Stacje radiowe

Wszystko o radiu, czyli wpadki, zawieszenia emisji komputerowych itp

Założony przez lukasz1993258 458 wpisów ostatni wpis 2 lata temu Strona 8 z 23

#141 1 polubienie

Transkrypcja

Wiem.

Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P

#142 1 polubienie

Transkrypcja

Darłówko od Koszalin jest oddalone 30 km z tego co wiem.

Transkrypcja

Witam was w tą piękną noc, tak sobie od paru dni myślałem, myślałem, myślałem i pewne dziwne myśli mnie nasunęły, to znaczy mi się nasunęły na głowę, do głowy, postaram się tutaj mniej więcej wyjaśnić o co mi chodzi. Mianowicie, mamy tutaj niby rozgłośnie radiowe, wszystko pięknie, ładnie, ale mi chodzi o coś takiego, dlaczego większość stacji nie nadaje podziałami na województwa. Podam tutaj parę przykładów, zacznę od radia ESK, na przykład mamy województwo małopolskie, w którym mamy ESK-K, ESK-Kraków, ESK-Tarnów i ESK-Małopolska. Ja tutaj uważam, że ESK-Małopolska powinna nadawać na całe województwo, nie powinno być ani ESK-Kraków, ani ESK-Tarnów, no bo to jest z jednej strony moim zdaniem bezsensowne, tak samo jak od paru dni jeszcze myślałem nad innym rozwiązaniem, tak jak już tutaj mówiłem. Mówiłem, że ESK-K powinna nadawać województwami, czyli na przykład ESK-K Warnia i Mazury, czy ESK-K Mazury, ESK-K Mazowsze, na przykład, albo ESK-K Lubuskie. Taka jest moja opinia co do tego. Na przykład jeszcze powinny być ESK-K Pomorze, tak jak jest na przykład RBF Max Pomorze, ESK-K Podlasie, takie jak na przykład jest ESK-K Podlasie, taka jest moja opinia właśnie. A zamiast tego mamy, a tak to niestety mamy parę na przykład ESK, które są po prostu porozrzucone. Dużo po województwach i tak na przykład powinno być tak, że na Śląsku powinny być tylko i wyłącznie ESK-K Śląsk, a nie ESK-K Beskidy, byłby większy porządek przykładowo, no bo tak jak mówiłem, w przypadku Małopolski to jest bezsens. Powinny być jeszcze ESK-K Wielkopolska, a nie ESK-K Poznań, Piła, Kalisz, Ostrów. Tak. Tak. Tak. Tak. Mówię, co jeszcze. Na przykładzie mogę jeszcze tutaj podać innej stacji, na przykład nie rozumiem, dlaczego Radio Wawa Wrocław, zamiast uruchamiać inne nadajniki w województwie dolnośląskim, na przykład w Jeleniej Górze, w Mieliczu czy w Trzebnicy, żeby tam też było Wawa Wrocław, uruchamia lokalne oddziały Wawa Trzebnica, Wawa Wrocław uruchamia lokalne oddziały Wawa Trzebnica, Wawa Irenia Góra. Skoro ja słuchając wczoraj przez cały dzień Wawa Trzebnicy zauważyłem, że większość informacji jest podawanych z Wrocławia właśnie, a tam przecież jest Wawa Wrocław. Więc to jednak to jest coś dziwnego moim zdaniem, bo moim zdaniem lepiej by było powielić tą częstotliwość. Tak, powielić. No może trochę przesadziłem. Uruchomić kolejne nadajniki jednej rozgłośni, a nie tworzyć kilkanaście rozgłośni w jednym danym województwie. Jak to jest bezsens. Moim zdaniem. Wy też się tutaj nie powiecie co o tym myślicie, ale ja uważam, że to jest totalny bezsens i dziwne to jest moim zdaniem trochę. Bo na przykład. Słuchając Eski Małopolska zauważyłem, że prognoza pogody jest podawana z Tarnowa też i z Krakowa w tym samym czasie, kiedy można słuchać Eski Kraków i Tarnów. No to się mija moim zdaniem sobie z celem. Eska Małopolska ma trzy nadajniki nadające na tej samej częstotliwości. Zakopane, Nowy Sącz, Włochnia. Moim zdaniem Eska Małopolska powinna nadawać na całe województwo małopolskie. Tak samo jest Eska Śląsk, która jest w Sosnowcu, w Katowicach, w Mikołowie. W Zabrzu i tak dalej, i tak dalej. Wypowiedzcie się w tym wypadku i serdecznie Was pozdrawiam.

Przekonanego nie odwiedziecie od przekonania, tak samo nieprzekonanego do niego nie przekonacie.

