Transkrypcja
Zobaczymy jak będzie, kiedy problem zostanie zlikwidowany, czy to dalej będzie poszerzarka stereo. Zobaczymy.
Zobaczymy jak będzie, kiedy problem zostanie zlikwidowany, czy to dalej będzie poszerzarka stereo. Zobaczymy.
To znaczy, ja powiem w tym momencie taką sprawę, bo tu była poruszona kwestia odnośnie tych stacji nadających pod, znaczy nadających w formacie Vox FM. To FM tak, Radio GO z Gorzowa, z Gorzowa nadające na częstotliwości 101 i 7 FM, już jest wykupione całkowicie przez grupę radiową Time. Tylko, że niestety jest problem tego typu, że rok temu w marcu był złożony wniosek do grupy radiowej Time odnośnie zmiany nazwy na Vox FM Gorzów. Niestety ten wniosek był odrzucony. Nie wiem dlaczego. Nawet jest wszczęte posiedzenie o to, żeby całkowicie tam... ... ...tą koncesję na nadawanie Radio GO też po prostu anulować, więc tak to mniej więcej wygląda. Do tej pory Radio GO nadaje pod tą samą nazwą, bo ja to obserwuję właśnie. Bo to jest właśnie jedyna stacja z tych tutaj wyżej wymienionych, czyli Norda FM, Radio Września, to jest jedyna właśnie stacja, która jest całkowicie wykupiona przez grupę radiową Time. ... ... ... ... ... ... No i tak jak mówiłem, do tej pory właśnie ta stacja nadaje pod szyldem Radio GO. ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ...
Ale najciekawsza rzecz jest taka, że w Radio Famaki LC są zamienione kanały stereo, czyli na przykład jeżeli w piosence jest tak, że gitara sobie gra z prawej strony, to w Radio Famaki LC gra z lewej strony, ta gitarka, no. I ten problem jest już nie wiem od ilu, ale może to nie jest denerwujące, no ale jednak, no kurczę, takie radio i zamienione kanały stereo, ale kończ co się dziwić, to jest Radio Fama.
Witam Was wszystkich bardzo serdecznie. To co słyszycie teraz to jest radio fanatyczne znowu. I tak... Teraz na dodatek. Jak słyszycie przeważa prawy kanał. Teraz to zupełnie dźwięk się w tym radiu powstrzyma. Dla mnie. Zaczarowana przysta. Tu widziałam. Nie mogę tutaj. To radio fanatomaszów. Nie Tomaszów. Ma dla mnie najgorszy dźwięk. Najstabilniejszy jest radio fanatikiel. Tak ma zamieniać kanał. Ale jest najstabilniejszy. Ma najmniej awarii, wpadek itd. Tak więc teraz tutaj. Postaram się wyrównać te kanały. I pokazać. Teraz jest oryginalne. Teraz będę wyrównywał. I gra strasznie cicho. Bo teraz wyrównam do lewego kanału. I w ogóle. Chyba teraz jest dobrze. Jest na maksa. A porównajcie to z na przykład. Radią fanatomaszów. Prywatnymi. Tak zlokalizowanymi. Dzień dobry, niebyłej ceny. ...i chwali sławy do nasi dzisiejsi solenizanci, ale pozdrawiamy ciepło także i te osoby, które właśnie dziś świętują swoje urodziny. Długi majowy weekend przed nami... ...a połamią to co? ...oraszkę.
Faktycznie to Radio Fama, które pokazywałeś przeważa tam prawy kanał, ale szczerze powiedziawszy byłem troszkę przekonany, że Radio Fama nadaje wspólną trendistę, a tutaj widzę, że wszędzie jest zupełnie co innego, więc to tak troszkę mnie zbiło z tropu. Bo tam jakaś muzyka pisatna, tam coś innego, w jeszcze jednym jakaś pani gadała, byłem pewny, że to raczej jest wspólna sieć, że nawet muzyka będzie taka sama, a tutaj widzę, że chyba, owszem, mają tą samą nazwę, ale chyba jednak nadają w troszkę innym formatach muzycznych, innych formatach muzycznych. Także widzę, że troszkę jest... Jest inaczej. Tak samo kiedyś było w przypadku Radia Planeta. Też nie wszystkie sieci nadawały w jednym i tym samym formacie, tylko niektóre nadawały w innym formacie. I chyba widzę, że to samo jest właśnie jeżeli chodzi o Radio Fama. Także z mojej strony jak na razie tyle.
