Paulinux — Post 1 of 60
Tworzę ten wątek, ponieważ uważam, że obecna moderacja PSE została potraktowana nieuczciwie i świadomie wprowadzona w błąd przez Pajpera, ale od początku. Całkiem niedawno przez jeden drobny szczegół dowiedzieliśmy się prawdy na temat tego, jakie uprawnienia ma była moderacja i dlaczego my ich nie dostaliśmy. Zanim opiszę swoją opinię, najpierw przekleję Wam interesującą część wiadomości otrzymaną od Pajpera. Nie sądzę, że jest to naruszenie prywatności, ponieważ była to korespondencja służbowa.
Cytat
mamy uprawnienia jak poprzednio, czyli moderacyjne we wszystkich grupach rekomendowanych, przy czym umawialiśmy się, że nikt nie będzie z nich korzystał do czasu dokładnego wyjaśnienia ról i nowego regulaminu, więc jeśli do czegoś takiego dochodzi, proszę o informację.
Uprawnienia te wynikają z tego, że z założenia dawna administracja PSE miała się zająć kordynowaniem całego Eltena, a więc tak jak wy otrzymacie uprawnienia do ingerowania w grupy rekomendowane, tak nam pozostawiłem takie uprawnienia również.
Przyczyną, dla której nie wykorzystałem istniejącego mechanizmu, jest jego przestrzała budowa i zbyt szerokie pole działania, mianowicie osoby, które teraz mają odpowiedni wpis w bazie danych:
* Mają dostęp do wszystkich rekomendowanych grup moderacyjny (nie tylko jednego języka),
* Mają dostęp do skrzynki maila supportowego, czyli do korespondencji support@elten-net.eu,
* Mają dostęp do usuwania wszystkich ankiet,
* Mają uprawnienie do wysyłania wiadomości do wszystkich Eltenowiczów,
* Coś jeszcze, ale z głowy nie podam.
Ufam wam, a zwłaszcza Paulinie, ale tu nie chodzi tylko o PSE. Gdybym nadał taką rangę administracji PSE, pojawiłby się problem, że tego samego chcą administratorzy grup anglojęzycznych, niemieckojęzycznych, rosyjskojęzycznych i pojawi się spore zamieszanie. Nie wyobrażam sobie teraz dla przykładu 20-30 osób działających na mailu Eltenowego supportu.
Wymagane jest więc utworzenie nowych funkcji administracyjnych, tj. uprawnień, w których administracja pierwszej grupy rekomendowanej danego języka ma dostęp do wszystkich grup rekomendowanych tego języka.
Koniec cytatu
Szkoda, że musiało się to wysypać, żebyśmy otrzymali jakąkolwiek informację, a nie była z nami sprawa załatwiona uczciwie, zaraz po wyborach. Jeśli tak rozumiemy zaufanie, to musimy dokonać jego olbrzymiej redefinicji. Ponadto mam nieodparte wrażenie, że jeśli Pajper od razu by powiedział, że powołuje nową moderację, która nie dostanie żadnych uprawnień poza ingerowaniem w swoją grupę, kandydatur nie byłoby dwie, tylko 0. Kolejna sprawa jest taka, że dziwnym trafem nie doczekaliśmy się wątku dokładnie definiującego rolę byłej i obecnej moderacji, a nie obrażając nikogo, akurat nikt z byłej moderacji nie angażował się zbytnio w wątki poświęcone programowaniu Eltena i aktywności w tworzeniu kodu nie było we wstępnych założeniach. Zauważmy fakt, że jakby nie było administrowanie społecznością bardziej wymaga uprawnień moderacyjnych w grupach niż programowanie, bo przecież wdrażane rozwiązania można sprawdzić na testowo utworzonych grupach. Dla porządku jeszcze wkleję wspomniane przeze mnie założenia.
Cytat
Od momentu premiery wersji 2.4, ograniczymy swoją działalność do funkcji administracyjno-przedstawicielskiej. Szczegółowy zakres kompetencji i obowiązków powoływanego organu zostanie przedstawiony wkrótce, już teraz mogę jednak powiedzieć, że chcemy zająć się promocją Eltena, pośredniczeniem między grupami różnych narodowości oraz aktywizacją społeczności, mam tu na myśli różne podejmowane akcje, konkursy, przekazywanie ogłoszeń i tym podobne.
Koniec cytatu
Jak to się stało, że jeszcze przed zmianą zespołu moderacja PSE mogła mieć taką rangę? Co dokładnie się zminiło w tym kontekście od 24.08? Czy argument o międzynarodowych grupach językowych nie jest wyłącznie przykrywką, żeby nie przekazać nam uprawnień? Z tego, co się teraz orientuję, jesteśmy pierwszym zespołem moderującym PSE, którego ranga została zmniejszona a nie przypominam sobie, żeby Pajper mówił cokolwiek o tym, że odzywała się do niego moderacja innych grup językowych. Od razu podkreślę, że wątek nie jest spowodowany tym, że nagle zapragnęło mi się usuwać losowe ankiety. Zwyczajnie nie lubię wysłuchiwać na siebie skarg, które nie powinny być kierowane do mnie.
Zapraszam do wymiany opinii na ten temat.
Z wyrazami szacunku,
Paulina Gajoch, administrator Polskiej Społeczności Eltena