Mieszamy

Reaper pytania i dyskusja

Started by DJGraco 596 posts last post 2 months ago Page 20 of 30

Dzięki. To czekam na pomoc z zapętleniem.
Sygnatura – Uczcij poległych i cierpiących ocalałych ciężką pracą, ponieważ porażka zawsze może się zdarzyć, jednak nigdy nie staraj się udawać, że jesteś doskonały, ponieważ prowadzi to do gorszego końca niż porażka, wiedzie na ścieżkę hańby i nikczemności.

Udało mi się zrobić, aby grała muzyka w tle. Jak teraz ten utwór zapętlić tak,, aby kończył się dopiero na końcu całego projektu? Bo on ma 3:22, a projekt 34 i kawałek min.
Sygnatura – Uczcij poległych i cierpiących ocalałych ciężką pracą, ponieważ porażka zawsze może się zdarzyć, jednak nigdy nie staraj się udawać, że jesteś doskonały, ponieważ prowadzi to do gorszego końca niż porażka, wiedzie na ścieżkę hańby i nikczemności.

Jeśli chodzi o zapętlenie itemu, to także chętnie się dowiem jak to zrobić.
Sygnatura? A co to jest i do czego :D

Podpinam się.
A ze swojej strony zapytam, czy w lapku, który nie ma klawiatury numerycznej i przycisku Insert, jest jakaś alternatywa, aby móc importować pliki do projektu?

ctrl+I, jeśli chodzi ci o itemy. Możesz tesz zwyczajnie zkopiować item przez eksplorator czy co tam innego używasz i wkleić do reapera

-- (wesolek):
Podpinam się.
A ze swojej strony zapytam, czy w lapku, który nie ma klawiatury numerycznej i przycisku Insert, jest jakaś alternatywa, aby móc importować pliki do projektu?

--

O, super. Jeszcze też zerknąłem pomoc klawiatury nvda i z FN znalazłem insert bezpośrednio. Dzięki.
-- (Adasadula):
ctrl+I, jeśli chodzi ci o itemy. Możesz tesz zwyczajnie zkopiować item przez eksplorator czy co tam innego używasz i wkleić do reapera

-- (wesolek):
Podpinam się.

--

--

W sumie poradziłem sobie właśnie tak:
przyciąłem muzykę i stanąłem na itemie. Dalej zrobiłem kopiuj i jak dałem na koniec itemu i lekko zsunołem strzałką, aby lekko się nałożył koniec poprzedniego z następnym, który wkleję to zadziałało. I tak robiłem. Robiłem wklej, jechałem na koniec wklejonego, przesuwałem, aby lekk osię nakładały i znów wklejałem. I tak do momentu, który był mi potrzebny. Nadwyżkę uciołem i gotowe.
Nawet udało mi się raz zapętlić, ale nie wiem zabardzo jak to zrobiłem. xd.
Tylo doszedłem do tego, że shift plus alt plus lewy kwadratowy to początek pętli i z prawym kwadratowym to koniec pętli. Chyba, że sam shift i kwadratowe. Pewien teraz nie jestem.

Hej!
Czy ktoś się orientuje, jak ogarnąć w Reaperze kodeki dla m4a? Mam problem z odbiorem obrazu w programie, a z poradami, które w necie znajduję nie bardzo się sytuacja poprawia. W prawdzie jest jeszcze nadzieja, że paczkę kdeków mogę doinstalować, bo tego jeszcze nie robiłem, ale nie wiem, gdzie je wypakować i jak zaimplementować do Reapera.

Hej!
Mam spory problem. Przygotowywałem prezentację audio-video. Najpierw na interfejsie i Asio, a ostatnie tygodnie na karcie w lapku i na Wasabi. Wizualnie było widać mp4, ale w tej chwili na udostępnionym ekranie nie widać. Gorzej, że nie mogę renderować pliku w całości jako mix główny (domyślne ustawienie renderowania). Pojedyncze itemy jestem w stanie, więc stąd pytanie: czy długość nagrania jakoś limituje render? Nagranie ma około 1 godzinę i 20 minut, więc czas trwania jest jedynym powodem, który przychodzi mi do głowy. Macie może wiedzę albo podejrzenia, co jeszcze mogło by być przyczyną?

Renderowałem znacznie dłuższe rzeczy więc to raczej nie to. Inna rzecz, że wideo nie ogarniam.