To znaczy nie, w FAMach jest tak, że one wszystkie nadają w tym samym formacie, tylko że w FAMach jest tak, że playlista jest wspólna, tylko że po prostu programy są lokalne. Ale nie ma tak jak w ESC, że wszystko jest wyrównywane, tylko po prostu każdy prezenter ma jakąś taką playlistę wspólną dla całej sieci i on ją sobie puszcza. Jak porównasz zapisy FAM, znaczy inaczej, od poniedziałku do piątku, od siódmej do tam siedemnastej są nadawane osobne programy lokalne, natomiast od osiemnasty, kiedy jest radioaktywna lista przybojów, to już wtedy wszystkie FAMy nadają to samo. Polecałbym Ci, ja Cię mogę nawet podesłać prywatnie. Jeśli masz pliczek ze wszystkimi strumieniami FAMy, to możesz sobie obserwować, jak to się dzieje, bo to jest naprawdę bardzo ciekawe radio, jeśli chodzi o te właśnie rozszczepienia lokalne i tak dalej. Natomiast w weekendy radio FAMA nadaje wspólny program dla całej sieci. I jest on emitowany. Zależy, albo skierujesz, albo nie. Zazwyczaj albo z Tomaszowa, albo ze Słupska, albo tam z Żyrardowa czasem nawet jest. To zależy już od... Ono jest takie właśnie nieregularne, bo nigdy nie wiadomo, z jakiego miasta jest emisja. Można to poznać tylko po zmieniających się tytułach. Czyli jeżeli na przykład w jakimś tam radiu jest piosenka Ewa Farna na ostrzu, gra sobie, a w tytule jest napisane, nie wiem, Black Eyed, coś tam, coś tam, coś tam. To znaczy, że ten strumień retransmituje z innego miasta. Jeśli się będą tytuły zmieniać. Choć czasem też się zdarza tak, że, że Taitler ulegnie uszkodzeniu, to wtedy się w ogóle nie zmieniają. Wtedy już trudno poznać, z jakiego miasta leci emisja. No, ale to się rzadko zdarza. Tak jest, no mówię, to bardzo ciekawe. Zresztą sam poobserwuj. To możesz, to wyciągniesz z tego wnioski i ci podaś na tą playlistę.
Radio Fama ma już wyrównane kanały stereo i nie jest przeciw faza, tak więc naprawili, Bogu dzięki, ale powiem, że i tak nawet jak to jest w porządku, to i tak nie brzmi to dobrze, bo kompresja tunerowa, kompresja streamowa, to wszystko się nakłada i najgorzej jak dla mnie brzmią Famy, Żelardów i Wołomi na Kielce, Tomaszów to może być i Słupsk też może być, choć Słupsk to tak trochę, ale ogólnie jest okej.
A jednak stream dalej jest przeciw fazie, no po prostu kanały są wyrównane, ale stream dalej jest w tym, znaczy może w tym poszerzonym stereo, nic się na razie nie zmienia, chyba tak musi zostać niestety, masakra jakoś.
Ha! Teraz jest pełna godzina, w Radio Fama Tomaszów powinny być wiadomości, powinni się przełączyć na transmisję z Kielc, a posłuchajcie co jest. Imprezka! Zapomnieli się przełączyć, playlista ze studia Tomaszowa dalej sobie leci, bo wiadomości są w Kielcach, ale kiedy są lokalne programy, od 7 do 17, to wtedy wiadomości są transmitowane we wszystkich oddziałach. Ale teraz jest radioaktywne, ale te przeboje w 18, więc wiadomości są w Kielcach. I się zapomnieli przełączyć, ha ha ha ha! I muzyka teraz leci wiadomości, he he he! Ja nie mogę sięgać tym, co sobie myślą słuchacze z Tomaszowa. Zobaczymy jak się dalej to potoczy. Kiedy się skapują. Na razie.