Transkrypcja

26 czerwca w godzinach popołudniowych ruszyło radiowa wakielce na częstotliwości 104,6.

Przekonanego nie odwiedziecie od przekonania, tak samo nieprzekonanego do niego nie przekonacie.

Transkrypcja

Chciałbym opowiedzieć taką małą wpadkę jakby, nie wiem jak to określić, ale zaraz wam powiem. Wczoraj, nie muszę powiedzieć, że w ogóle tego nie nagrałem, bo to było dosyć śmieszne. Wczoraj, kiedy słuchałem co z tym chodzi RMF FM, to była reklama, no nie? I była tam jakaś reklama, już nie pamiętam czego. Ta reklama dobiega końca i nagle, ni stąd, ni zowąd, zaczęła grać muzyczka. Po prostu muzyczka. A po chwili, w trakcie trwania tej muzyczki było po reklamie i nic więcej. Muzyczka została załączona wcześniej niż reklama skończyła. Niezłe to było, niezłe, niezłe.

Transkrypcja

Dziś rano w poranku Radia Tok FM, między ósmą a dziewiątą, aczkolwiek pewnie nie wyglądało to tak od razu, ale to jest mój okres na słuchu. Za stołem emisyjnym, zamiast pełniącego funkcję realizatora praktycznie odkąd, no od wielu, wielu miesięcy Adama Maciejewskiego, który zakładam, że poszedł na urlop. Dzisiaj za stołem Kamil Wróblewski, którego kojarzę z anteny, nie wiem, nie potrafię tego głosu umiejscowić, przyporządkować do osoby. W każdym bądź razie, dzięki tej zmianie mamy ciekawe łowiska, że tak powiem, różnych wpadek i tak dalej. Już o godzinie ósmej rano. Zamiast wiadomości, dżingla na wiadomości smogowe, poleciała połowa dżingla do wiadomości sportowych. Chwila konsternacji, po czym poszedł właściwy dżingiel. Wejścia reporterskie w czasie serwisów. Staje się, że o ósmej dwadzieścia zdarzyło się takie wejście. Gdzie był mikrofon? Mikrofon reportera zamknięty, w związku z czym połowa pierwszej części relacji była zebrana tylko przez mikrofon serwisanta. Także o dziewiątej coś było ciekawego, już w tej chwili nie pamiętam. Chyba też jakaś pomyłka z dżinglami. Także bardzo ciekawie się zapowiedziałem. Także bardzo ciekawie się zapowiedziałem. Zapowiada ten poranek. Jeżeli jutro też będzie Kamil Wróblewski za stołem, to będzie ciekawie. Ciekaw jestem z czego oni grają, tak nawiasem mówiąc.

____________Panu się zdaje, że życie polega na tym, żeby dorosnąć. Co? Być dorosłym; zdać egzamin; zadośćuczynić normom. A co to jest norma? Czy pan, jako psychiatra może mi odpowiedzieć? Co to jest norma? Nie może pan, bo to jest g**no.

Transkrypcja

Szkoda, że nie ma nagrania, kurde, posłuchałbym tego, tego, tego, tego, z tym reportażem, nie no, nie no, nie no, no kurde, kurde, naprawdę szkoda, kurde, że tych niektórych wpadek się po prostu nie nagrywa, bo nie ma jak albo co, chyba, że masz jakieś nagranie, bo nie wiem.

#148 1 polubienie

Transkrypcja

Nie, ale liczę na to, że Maciejewski poszedł na urlop i że będzie to samo jutro, no chyba, że się ogarnie trochę chłopak.

____________Panu się zdaje, że życie polega na tym, żeby dorosnąć. Co? Być dorosłym; zdać egzamin; zadośćuczynić normom. A co to jest norma? Czy pan, jako psychiatra może mi odpowiedzieć? Co to jest norma? Nie może pan, bo to jest g**no.

Transkrypcja

No, no to włącz, jak masz taką możliwość, to zapuść jutro nagrywanie, jak coś ciekawego będzie, to wytnij, no bo nie wiem, nie wiem, może się ogarnie, ale może będzie jakiś jeszcze jeden dzień, że można by się ponagrywać i połowić tutaj jakieś wpadki różne ciekawe, no.

