EltenLink

Elten to zabawka?

Back to Archiwum Eltena

#61 pajper

A ja zapytam: jaka jest podstawa, dla której moderacje konkretnych społeczności miałyby mieć dostęp do ankiet, blogów itp. Czy naprawdę tego, zwłaszcza dostępu do blogów, chcecie?

#StandWithUkraine

Shoot for the Moon. Even if you miss, you'll land among the stars.
2020-10-20 15:17

#62 Julitka

@Mateponczas Przecież się poprawiłam i przeprosiłam.

***- A czego się boisz, Eowino? – zapytał.
- Klatki – odpowiedziała. – Czekania za kratami, aż zmęczenie i starość każą się z nimi pogodzić, aż wszelka nadzieja wielkich czynów nie tylko przepadnie, lecz straci powab.
2020-10-20 15:48

#63 Julitka

Po pierwsze, Magdo, już Ci ktoś odpowiedział i to kilka razy, że mam prawo, podobnie jak każdy użytkownik, wypowiadać się w wątkach, w jakich chcę się wypowiadać w sposób, w jaki chcę się wypowiadać, ponieważ jestem, tak jak i Ty, użytkowniczką tego portalu, a poza tym można powiedzieć, że wypowiedziałam się jako administrator portalu, jeżeli jest to do czegoś potrzebne. Nie selekcjonuj informacji na własną korzyść, proszę. Już wyjaśniono Ci, nawet kilka razy, że Paulina jest administratorką PSE. Nie całego portalu.
Po drugie, nie obrażam się za to, że nazywa się mnie czyjąkolwiek sekretarką. Nie lubię tego porównania, bo akurat jest nieprawdziwe, ale w ustach wielu użytkowników jego prawdziwość nie ma znaczenia, bo i mieć dla nich nie musi.

-- (magmar):
HMMM co ja o tym sądzę?
Wszyscy już wiedzą, ale skoro powstało wiele wątków o tym samym zamierzam poraz kolejny odpowiedzieć na wariacje na temat Eltena.
Elten to nie zabawka, ale rządy Eltena przypominają rządy sanacji.
Niby adminem jest Paulinux, a i tak Julita wyraziła się na temat pewnych jej uprawnień i to ona (jako kto?) aktywnie zabiera głos w temacie.
Nawet nie Dawid, (naczelny kerownik projektu), nawet nie Paulinux - Administrator PSE tylko właśnie JULITA.
Swoją drogą dlaczego nie dacie Paulinie nawet dostępu do ankiet, blogów itd.
Dlaczego jak sie wypomina Julicie, że wypowiada się w imieniu Dawida i nazywa się ją jego sekretarką tudzież rzecznikiem Prasowym reaguje obrazą?
Przecież w każdym wątku tzw. ideologicznym daje tego dowód.
Elten to nie zabawka, to całkiem fajny projekt, ale rządy ELtena nie wystawiają najlepszej wizytówki projektowi i nie mówię tu o wybranej w sierpniu moderacji PSE, ale oni nie mogą wiele zdziałać, jeśli mają nad sobą Siostrę Niejednokrotnie Przełożoną.
WIęc albo dziewczyno odpuść czym pomożesz Dawidowi i jego projektowi, albo rób tak dalej ze wszystkimi konsekwencjami.

--

- Klatki – odpowiedziała. – Czekania za kratami, aż zmęczenie i starość każą się z nimi pogodzić, aż wszelka nadzieja wielkich czynów nie tylko przepadnie, lecz straci powab.
2020-10-20 15:53

#64 Julitka

Forum BC poziomem skomplikowania i liczbą aktywności niestety nie dorasta Eltenowi do pięt.
A szkoda, bo inicjatywa całkiem przydatna. Ale też o całkowicie różnym charakterze.
Poza tym, jak to już kiedyś ktoś wspomniał, forum BC jest forum tematycznym, więc skupiającym konkretną grupę ludzi zainteresowanych konkretnymi tematami.
A tutaj wrzucani są do jednego wora młodzi, starzy, grubi, chudzi, lubiący IOS, nie lubiący IOSa etc etc.
-- (magmar):
Mateponczas nie wiem czy to pocieszające czy nie, ale onegdaj śledziłam forum dotyczące problemów innej niepełnosprawności, nie mam na myśli zaburzeń intelektualnych i tam również zdarzają się podobne burze, więc... chyba to specyfika enklaw.
Ale... jak to jest, że na forum BC jest porządek?
A no tak, że wiadomo kto jest Adminem i struktury są jasno ustalone.