A przepraszam, jednak wiadomości z Tomaszowa są jakimś dziwnym trafem emitowane nie z Kielc, tylko z samego Tomaszowa, a pozostałe Famy transmitują z Kielc, bo było nawet informacje Radia Fama Tomaszu, więc nie wiem o co tu kaman. Nie no, Radia Fama potrafi czasem tak zaskakiwać, że po prostu... naprawdę.
No i kolejny news, tym razem już sprawdzony przeze mnie. Bradiffa Masłupk został wyemitowany dwa razy pod rząd utwór Przed wiadomościami i po wiadomościach utwór Scorpions Wind of Change. Nie no, co za...
Już wiem, dlaczego utwór w Radiu Fama Słupsk Scorpion Wind of Change został zaemitowany dwa razy. Przed wiadomościami utwór Wind of Change został zaemitowany jeszcze z oddziału w Słupsku, a po wiadomościach utwór Wind of Change został wyemitowany w oddziału w Żerardowie, na który Radio Fama Słupsk się przełączyła. I dlatego to tak wyszło. Właściwie nie wiem, bo powinni się na Kielce przełączyć, a nie na Żerardów. Chyba, że teraz, bo radioaktywna lista przebojów nie zaczyna się od razu o 18, tylko jakoś tak 20 minut po 18, więc być może teraz jest jakaś przełączanina, a później jak już się ta radioaktywna lista przebojów rozpocznie, wszystkie Famy powrócą do pionu. Nie no, to wszystko wariuje.
Słuchajcie, ja wiem, że to jest niezwiązane z tematem radia, ale telewizja też ma wersję audio i o tym chcę powiedzieć. Otóż przed kilkunastoma, kilkudziesięcioma minutami pani Jolanta Piękowska prowadziła rozmowę z jakimś profesorem. Nie wiem, co to było, nie wiem, gdzie to było. Może na podstawie tego, gdzie ta pani pracuje, można wywnioskować. Ja tego nie wiem, po prostu coś takiego było u mnie w domu, w telewizorze sobie szło. I w pewnym momencie tej rozmowy z tym gościem rozległ się cholernie potężny pisk, który po prostu trwał aż do końca programu. Co ciekawe, pisk rozlegał się... Wtedy, kiedy mówił profesor, to znaczy od jakiegoś czasu, kiedy chyba się skapnięto, że to piszczy, kiedy mówiła prowadząca, to wyciszano mu ten mikroport, ale przez dobre kilka minut nikt się tym nie zainteresował, a to było po prostu masakryczne. To było jakieś takie buczenie. Jakby, nie wiem, przetwornik, jakieś przebicie, no pojęcia nie mam. W każdym razie moje uszy dzisiaj padły i nie wstały i chyba dzisiaj już na tym się zakończy.
A ja tutaj chcę jedną ciekawostkę powiedzieć, włączcie sobie streaming Mero Latia Katowice i zobaczcie co się dzieje jak jest chwilowa cisza podczas jednej piosenki czy drugiej, czy podczas reklamy, ewidentnie inna stacja się nachodzi, w tle jak jest cisza słychać inną stację.
Łukaszu, trafiłeś na bardzo ciekawe zjawisko, przypomniał mi się identyczne wydarzenie, które miało miejsce już za czasów jeszcze prehistorycznych, jak się zaraz domyślisz, bo jeszcze za czasów poznańskiego Radia Blue FM. I to był rok 2009, bardziej 2009, kiedy to miało miejsce identyczne zjawisko, nawet tyle tylko, że oczywiście to zjawisko miało miejsce w powietrzu, w normalnym FM-ie. Kiedyś ktoś związany bardziej z branżą radiową zasugerował mi, że to być może była jakaś przebitka. Przesłuch z sąsiedniego kanału na stole emisyjnym, czy czymś takim, jakimś mikserze, dlatego że nawet to byłoby logiczne, bo zarówno Blue FM, jak i radio Talk FM, które było słyszalne w tych przebitkach, należały do jednej grupy radiowej, czyli do grupy radiowej Agory. Także. Wszystko było możliwe. Z drugiej strony Radio Blue FM pod koniec swojej działalności już było naprawdę zaniedbane technicznie. Z tego co pamiętam, to tam na końcu to właściwie był jeden serwisant, który obsługiwał Poznań, chociaż nie jestem pewien, czy ta kobieta była zatrudniona. Tylko Blue FM, bo ona chyba przygotowywała serwisy dla wszystkich stacji grupy radiowej Agora w Poznaniu i był jeden technik, także to było coś strasznego. Oczywiście Blue FM to było radio o tyle ciekawe, że to była skarbnica polskiej muzyki. W nocy można było tam usłyszeć zarówno klasyki, jakieś takie mniej ograne. Z lat dziewięćdziesiątych, jak i nowości. Rzeczywiście ktoś tam o te nowości dbał, nawet reklamy były w miarę nowe do pewnego momentu. Także ktoś o to dbał, no zostało to wyłączone, teraz jest sobie to jako taki nieoficjalny stream bodajże dla pracowników Agory. I... No w zasadzie... W zasadzie tyle. Także zjawisko już znane. Aczkolwiek bardzo ciekawe jak długo się to to utrzyma i jaka to stacja przebija. Może też z tej samej grupy radiowej. Pozdrawiam.