Transkrypcja

No dzisiaj już Pan Kamil Wróblewski się ogarnął Nawet się na tyle ogarnął Że Mi się nawet spodobał Jego sposób realizacji Miał jeden Zasadniczy plus Ja wiem, że tam w Tok FM jest pompka I to spora Zainwestowali w to wszystko Sporo kasy No ładnych już parę ładnych lat temu Ale to wszystko ma Konsekwencje Pewnie w postaci Możliwości ustawień No więc jak można grzebać to grzebią No i ten dźwięk oni mają taki, że jak Taki Żakowski Sobie sapnie Na przykład się pożegna i jest dżingiel To Jak jest Maciejewski To słychać ten Jeszcze kompresja wypycha to Sapnięcie Żakowskiego I To tak w sposób bardzo Kanciasty nachodzi Na dżingla I to Sprawia wrażenie takiego zgrzytu Jeżeli ktoś ma słuchawki na uszach A Tutaj było bardzo ładnie Mam wrażenie, że w troszeczkę inny sposób On robi te Te wejścia Być może jest jakiś wybór między Jakimś przyciskiem A heblem No nie mam pojęcia Jak tam jest to realizowane w każdym razie U pana Wróblewskiego Nie zaobserwowałem takich Takich rzeczy, które Praktycznie zawsze się zdarzały Także No Ciekawie Jak to tam jest Od strony sprzętowej Na przykład jaki mają stół I jak to działa Czy to jest cyfrowe Czy analogowo cyfrowe Czy No bo różnica była Aż zauważalna

Transkrypcja

No słuchajcie, wygląda na to, że jesteśmy właśnie teraz świadkami powolnego umierania Radia GO z Gorzowa Wielkopolskiego, ponieważ teraz sobie obserwuję od dwóch godzin, nie ma ani serwisów informacyjnych, ani reklam, ani dżingli. Jest tylko po prostu sama muzyka, więc albo lada moment Radio GO zniknie, albo za jakiś czas, ale wydaje mi się, że to będzie lada moment, ponieważ tak jak mówię, nawet prowadzącego nie ma, nikogo nie ma, pusta po prostu grająca szafa bez żadnych dżingli. No to tyle.

#152 1 polubienie

Transkrypcja

A kiedy im upływa termin koncesji?

Transkrypcja

Za bardzo powiem Ci, że nie wiem kiedy, chyba dostali koncesję w 2015 roku, jak to radio GO powstawało, to miała być ważna na chyba 10 lat, natomiast Vox, czekaj, koncesję na Vox FM otrzymali miesiąc temu. Tak, miesiąc temu otrzymali koncesję na zmianę na Vox FM Gorzów i tak teraz spoglądam, bo to przez cały dzień taka muzyka jest nadawalna, żadnych, tak jak mówiłem, wiadomości, żadnych dżingli, żadnych reklam, zero, zero, zero. Ta częstotliwość 101,7 kiedyś była testowana przez RMI. RMF Max Zielona Góra, potem to RMF Max Zielona Góra przekształciło się w, znaczy nie przekształciło, przyniósło się na częstotliwość 94,9.

Transkrypcja

No to teraz jak obserwuję sobie radioku, to jednak wczoraj się pojawiły serwisy, ale nie zawsze, nie tak jak zawsze było, czyli od godziny siódmej, tylko serwisy pojawiły się pierwsze od godziny ósmej rano i nie było żadnych lokalnych serwisów, nie było żadnego prowadzącego. Co jakiś czas pojawiały się reklamy, ale to bardzo rzadko jest poradycznie, ale dżingli nie było. Jak widać, dobrze mieć klango, choćby właśnie z takiego powodu, że można sobie, że tak powiem, zbuforować. Udało mi się zbuforować radioko od godziny ósmej rano do godziny czwartej właśnie przed chwilą. No także po całą nocnej obserwacji, cóż. Doobserwować dalej. Pozdrawiam.

Transkrypcja

No to teraz powiem wam szczerze, że osiwiałem, bo nie mogę tego inaczej nazwać. A dlaczego osiwiałem? Ponieważ dzisiaj, no fakt, nie było porannego programu w Radiu Go, stajesz i go, ale za to przed chwilą pojawiło się dżingle z powrotem, tak jak ich wczoraj calusieńki dzień nie było, tak i nagle pojawiły się serwisy lokalne, których też wczoraj cały dzień nie było, poza wiadomościami tymi z grupy Radio One Time. I pojawiły się reklamy, więc, że tak powiem, zdębiałem i to naprawdę, bo, no naprawdę ja trochę z tego nic nie rozumiem, a szczerze powiedziawszy, chciałbym coś z tego zrozumieć, ale chyba jestem za stary, żartowałem.

#156 1 polubienie

Transkrypcja

Wiesz Łukaszu, te grzingle i reklamy i wiadomości mogą być puśkane z automatu i mogło coś się w której popsuć, przyszedł ktoś, naprawił i dlatego działa.

Transkrypcja

No niby tak, tak, no może i masz trochę rację, ale że już w ogóle rano żadnych prowadzących nie ma? Cisza totalna?