--

Edited 2020-10-20 15:54

#65 jamajka

Mnie tam sięzawsze wydawało, że Julita sięwcale nie obraża, jakby ktoś powiedział, że jest rzecznikiem. No bo jak rozmawia z Dawidem i odpowie w jego imieniu szybciej, niż on to zrobi, to czy to źle? Ja tam bym się na jej miejscu obraziła dopiero, gdyby ktościągle powtarzał, że to ona decyduje o całym portalu i pod jej dyktando wszystko się robi. Bo to po prostu nie jest prawda. A i z takimi stwierdzeniami się spotkałam, także trochę nie ogarniam tematu.

rzeczy niemożliwe od ręki, cuda w przeciągu trzech dni.
2020-10-20 16:07

#66 dariusz.1991 Archived

Pajper, paradoksalnie to byłoby spore ułatwienie. Mielibyśmy jasne reguły gry. Moderacja PSE brałaby odpowiedzialność za porządek na forach, blogach i w ankietach, a wy, jako rada starszych skupialibyście się wyłącznie na promocji eltena i udoskonalaniu programu. OCzywiście, w przypadku potencjalnych nadużyć ze strony moderacji PSE moglibyście cofać takie uprawnienia EtC. Wiecie, ile spraw by to uprościło? Moim zdaniem oczywiście.

Edited 2020-10-20 16:15

#67 magmar Archived

Dokładnie tak,
Z samej nazwy Moderacja Moderuje ergo pilnuje porządku.
Tak, ja OSOBIŚCIE wolałabym żeby niniejsza moderacja miała wgląd w to wszystko.

2020-10-20 16:19

#68 daszekmdn

OK, przypuśćmy, że tak by było.
Zastanawiam się jednak, kto wówczas uspokoi bunt moderacji innych grup językowych, że my mamy, a oni nie.
Zrezygnują finalnie z moderacji a nikt nie będzie jeleniem.
W każdej sprawie, a przede wszystkim w sprawach dotyczących jakiegokolwiek projektu trzeba myśleć przyszłościowo.,

Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P
2020-10-20 16:35

#69 nuno69

Niech rosjanie mają dostęp do rosyjskich blogów i ankiet, anglicy do swoich ETC

- "Intelligence and wisdom is like jam. The less you have, the harder you're trying to spread it arround." - French proverb
2020-10-20 16:39

#70 dariusz.1991 Archived

Proste!

#71 balteam

Przede wszystkim znowu kilka osób napisze, że tak by chciało i co w związku z tym? Ja dla kontrastu nie chcę. Jak Pajper wybierze, że moderacja może inerować w blogi i ankiety to z czystym sumienem mogę napisać, że Elten to zabawka, bo takie uprawnienia ma zwykła moderacja pse itd.
Tak można na okrągło.
Zróbmy kolejną ankietę co użytkownicy chcą, potem okaże się, że 65% wybiera opcję którąś, a po wprowadzeniu 35% powie,, że od początku wiedzieli, że to niewypali, jeśli faktycznie któraśpropozycja by się okazała błędem :D

Zapraszam osoby posiadające piesy, lub chcące je posiadać, do dołączenia do grupy o psach przewodnikach.

#72 dariusz.1991 Archived

Balteam, To wątek, w którym userzy mogą ze swojej perspektywy wypowiedzieć się w sprawie (cytując Dawida), zabawkowości Eltena. Kilka osób podniosło ten właśnie problem i użyło merytorycznych argumentów.

2020-10-20 17:07

#73 dariusz.1991 Archived

A najśmieszniejsze jest to, że oponenci wspomnianych zarzutów sami, nagminnie korzystają z podobnych uprawnień w swoich grupach.

2020-10-20 17:11

#74 Monia01

Niektórzy chyba nie zrozumieli, że moderacja Polskiej Społeczności Eltena jest moderacją Polskiej Społeczności Eltena, a nie administracją całego programu. To zresztą w tym wątku wytłumaczył już albo Balteam, albo Papierek, nie pamiętam. Dlaczego Paulinux ma mieć dostęp do blogów, skoro jest administratorką forum "Polska społeczność Eltena, a blogi z założenia są prywatne?

