Mieszamy

Reaper pytania i dyskusja

Started by DJGraco 596 posts last post 2 months ago Page 21 of 30

A można prosić link bezpośredni do tego SWS Extension?
Osarę już pobrałem.
Znajdź sobie zajęcie, które kochasz, a nie przepracujesz w życiu ani jednego dnia.

Dzięki serdeczne.
Znajdź sobie zajęcie, które kochasz, a nie przepracujesz w życiu ani jednego dnia.

O, Panowie mnie wyprzedzili. :D
To ja dodam tylko, że video fajnie da się robić też. Jedyna uwaga, to ilość/długość. Ja bym zajechał procesor ostatnim projektem, gdyby nie blokadka w Reaperze. XD Ale przy okazji się nauczyłem renderu częściowego. Także podcasty Tomeckiego polecam, a dalej to już wgłębianie się w szczegóły. :) Przyjemności. ;)

#405 Edited

Dzięki za podpowiedzi i linki.

OK, zacząłem słuchać podcasty Tomeckiego dotyczące Reapera, ale czy ktoś mógłby imi tutaj tak na szybkości napisać kilka podstawowych informacji.
1. Jak zaznaczamy początek i koniec fragmentu, który chcemy skopiować, wyciąć lub zapisać lub użyć do niego jakie działania typu wyciszanie, zgłaśnianie itp.
2. Ewentualnie jak pzesuwamy zaznaczenie początku i końca w prawo i lewo
3. Jak, jeśli można dodać kilka plików i je połączyć w jeden, zarówno mp3 jak i video
4. Zaznaczamy fragmetn i chcemy w tym miejscu wyciszyć dźwięk zwłaszcza chodzi o video

Z góry dziękuję.

Narazie napotkałem problem, ładuję plik mp3, po załadowaniu klikam spację i mam powiadomienie "Play", ale jest cisza :(

a wyjście ustawione, ctrl+P i tam audio>devices

TAk, ustawiłem realtek, moją kartę dźwiękową

a system audio?

no i warto też przejść na początek projektu po załadowaniu pliku ctrl+home

A nie masz czasami suwaka na końcu ścieżki?

1. ctrl+spacja zatrzymujesz, a następnie literą "s" lub zamiennie "a" ucinasz w tym miejscu. Potem słuchasz dalej, przecinasz w drugim. Nawigując ctrl + strzałki lewo/prawo zaznaczasz ten item, a następnie delete usuwasz, ctrl+c kopiujesz.
Uwaga! lewy alt + shift + p - ustawiasz tzw. ripple, jeśli chcesz, żeby pozostałe treści przesunęło do siebie, a nie zostawiało dziury. Warto się pobawić i posłuchać, co to daje.
3. Nie wiem, czy formatowanie plików pozwala na łączenie ze sobą audio i video. Natomiast można to zrobić na zasadzie mp3+mp3, a osobno mp4+mp4. Warto, aby mieć wtedy pliki audio na tracku 1, a video na tracku 2. Wtedy ctrl + strzałki lewo/prawo zaznaczasz itemy z, np. mp3, dodając shift do tego skrótu, dzięki czemu zaznaczasz więcej itemów. Jak są zaznaczone, to menu kontekstowe i sklejenie elementów (itemów) szukamy.
Natomiast jeśli chcesz nakładać audio na video, to też operujesz video na tracku 1, a audio na tracku 2, ale numerycznymi 4 i 6 przesuwasz dane itemy w miejsca, w których chcesz, aby audio zostało naniesione na momenty video. Pamiętać trzeba o ustawieniu ripple tutaj, więc na to uczulam.
4. Jak pkt. 1 (zaznaczasz, ucinasz w jednym i drugim miejscu), a potem dajesz f5 na tym itemie, jeśli chcesz go wyciszyć.

ciekawi mnie jak to jest z tym wideo w sumie

Aktualnie mam wave out, ale wcześniej miałem wasapi
-- (Adasadula):
a system audio?

--

OK, dzięki serdeczne, to jest strzał w dziesiątkę :)
-- (djdenismusic):
no i warto też przejść na początek projektu po załadowaniu pliku ctrl+home

--

Bardzo dziękuję za krótką instrukcję.
Nie chcę póki co łączyć audio z video, raczej video z video i audio z audio.
-- (wesolek):
1. ctrl+spacja zatrzymujesz, a następnie literą "s" lub zamiennie "a" ucinasz w tym miejscu. Potem słuchasz dalej, przecinasz w drugim. Nawigując ctrl + strzałki lewo/prawo zaznaczasz ten item, a następnie delete usuwasz, ctrl+c kopiujesz.
Uwaga! lewy alt + shift + p - ustawiasz tzw. ripple, jeśli chcesz, żeby pozostałe treści przesunęło do siebie, a nie zostawiało dziury. Warto się pobawić i posłuchać, co to daje.
3. Nie wiem, czy formatowanie plików pozwala na łączenie ze sobą audio i video. Natomiast można to zrobić na zasadzie mp3+mp3, a osobno mp4+mp4. Warto, aby mieć wtedy pliki audio na tracku 1, a video na tracku 2. Wtedy ctrl + strzałki lewo/prawo zaznaczasz itemy z, np. mp3, dodając shift do tego skrótu, dzięki czemu zaznaczasz więcej itemów. Jak są zaznaczone, to menu kontekstowe i sklejenie elementów (itemów) szukamy.
Natomiast jeśli chcesz nakładać audio na video, to też operujesz video na tracku 1, a audio na tracku 2, ale numerycznymi 4 i 6 przesuwasz dane itemy w miejsca, w których chcesz, aby audio zostało naniesione na momenty video. Pamiętać trzeba o ustawieniu ripple tutaj, więc na to uczulam.
4. Jak pkt. 1 (zaznaczasz, ucinasz w jednym i drugim miejscu), a potem dajesz f5 na tym itemie, jeśli chcesz go wyciszyć.

--

W przypadku reapera dobrze jest zmienić system audio na wasapi ze względu na opóźnienia. Tylko należy pamiętać, żeby w ustawieniach systemowych sample rate zarówno dla urządzenia odtwarzającego, jak i nagrywającego było takie samo.

Coś mi nie idzie, odtwarzam, pauzuję wciskam "S" odtwarzam, pauzuję znowu, wciskam znowu "S", próbowałem rónież "A" i wciskam F5 i mam komunikat "No selectet audio"
To samo jak dam delete to potem nie odtwarza mi całej ścieżki tylko właściwie to co mam zaznaczone :)

miast ctrl+home możesz użyć klawisza W :D. Poza tym przewijasz page up/page down jak by coś, możesz tesz na podglądzie strzałkami lewo prawo, jeśli chcesz z nvda to trzymając shift ale to działa średnio, a bez nvda poprostu insert+S i przewijasz, tmpo tego przewijania zmieniasz = i -