Transkrypcja

No to słuchajcie, z przykrością stwierdzam, że i wobec się nie nagram startu Vox FM Gorzów, gdyż 3 godziny temu radio GO z Gorzowa Wielkopolskiego zamirkło najpierw, w streamingu oczywiście, chociaż on był jeszcze słyszany, bo był szum słychać, ja to mam nagrane nawet, i słychać szum, to zniknięcie nagle było takie, jakby ktoś odpiął coś, jakiś kabel czy coś, i to trwało tak mniej więcej godzinę, potem został wyłączony streaming, także nie będę w stanie nagrać już niestety. Startu Vox FM Gorzów, a szkoda, ale mam ostatnie chwilę radia GO, ja oczywiście zobaczę rano, ale podejrzewam, że już nie nagram tego, nie będę w stanie tego już nagrać. Nie wiem, czy to jest chwilowa awaria, czy nie, ale skoro tu jest mowa o radiach, to... ...propo radia, to coś wam postaram się jeszcze pokazać. Proszę Państwa, radio plus Warszawa, sprawdzałem w radiu, bo przez chwilę myślałem, że to się tyczy radia, więc sprawdziłem w radiu, FM normalnie działa, za to streaming radia plus Warszawa, proszę Państwa. Działa mniej więcej i już wam pokażę jak. Posłuchajcie tego sami. To jest właśnie streaming radia plus Warszawa. Jak tam usłyszycie ciekawe dźwięki? ... A tutaj, w radiu, zaraz wam pokażę. ... ... Tu przyciszymy. Tutaj się włączy. ... ... ... ... ... To jest Radio Plus Warszawa! ... ... ... ... ... Jak pięknie działa Stymik Radia Plus Warszawa A co do Radiago 101 i 7 FM To pokażę wam Co wyskakuje I niestety Nawet jeśli chciałbym Wygenerować sobie Nawet streaming Bo przez chwilę myślałem, że streaming padł I sobie go wygeneruje No niestety Jak mi to rzecz ujmując Wyskakuje to Nie da się Także No niestety Ale Nie nagram startu Vox FM Gorzów A szkoda, bo chciałem to sobie nagrać Szkoda, że tak szybko wyłączyli streaming Chciałem zobaczyć jak to będzie wyglądać A sądzę, że jak już tu wyłączyli To Vox FM będzie startować Lada Moment Chciałem to sobie nagrać Radio Plus jak startowało w Lublinie To mam, ale Szkoda, że nie mogłem Chociaż jeszcze tego nagrać No coś, nie ma co pokaźć nad rozdanym lekiem Tak na to polowałem Tak na to polowałem, ale no niestety Nie można Chcąc, nie chcąc mieć wszystkiego I tym miłym akcentem Kończę na razie Jak coś się jeszcze zmieni Czy coś tam się ten To dam jeszcze oczywiście znać No ale cóż Streaming wyłączyli Radiago 101 i 7 FM Mam jeszcze nagrane Ostatnie chwile Radiago Tylko Jak pojawił się dżingiel Fragment piosenki Po czym tak jakby ktoś kabel odciął To mam nagrane, zarejestrowane I potem jest długa cisza Po czym nagle streaming jest wyłączany I to też jest Nagrane Także To chyba co mogłem To mam I tym miłym akcentem kończę I pozdrawiam No i muszę No niestety muszę na kontakty wejść O, teraz mogę zakończyć Także pozdrawiam

Transkrypcja

Sorki za ten przestań jaki był, przepraszam Was bardzo, ale chyba w subwooferze miałem za dużo basów po prostu dodanych, a ten mikrofon chyba, szczerze powiedziawszy, wszystko zbiera co dookoła mnie. Na to wszystko wskazuje, ale tak czy owak, no cóż. Sprawdzałem jeszcze na Winupie, a sprawdzę jeszcze jedną rzecz, ale no nie, nie ma co się już napalać, że tak powiem, że to jeszcze ruszy. Tak samo było w przypadku Radia Mazowsze, kiedy przekształcało się w Vox FM Gorzów, też niestety streaming został wyłączony. Zanim. Znikło definitywnie. Jestem niemal pewny, że rano w Radiopolsce wyczytam, że Vox FM zawitało do Gorzowa Wielkopolskiego. Tyle, pozdrawiam.

Transkrypcja

Chyba się rozdo mnie uśmiecha, bo jednak streaming włączyli z powrotem. Ciekawe, ciekawe, ciekawe. Może mi się to uda uporować. Byłem pewny, że to już jest koniec, że to już jest koniec, a jednak włączyli streaming z powrotem. Więc no zobaczymy jak to będzie wyglądać dalej. Mam nadzieję, że jakoś to uporuje, ale włączyli streaming z powrotem. No i tyle chyba. Zaraz zobaczę jak to będzie wyglądać.