Inna sprawa, że nie rozumiem też Dawida, bo taki wątek zupełnie nic nie wniesie. Powstała ankieta, do której wypełnienia oczywiście zachęcam i... tyle. Kolejne wątki tego typu nic nie wniosą, a samo to, że się pojawiają, jest demotywujące, bo przecież zawsze znajdzie się ktoś, komu nie będzie się coś podobać, a tym, którym Elten generalnie się podoba albo nie podobają się te wątki, albo nie chce im się w nich udzielać.

Ludzie zawsze będą narzekać. Oczywiście nie chcę przez to powiedzieć, że zdanie użytkowników nie powinno być uwzględniane, bo powinno i jest, z tym że tworzenie kolejnej przestrzeni, w której ci sami ludzie mogą po raz kolejny ponarzekać na to samo, to chyba nie tędy droga. Została stworzona ankieta. Masz, Dawidzie, odpowiedzi na pytania, które zadałeś, wystarczy. Nie licz na to, że narzekanie zniknie, bo nie zniknie i zawsze będzie, mniej lub bardziej słuszne. Nie będziemy się wszyscy kochać, nawet nie będziemy się wszyscy lubić, a będą tacy, którzy nie będą innych szanować: ani Ciebie, Dawidzie, ani projektu, a złość na moderatora nawet konkretnej grupy może przenieść się na całą resztę. Trzeba robić swoje i tyle. A to "swoje" to, moim zdaniem, nie jest tworzenie kolejnych wątków tego typu.

🇺🇦 🇵🇱
2020-10-20 17:20

#75 dariusz.1991 Archived

Monia, W końcu wszyscy członkowie rady starszych szybko i sprawnie wypowiedzieli się na jeden temat. A więc, co by nie mówić, Dawid osiągnął sukces:).

2020-10-20 17:26

#76 Monia01

Ale przecież my kontaktujemy się ze sobą i bardzo często się ze sobą zgadzamy. Jeśli Julita napisze coś pierwsza, a ja będę się z tym zgadzać, to nie będę powielać tego samego.

🇺🇦 🇵🇱
2020-10-20 17:28

#77 dariusz.1991 Archived

A czy nie dałoby się (piszę wyłącznie z perspektywy usera) przenieść (tymczasowo, do premiery wersji 2.4) kogoś z moderacji do rady starszych i przyznać takiej osobie uprawnienia, których z przyczyn technicznych moderacja PDR obecnie nie posiada?

2020-10-20 17:31

#78 magmar Archived

Np. Admina polskiej społeczności Paulinux.

2020-10-20 17:39

#79 dariusz.1991 Archived

Tymczasowo oczywiście, podkreślam to słowo, żeby nikt nie podnosił larum.

2020-10-20 17:44

#80 balteam

@Dariusz wszędzie się każdy może wypowiedzieć i sporo z tych wpisów to będą narzekania, z których nic nie wyniknie. Po prostu jak za dużo razy będziemy wałkować temat czy mają być grupy czy fora, czy 1 admin robi to czy tamto, to co chwila nic się nie ustali, bo każdy na to trochę inaczej patrzy, bo jest adminem, moderatorem, albo użytkownikiem, a i wśród adminów i moderatorów i użytkowników dodatkowo, nawet jak by tylko jedną grupę pytać, to nie będzie jednomyślnych odpowiedzi i jest to normalne.
Idealnie by było jak by na przykładzie for i grup, raz na jakiś czas podyskutować, podsumować i tyle, ale nie co chwila.
Na forum wypowiada się bardzo aktywnie może z 20 osób, mówię o wontkach typowo organizacyjnych Eltena, takie ciągłe dyskusje tylko pokazują, że te 5 może 8 osób popiera jedną opcję i nic więcej. Oczywiście padają sensowne argumenty, ale te sensowne argumenty zazwyczaj padająz obu stron i potem po takich ciągłych dyskusjach czego by się nie wybrało, to i tak będzie spora grupa niezadowolonych, bo nawet 5 osób piszących sporo, to już spora grupa w tym wypadku.
Inna sprawa, że ci co siędużo udzielają, zrobią to w każdym wontku, więc takie dyskusje mogą trwać trochę, no i tak, ja też w tej grupie jestem :P

Zapraszam osoby posiadające piesy, lub chcące je posiadać, do dołączenia do grupy o psach przewodnikach.
2020-10-20 17:49