Zakończona zbiórka na Eltena na rok 2022
Back to Archiwum Eltena#321 pajper
A no było.
Na samym początku, dosłownie pierwsze miesiące, stał na hostingu w firmie Kylos, za 200zł rocznie. :D
Potem na VPS z OVH, takim prostym, za 400zł rocznie.
Potem przerzuciliśmy się na mocniejszy VPS KVm w firmie webh, tam już cena wychodziła ponad 1000zł rocznie. Na tym serwerze świętowaliśmy premierę 2.0.
Jak było 2.0 i nam się zaczęli ludzie logować, działało to gorzej, niż teraz. Wtedy wykupiliśmy obecny serwer w OVH, za 5000zł rocznie.
A od października będzie nowy serwer, za 10000zł rocznie.
Coś drożeje ten nasz Elten. :D
Shoot for the Moon. Even if you miss, you'll land among the stars.
#322 Agata.d
Elten trochę jest jak dziecko. Im bardziiej rośnie zwiększają się jego potrzeby i trzeba więcej kasy wkładać w jego utrzymanie.
#323 rylotek111
Nie no ekstra. Kolejny raz okazało się, że w kupię siła i że po prostu możesz Dawidzie liczyć na użytkowników. To piękne, budujące serducho. Szkoda by mi było, gdyby się jednak nie udało. Może (jeszcze) nie mam jakoś zabójczo wiele korzyści z użytkowania, ale gdy kiedy przyjdzie ta apka mobilna, lepszy serwer będzie naprawdę istotną sprawą. Mega się cieszę.
Nawiązując na koniec do drugiego zdania mojej wypowiedzi: Dobrze że nie w sile kupa.:D
Pozdrawiam promiennie i świętuje z wami sukces zbióry na ten serwer.:)
#324 pates
Dawid, ceny się podwajają wsumie. Ale po co 128 gb ram?
#325 nuno69
haha, ja pamiętam jszcze domenę dpieper.webd.pl
#326 misiek
Mamy to kochani! Mamy to! Bo kto jak nie my!
#327 pajper
Teraz mamy 32GB i jest całe używane. Pamiętaj, że więcej jednoczesnych procesów też więcej pamięci operacyjnej używa, plus jeszcze cache.
#328 zywek
No t rzeczywiście... Serwer nginxa i z podpiętym php, mysql i czymś jeszcze na pewno zawsze będzie brał 32 giga... To ktoś coś tam musiał ostro zrobić nie tak.
#329 pajper
Napisz lepiej, to zwrócę honor. ;)
#330 zywek
Oczywiście, że nie napiszę. Tylko kto tu się kiedyś coś wypowiadł o optymalizacjach i tym, jak to aktualne programy biorą więcej, niż im potrzeba, że programiści nie umieją optymalizować włąsnego kodu... No cóż, bez przytyków, młody, ale ponoć taki doświadczony z Ciebie programista, ktoś tam Cię gdzieś tam wynajmuje, żebyś im jakieś tam zabezpieczenia robił, a nie potrafisz / nie chcesz / masz wy***ne w optymalizacje własnego kodu... I to właśnie jest nie tak, jak dla mnie.
#331 nuno69
Czy ja wiem czy ma wyjebane? Pamiętaj, że Elten pod maską to cała masa roznych mniejszych czy większych trybow i trybikow pisana na przestrzeni lat, gdzie Dawid dopiero się uczył. Ja wyobrażam sobie wykres wiedzy programisty względem czasu jako niemalże pionową oś, ktora dopiero w pewnym konkretnym momencie zaczyna wyrownywać poziom. niestety kod bardzo, ale to bardzo szybko się starzeje i niestety nie ma czasu na optymalizację. Tak jest zarowno u Dawida, u Ciebie jak i u Microsoftu czy Google'a.
#332 nuno69
Wow, raz w życiu postanowiłęm kogośbronić a nie atakować xD.
#333 nuno69
Elten nie był pisany z myślą o skalowalności, ale ludzie mają wywalone w skalowalność. Ni ma nowych wersji to Dawid jest zły.
#334 pajper
Otrzymaliśmy jedną wpłatę na pakiety premium (1x sponsor). Bardzo dziękuję!
#335 pates
Zaliczysz to do promocji jak 8 minut po 12? Czy już jednak nie? Z ciekawości.
#336 rylotek111
No ale co tu zaliczać, skoro zlecenie już ponoć poszło bo wystarczająca kwota została zebrana? :D
Aaa w sensie dodatkowe miesiące sponsorskiego.;) Dobre, ciekawe. Chociaż jakby nie patrzeć, wiadomo było od samego początku że o 12 definitywny koniec, więc... :)
#337 daszekmdn
Ale przelew nadany chwilkę przedd 12 mógł niedojść na czas. Moim zdaniem jeśli Pates udowodni, że wysłał wcześniej to można przyznać.
#338 kazek5p
To ja kupiłem pakiet jakoś w okolicach 9tej. Jak dawid nie uzna, nie pomyśle źle, jeśli uzna, no cóż, będę się cieszył dodatkowymi miesiącami.
#339 kazek5p
Mógłbym sam sobie policzyć ale nie pamiętam kiedy kupowałem poprzedni pakiet, a przed zakupem nie spojrzałem. Moim zamiarem było wsparcie.
#340 pates
Ja nie kupiłem pakietu, tylko pytam czy osoba która to zrobiła otrzyma premię.