylko to miał być taki wstęp do wprowadzenia w zarysie, żeby sprawdzić czy to w ogóle jest możliwe. No okazało się, że jest możliwe, no i jakoś mieliśmy potem robić jakieś dalsze rzeczy, ale jakoś utknęło to trochę w martwym punkcie. I... No i tak. Także to tak troszeczkę na razie stanęło sobie. No może kiedyś ruszę.

lukasz1993258

#7 ·

Transcription

A weź mi tą wtyczkę podeszli, jeśli możesz, tam na wiadomości prywatnej, czy inaczej jakoś, bo nie ukrywam, jest ciekawa.

Przekonanego nie odwiedziecie od przekonania, tak samo nieprzekonanego do niego nie przekonacie.

DJGraco

#8 ·

Transcription

A w ogóle najlepiej byłoby jakbyś wrzucił ten syntezator na udostępnionych przez siebie plikach, bo ja też chętnie bym sobie zainstalował, potestował różne takie rzeczy.

monstricek

#9 ·

Transcription

O, dzień dobry. Pana Bekacza to ja kojarzę. Jest fajny. Jeżeli chodzi o ten projekt, to chyba jeszcze w swoje czasy powstało coś do chorwackiego, ale tak naprawdę nie pamiętam, czy było coś takiego. Chyba było. W takim, żeż stylu. I był jeszcze Gregor, przecież.

balteam

#10 ·

Transcription

No, kojarzę Gregora, ale kojarzycie jakiś syntezator? Kiedyś podobno był jakaś babka, która miała teoretycznie czytać jakoś erotycznie bardzo różne rzeczy. Czy ktoś o tym coś wie? Może ma jakąś próbkę takiego nagrania? Ciekawi mnie, jak to śmiesznie brzmiało, więc jak ktoś coś ma, to niech podrzuca.

Zapraszam osoby posiadające piesy, lub chcące je posiadać, do dołączenia do grupy o psach przewodnikach.

monstricek

#11 ·

1 likes
Transcription

Próbki nagrania ja nie mam, ale wiem, że Iwona jakby robiła taki głos chyba. Teoretycznie gdzieś to może nawet można znaleźć, ale ja nie mam. Jeszcze wiem, że Iwona kiedyś robiła głos, też nie pamiętam jak pani miała na imię, ale bardzo naturalny dla Orange czy dla jakiejś takiej firmy. Też fajnie byłoby w sumie użyć, testować, mieć, ale niestety go też nigdzie publicznie nie ma. A jeszcze wspominam o głosach z Akapeli, które też były kiedyś dla polskiego nie Ania i Monika, a te stare Radek i jak ona, Magda chyba była jeszcze, właśnie. Te z Akapeli, Sajsa, Multimedia. Też były dobre głosy w sumie, no jak dobre, normalne, użyteczne. Szkoda, że za ich... rozbój firma się nie wzięła.

Bartek1

#12 ·

Transcription

Krzyśk, Tomek. Nie, no dobrze, dobrze, ten syntezator mowy. Ja też bym był chętny do tego pliku, do pobazania, do przetestowania. On jest w reprezentatorium dodatków do nfd? Jak nie, to wiesi mi. Staraj się gdzieś napisać, no, wiadomość albo, ja wiem, w udostępnionych plikach możesz. Też. Myślicz, albo na TikTok'a, albo... Jakoś, ja wiem, bo uważam, że jest fajny, zrobiony tylko dla zabawy, ale fajny.

Pewien śmiałek spod miasta Gdynia,rzekł: „Ogiera podniosę – to chwila!”Lecz koń był uparty,kopnął go w czarty,a chłop się nauczył, że siła to kpina.

kmicic92

#13 ·

Transcription

Dobre, najlepsze były te trzy litery O. To ja też to poproszę, dobra?

pates

#14 ·

Transcription

No tak jak mówiłam też, to kiedyś chyba był gdzieś na tym toku. Niemniej te trzy auta, nie no ja nie mogę, nie no ja nie mogę, po prostu... Po prostu... Po prostu z tym.

kmicic92

#15 ·

Transcription

No i jak on już całe wyrazy i zdania czytał, to już takie było to robotyczne trochę. Takie się zrobiło, taki robot taki, nie? Takie trochę jakby te bykanie przez jakiś wokoder było przepuszczone, czy przez coś jeszcze innego. Takie siedem. No i pięć. I takie, tak to się fajnie... Wziąć tak, wgrać to do... Gdzieś w jakiejś szkole, do sali komputerowej, zaprezentować to. Ciekawe, czy się przyjmie.

