Integracja Eltenowiczów

Błędy językowe - jakich wam trudno unikać?

Started by MonikaZarczuk 75 posts last post 3 years ago Page 2 of 4

Też tego nie lubię szczerze mówiąc, ale weź tu mów dwadzieścia, to Cię za paniusię wezmą.
Happy hacking

A mnie drażni, kiedy ktoś przesuwa akcent w liczebnikach takich jak 800 lub 400 na drugą sylabę.

#23 1 like

Ja tam mówie normalnie 20 :D i wszystko OK.
Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P

#24 1 like

Ja też.

A ja tam mówię dwajścia.
Potrzebuję papugę, gdyż ściga mnie kruk, za to że pożyczyłem pieniądze od bociana.

#26 1 like

Mnie strasznie irytuje maniera youtubowiczów, którzy nagrywają filmy, przepisy, relacje czy co tam innego i uparcie wypowiadają bardzo wyraźne ę na końcu czasowników i rzeczowników zwykle w bierniku. Tego już dawno się nie robi. Przecież wystarczy włączyć telewizję lub radio, by stwierdzić, że nikt nie mówi, biorę paprykę, i kładę ją na miskę. Okrooooopne. Że o nieśmiertelnych zdrobnieniach nie wspomnę. Bierzemy jabłuszka, ścieramy je na tareczce i dodajemy szklaneczkę cukru brrrr
Szanuję zdanie innych, co nie oznacza, że nie mogę mieć własnego.

#27 1 like

I mnóstwo ludzi mówi "w każdym bądź razie", co brzmi jak "Bądź wola Twoja" hehe. No i jeszcze mówią "w cudzysłowiu".

Klejnociki po wójaszku...
Doktorek Hunk uważa, że łżesz jak piesek, ale mimo to kupimy ten kamyczek, za pół cenki. Po moim trupku!!!
Sześdziesiątosiem grosików, to najniższa staweczka na ryneczku. W Heyah na zawsze fajniutko.
Wejście kurka smoczka.
--Cytat (MonikaZarczuk):
Mnie strasznie irytuje maniera youtubowiczów, którzy nagrywają filmy, przepisy, relacje czy co tam innego i uparcie wypowiadają bardzo wyraźne ę na końcu czasowników i rzeczowników zwykle w bierniku. Tego już dawno się nie robi. Przecież wystarczy włączyć telewizję lub radio, by stwierdzić, że nikt nie mówi, biorę paprykę, i kładę ją na miskę. Okrooooopne. Że o nieśmiertelnych zdrobnieniach nie wspomnę. Bierzemy jabłuszka, ścieramy je na tareczce i dodajemy szklaneczkę cukru brrrr

--Koniec cytatu
Potrzebuję papugę, gdyż ściga mnie kruk, za to że pożyczyłem pieniądze od bociana.

Albo cokolwiek bądź.

Według mnie zdrobnienia są fajne, chociaż czasem u tego, co je wypowiada brzmią, jak rozmowa przedszkolaka, ale mimo to mnie się one podobają i nawet sympatyczne są.

To Ci się powinien czeski język podobać. :D

Ale koleżanko. Nikt się nie unosi. Co do czeskiego języka, to mi się podoba.

To moja sygnaturka :D

Mi podoba się zarówno czeski, jak i rosyjski.

#35 Edited

Ej, no ale przecież zdrobnionka są fajniutkie. Swoją drogą, jakiś reportaż o mowie krakowskiej oglądałam. Mówili, że tak zdrabniają wszystko Krakowianki, gdy chcą poderwać chłopa. "Powieś kurteczkę na wieszaczku", "chodź, wypijemy herbatkę" itp.

#36 1 like Edited

Jo tam wola śląska godka.

#37 1 like

Końcowe ę w bierniku mogą i mają obowiązek mówić tylko lektorzy języka polskiego, wykładający na uniwersytecie, aby obcojęzyczny student zaczął rozumieć.
-- (MonikaZarczuk):

--
Student studentowi wszystko

Na fonetyce, mowieniu i w ogóle wszędzie uczą mnie, że "ę" na końcu wyrazu się nie wymawia, że to błąd, że nie wolno, aprawdziwego polonistę serce boli, kiedy słyszy coś takiego.

Mnie też tak uczyli. W podstawówce :D
🇺🇦 🇵🇱

Cóż, widać mało pojętne mamy społeczeństwo, skoro było trzeba powtarzać jeszcze na studiach.