Mieszamy

Reaper pytania i dyskusja

Założony przez DJGraco 596 wpisów ostatni wpis 2 miesiące temu Strona 1 z 30

#1 Edytowano

Hej,
chciałbym założyć temat nt Reapera. Ja generalnie zacząłem się go uczyć, jednak mam kilka problemów.
1. Czy da się zwiększyć szybkość tego takiego podglądu, jak nic nie odtwarzam i przytrzymuję strzałkę to w bardzo wolnym tempie mi się odtwarza, to czy da się zwiększyć prędkość tego i jak?
2. Zna ktoś jakiś aktualny skrót na włączenie ripple to per track albo all track, skruty z podcastów uż nie działają. Oczywiście znalazłem te opcje w menu, ale uciążliwym jest podczas edycji cały czas wchodzić w menu i zaznaczać jedną albo drógą opcje.

3. tak samo jak wywołać okienko track parameters, gdzie jest głośność, balans i mute?
4. Jak robić fadey?
I to chyba tyle. Sorry za takie, ale google nie służy za bardzo nawet jak po angielsku pytania wpiszę.
Pozdro

1. Da się plusem i minusem numerycznym.
2. alt +p
3. ctrl +shift +p
4. albo we wspomnianym oknie albo prawy alt fade in do kursora, prawy alt +o fade out od kursora.

Ahaaa, to ja mam chyba coś nie tak. Bo alt+P wywołuje mi okienko track parameters, a ctrl+Shift+P mówi mi ripple to per track, ale jak nacisne jeszcze raz to nie przełącza mi się na all track, więc chyba jest osobny skrót do tego. Jakiej wersji Reapera używasz, ja mam 6.15.

#4 1 polubienie Edytowano

OK, u mnie ripple przełącza się
shift+alt+P
a ctrl+shift+P podaje aktualny stan ripplea

Możliwe, że w nowych Osarach coś zmienili. Poszło info, że nowy keymap, ale nie wiedziałem, że aż takie zmiany.

OK, dziękuję bardzo za pomoc.

To ja mam chyba stare, bo mi działa normalnie.
Pytanie, gdzie można sobie znaleźć skróty / sposoby do robienia: a. wysyłek, b. automatyki czegokolwiek?
I pytanie nr. 2. Jakprzejść do konkretnego momentu? CHodzi mi o to, żeby dąło sięwpisać czas i nam do niego przeskoczy? ALbo liczbę taktów.
rzeczy niemożliwe od ręki, cuda w przeciągu trzech dni.

Pytanie drugie jest prostrze. Ctrl +j. Co do wysyłek i automatyki to sprawa robi sie nieco bardziej skomplikowana, bo tak: wysłać można sobie sygnał z jednej ścieżki na drugą w jednym z menu kontekstowych, bo Reaper ma ich kilka. Automatyka wymaga kilku skrótów, bo osobno jest uzbrajanie konkretnych obwiedni, osobno wstawianie punktów i czymś jeszcze innym zmiena wartości tych punktów. Teraz nie pamiętam tego, bo akurat automatyki dość rzadko używam, przy najmniej w pracy, a muzykę ostatnio musiałem odłożyć ad acta, bo troch hę się nie wyrabiam.

ROzumiem. Mnie to właśnie do muzyki by było dosyćpotrzebne, zwłaszcza, że zastanawiam się, gdzie by to się łątwiej robiło, czy tu czy na protools, co nie zmienia przy okazji i tak faktu, że jeśli wgl będęmieć protools, to za ponad pół roku, a reapera mam już. :d Także dlatego pytałam. ALe poszukam w takimrazie. Za ctrl j dzięki, się przyda się.

W podcaście na temat wielościeżkowego nadgrywania w Reaperze mówiłem o automatyce. Od tamtej pory coś tam się zmieniło, ale masz w komentarzach info o tym.

OK, popatrzę.

Hej,
mam pytanie. Dostałem zadanie polegające na zrobiniu muzycznego fragmentu z dostarczonych plików audio na podstawie źródła. Na początku chciałbym ustalić bpm utworu. W protoolsie jak zmieniałem bpm projektu to wszystko było spoko, a w reaperze jak zmieniam bpm sesji to zmienia się wraz z tym tempo odtwarzanego pliku. Jak zrobić, bym mógł zmieniać tempo bez zmiany odtwarzania pliku?

Wchodzisz we właściwości projektu alt +enter, tabem przechodzisz na "Timebase for items/envelopes/markers: Lista rozwijana Beats (position, length, rate) zwinięte" i zmieniasz na Time. Po tej operacji możesz zmieniać bpm projektu i nie powinno to wpływać na zawartość.

Wielkie dzięk!

TO jeszcze jedno pytanie mam.
Czy da sięzrobić tak, by jak importuje nowy plik multimedialny do projektu z automatu tworzyła się nowa ścieżka z tym plikiem?

Nie bezpośrednio, ale zawsze można zrobić macro, które tworzy nową ścieżkę, przechodzi na nią i importuje plik. Generalnie tworzenie macr w naszym przypadku jest nieco upierdliwe, bo albo trzeba się męczyć z przeciągnij i upuść albo w notatniku dodawać numerki akcji. Chce o tym coś nagrać, ale jak zwykle, nie bardzo mam kiedy.

Ja wiem, które zadanie robisz, więc może bardziej ci pomoże to, że możesz, nie tworząc żadnych ścieżek, kliknąć importuj, zaznaczyć pliki, które chcesz i on cięspyta, czy ma być na osobnych ścieżkach, czy wszystkie itemy na jednej. Klikasz, że osobne i masz wszystkie ścieżki, nazwane jak pliki.

#18 1 polubienie

Heja,
mam pewne pytanie. Bardzo często kiedy coś montuje i chcę literą s lub a podzielić item mam komunikat 0 items added i to jest o tyle złośliwie, że raz chce siędzielić a raz nie i nie wiem od czego zależy. W tym przypadku ani s ani a nie działa.

Czy masz zainstalowane rozszerzenie SWS Extension?

Nie mam.