Ok, dotarłem. Reaper blokuje render, jeśli projekt jest obciążający dla procesora i ramu. Trzeba machnąć render częściowy/dzielony. Jeszcze nie sklejałem w innym projekcie tych gotowych plików, ale je renderuje.
Póki co zmagam się dalej ze zniekształceniami wokalu w jednym miejscu. Nie wiem, co jest, ale w projekcie brzmi ok, ale tutaj każda próba wyplucia mp4 wypacza jakość i wprowadza artefakty, podmuchy i inne cuda. Jeszcze spróbuję dograć tą partię, ale nie wiem, co wyjdzie, bo nie mam dostępu do mikrofonu, więc to praca polowa, że hej.

Hm, kombinuję z częściowym renderem i jakby ten problem z artefaktami zniknął. Wiecie może, czy mogą one wynikać także z (tu w cudzysłowie) "przemęczenia" podzespołów komputera? Jedyne, co jeszcze fika, to jakby fade in na początku, którego w projekcie nie mam oznaczonego, jak i w opcjach renderowania także na tę chwilę nie wiem, z czego wynika. Ktoś coś? :)

Ok, to doświadczenia ostatnie przynoszą mi takie wnioski:
1. Reaper jest super, bo hamuje nas przed zajechaniem procesora i ramu. Nie mogłem tego nagrania zrobić w całości, bo zbyt obciążało bebechy lapka. Gdyby to było tylko audio, to pewnie bez problemu jak odcinki Tyflopodcastu. :)
2. Częściowy render to ciekawe narzędzie, które pomaga w powyższym problemie. Duży projekt to odciąża i faktycznie da się wypluć fragmenty całości, a potem je wrzucić do innego projektu i tam całość renderować. W prawdzie i tak finalnie mi się to nie udało, bo mimo wszystko komputer mam widocznie za słaby, ale sama możliwość renderowania całości już była dostępna w lżejszym projekcie.
3. Artefakty u mnie, albo wynikały z przemęczenia podzespołów przy renderowaniu albo mam coś źle z buforem ustawione (wg sugestii GPT). Niemniej częściowy render, który skupiał się wyłącznie na tych wypaczonych fragmentach był mega pomocny także w razie trudności zwracajcie uwagę, czy defekty pojawiają się w ostatnich renderowanych plikach, bo prawdopodobnie to będzie to samo.
4. Niechcianego fade in nadal nie rozgryzłem. Dalej jakby pierwszy item wokalu mi od zera zgłaśnia do poziomu właściwego, więc nie ogarniam. Ustawienia patrzyłem i projektu, i itemu nawet (i to we wszystkie strony) także tutaj poległem, zdając broń na ten moment.

Hej!
Jak zautomatyzować zaznaczanie i wycinanie momentów ciszy, usuwając je z nagrań, pozostawiając jedynie wokal/dźwięk? Szukam, czytam, patrzę, testuję i nie bardzo mi się informacje pokrywają z rzeczywistością. Może przez nową wersję Osary, ale pewności nie mam.

Ja z innym pytaniem, zczy Reaper jest dostępny? Czy tylko nawigacja objektowa?
Właśnie zainstalowałem i cisza, nic nie gada.
No i gdzie trzeba wrzucić plik spolszczenia?
Znajdź sobie zajęcie, które kochasz, a nie przepracujesz w życiu ani jednego dnia.

A osarę zainstalowałeś?

-- (Numernabis):
Ja z innym pytaniem, zczy Reaper jest dostępny? Czy tylko nawigacja objektowa?
Właśnie zainstalowałem i cisza, nic nie gada.
No i gdzie trzeba wrzucić plik spolszczenia?

--

#397 Edited

Jestem całkowicie zielony i nie wiem o czym mówisz.
Chciałem nieco ogarnąć ten programik, nie żeby cuda tworzyć, ale do obróbki mp3, i ponoć da się obrabiać pliki video.
Co to ta osara i skąd pobrać, co toto daje?

No i gdzie ewentualnie znajdę jakiegoś tutak, takiego z podstawami, najlepiej PL.
Pobrałem jakąś instrukcję pdf, ale jeszcze się nie zagłębiałem w temat.
Znajdź sobie zajęcie, które kochasz, a nie przepracujesz w życiu ani jednego dnia.

Dzięki

W skrócie: sam Reaper dostępny tak se. Trzeba wtyczkę do niego pobrać, która zwie się właśnie OSARA. Do tego dobrze pobrać SWS Extension, który dodaje trochę różności, które wykorzystuje OSARA.