Co do Mero Radia z Katowic, to się przebija od paru ładnych miesięcy z tego co ja kojarzę, ja nawet to słyszałem jeszcze 3 miesiące temu, że ta stacja się przebijała, aczkolwiek nie wiem co to jest, bo tam zazwyczaj tylko gadają na tej stacji, jest mi ciężko zweryfikować co to za stacja się przebija, musieliby na chwilę przestać cokolwiek nadawać na tym Mero Radiu Katowice, żebym ja mógł wsłuchać się w to co jest przebijane i też tak charakterystycznie buczy. Nie wiem, to ty masz taki dobry słuch, to ty możesz to, może tobie to udało się zweryfikować, bo też jestem ciekawy co to jest za stacja i nigdy w życiu nie udało mi się w żaden sposób zobaczyć co to może być, ale nie ukrywam, jestem ciekawy.
Początkiem czerwca tego roku radiowała wystatuje w Kielcach na częstotliwości 104,6.
Pokażę z cyferkami. Bardzo ciekawa sprawa. Ja włączyłem właśnie ten stream z M-Softu i tam cisza, spokój, wsi spokojna, prawda, wsi bezpieczna, nic po prostu nie słychać, żadnego buczenia, żadnego przesłuchu, absolutnie. Nawet podłączyłem specjalnie kompresor dosyć mocny, że każdy szmerek by po prostu wylasł na taką głośność, że głuchy by usłyszał i nic. Albo się coś zmieniło, albo ja mam na przykład zły stream, no bo to jest ten oficjalny jakby, pomyślam się, że M-Soft ma raczej wszystkie te... ...merloradia, chyba, że jest jeszcze jakiś inny na przykład, no bo na tym, który jest, to jest cisza. Ewentualnie, jeżeli mówisz, że coś takiego jest i to jest stałe, to może zasać się w momencie, kiedy ma być jakiś serwis informacyjny, no bo wtedy większość stacji emituje jakieś reklamy, jakieś coś takiego, jakieś geniuszy, no bo... ...i może po tym dżinglu ewentualnie można będzie ustalić, co to przebija.
To znaczy ja ci powiem cienciarz tak, posłuchaj sobie rano tego radia, jak będą szczególnie reklamy nadawali, jak są reklamy tam w tle, będzie słychać coś, jak ja to znajdę, bo gdzieś to miałem nagrane, ja to tutaj wrzucę, ale to jak znajdę, bo gdzieś miałem jakiś fragment, gdzie naprawdę było słychać, także posłuchaj sobie rano, jak będą reklamy i wsłuchaj się między reklamami. Jest delikatne buczenie i w tle jest dźwięk, który się nachodzi z innej stacji, dla którą niestety też ja nie wiem, jakie to jest stacja, także tyle z mojej strony.
Witajcie, tak a propos Blue FM, tam w ogóle jakieś reklamy były, bo jakoś sobie nie przypominam z roku 2012-13, jak miałem największe możliwości, żeby słuchać tej stacji. I tam w ogóle chyba audycji nawet nie było, tam były tylko serwisy. Informacyjne o 7 rano. I w sumie to... Jeszcze jedno... Oni jakieś jingle w ogóle mieli? I mówisz też, że nieoficjalny stream dla pracowników Egory. Jakby co on robi dla nich? Po prostu jest to jakby takie radio dla nich czy coś?