Paulinux

#16 ·

1 likes
Transcription

Ja też jakbym mogła, to bym go nie przetestowała, bo prąbki nie widzę, bo w udostępnionych plikach on może przez siebie wziąć tylko głos.

Happy hacking

lukasz1993258

#17 ·

Transcription

Jeżeli chodzi o ten syntezator, który tak erotycznie czytał, to podejrzewam, że to była akapela Ania. Z tego co ja kojarzę, bo faktycznie taki syntezator był. Tylko nie pamiętam kiedy go widziałem, ale to było parę ładnych lat temu.

Gosia12345

#18 ·

Transcription

Witajcie, mam pytanie co do tego syntezatora. Jest całkiem zabawny, poza tym, że na pewno by trzeba było go jeszcze troszeczkę zmodyfikować. I mam pytanie, czy ten syntezator będzie też działać na NVDA wersji 2019.3? Albo i 2? Bo ja w tej chwili właśnie jeszcze nie zaktualizowałam tej najnowszej wersji NVDA, więc zastanawiam się czy... ... ...jest jeszcze taka wtyczka, w której bym mogła jeszcze teraz nawet zmodyfikować swój syntezator mowy. No ciekawe jakby z mojego głosu brzmiał syntezator mowy, jakby zrobić. Ciekawe by to było. I ciekawe w jaki sposób zrobić taki syntezator. Czy to jest jakoś skomplikowane? Czy to trzeba jakąś metodą kodowania czy coś? Jak to zrobić? Zaciekawiło mnie to. Też bym chciała stworzyć swój własny syntezator mowy. Powrót. Zakończ nagrywanie.

Życie z kimś jest łatwiejsze wtedy kiedy ktoś ciebie kocha bezgranicznie.

tomecki

#19 ·

Transcription

No niestety nie będzie działać, syntezator już od dawna nie rozwijany i na dobrą sprawę miał służyć jako coś na zasadzie a spróbujmy i zobaczmy czy w ogóle da się stworzyć coś takiego. Okazało się, że się da i syntezator, który byłby bardzo prostym takim syntezatorem, w którym można fonemy nagrać parę godzin, a stworzyć się da. Oczywiście to zrobiliśmy zupełnie jakby nie w takiej formie, żeby to miało służyć jakoś za specjalnie komuś. Najlepszym dowodem jest to, że wybekałem te wszystkie sample. Także tak. Ja nawet potem jeszcze chciałem stworzyć. Ja chciałem stworzyć taką wersję z normalną mową powiedzmy, przynajmniej bardziej normalną. Ale jakoś mi to trochę uciekło, trochę jakoś, no tam jakoś się nie udało i no zostało co zostało. Natomiast jak mówiłem, on został zrobiony w roku 2015, czy 2014, czy którymś takim. No i w zasadzie od tej pory w ogóle nie jest ani rozwijany, ani nic także. Ale spróbuję namówić. Tomka Kowalika, bo on to tworzył, on to robił. I no może zrobimy przynajmniej tyle, żeby on był zgodny z najnowszą NVDA i wtedy będzie to działało. A potem może spróbujemy zrobić syntezator jakiś inny, który by no był nieco bardziej jakiś normalny. To znaczy inaczej, on i tak będzie bardzo sztuczny. Ale przynajmniej będzie następny. Ale przynajmniej będzie na samplach normalnej mowy. No, tyle.

przemol

#20 ·

Transcription

No, powiem szczerze, że pomysł naprawdę ciekawy z tym syntezatorem, ja osobiście bym go w jakichś filmach horroru widział, ten syntezatorek, ale pomysł fajny. Pytanie tylko teraz, gdzie by takie coś pobrać, ewentualnie czy mógłby ktoś ewentualnie podesłać ten syntezatorek, bo do takich eksperymentów, jak znalazł kurcze, a zwłaszcza jak się robi na przykład jakieś filmy, jakieś dźwięki jakichś duchów czy jakichś mumitów, ja bym tutaj osobiście widział ten syntezator w tej kategorii. Ale jako eksperyment to jak najbardziej. Także ponawiam pytanie. Czy mógłby ktoś podesłać ten syntezatorek fajny?

1 / 2 Next