Odbiorniki

Zaawansowane odbiorniki radiowe

Started by DJGraco 39 posts last post 3 years ago Page 1 of 2

Transcription

Chciałem jeszcze powiedzieć jedną rzecz odnośnie odbiorników Taksun. Odbiorniki Taksun fabrycznie mają, jeżeli zamawia się jakiś odbiornik, nie wiem czy przy wszystkich odbiornikach, czy nie wiem, czy przy tylko niektórych, ale np. jak słuchałem audycji o PL-803 w Flopodcastie, było coś takiego, że one mają włączoną taką funkcję, która nazywa się soft muting. Polega to na tym, że jeżeli stacja jest słaba, to jest wyciszana. O ileś tam dB jest wyciszana. Nie w każdym odbiorniku da się to wyłączyć. Jak rozmawiałem z Daszkiem na TeamTalku, to u niego w PL-660 występuje ten problem, ale nie wiem czy da się jakoś to wyłączyć. Jeżeli jakoś to się da wyłączyć, to mogę Ci się o tym porozmawiać. Dzięki za uwagę i do zobaczenia w kolejnym odcinku.

Transcription

Ja mam do Ciebie takie pytanie, Daszek, jeszcze, bo słyszałem, znaczy przeczytałem sobie, że tekstun.pl 660 odbiera pasmo lotnicze od 118 do 137 MHz i ciekaw jestem, czy udało Ci się kiedyś coś złapać na tym paśmie lotniczym.

Transcription

Nie słuchałem wszystkich wpisów, wczoraj słuchałem jednego, ale temat jak najbardziej dla mnie. Jestem szczęśliwym posiadaczem odbiornika tekstun.pl 660. Cenię sobie to radio przede wszystkim za to, że po prostu odbiera jak na mnie fajnie. Ma krótkie, czyli ulubiony mój zakres forever. Po prostu to jest część mojego hobby, to w sumie jest ogólnie moje hobby. Fale krótkie, szukanie stacji numerycznych, dziwnych sygnałów. Tekstun do tego celu sprawdza się dość dobrze. I co? Da się w jednym poście? Da się. Pozdrawiam.

Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P

Transcription

W ogóle to wołałeś mnie do tablicy, że tak powiem jak ani razu się w tym wątku nie udzieliłem i niestety będzie drogi wpis jak widać. Co do pasma lotniczego odebrałem tam przez krótką bardzo chwilę zniekształcony strasznie sygnał, a tak to nic. Żeby odbierać pasmo lotnicze trzeba być blisko lotniska lub na podobnej wysokości najlepiej tego lotniska. No i tyle. No ubelewam, bo u mnie nie ma żadnych lotnisk, jest w Poznaniu, ale nie jestem w stanie odebrać, bo do Poznania stąd mam 50 km prawie, a z internatu mam z 10 na pewno lub 12 nawet.

Transcription

Witajcie, odświeżam wątek i przychodzę z pytaniem takim. Jak sobie poodsłuchiwać syreny? Czy jest w ogóle to możliwe jakimś, nie wiem, odbiornikiem na odpowiednich częstotliwościach? Czy trzeba coś kombinować, żeby to uzyskać? Dzień dobry.

Zapraszam do mojej biblioteki dźwiękowej :)

Transcription

I o jakie syreny? Nie rozumiem, mówisz jasne czy o jakie syreny Ci chodzi, bo za bardzo nie wiem. Mógłbym Ci odpowiedzieć, ale nie wiem o co Ci chodzi.

Transcription

Jeszcze taka jedna rzecz, Daszek się kiedyś mnie pytał na Tim Toku, inaczej ja mówiłem, że ja rozważam zakup odbiornika Techsun PL 880, a Daszek się mnie spytał, a dlaczego ten odbiornik, a nie PL 660, bo jest tańszy. Powiem tak, jednak Techsun PL 880 ma swoje różnice. Na przykład można wyłączyć próg softmusingu, czyli można softmusing wyłączyć, co w innych odbiornikach jest niemożliwe. Można również, w tym odbiorniku jest również układ DSP, DST czy DSP, nie wiem, jakoś tak, ale to jest układ cyfrowy. W tym odbiorniku... Jest również rozszerzony zakres FM, bo w Techsunie PL 660 bodajże jest od 70 do 100 MHz, do 108 MHz, a w Techsunie PL 880 jest od 64 do 108 MHz. Chyba zakres fal krótkich, nie fal krótkich, fal chyba długich jest też rozszerzony. Ale... Bardzo, no, można sobie wejść na stronę www.aircommerce.pl i tam będzie dwa te odbiorniki i będzie można sobie porównać z opisów, które jest, no, znaczy, będzie można sobie porównać z opisów te odbiorniki. Ale dla mnie, dla mnie to bardziej przemawia PL 880. Pozdrawiam.

Transcription

No właśnie, o to mi chodziło, o układ właśnie DSP i DTMF. Na tych częstotliwościach działają syreny z remis OSP i PSP. I PSP wysyła właśnie taki sygnał cyfrowy do syreny OSP i tam im się załącza syrena. I właśnie chciałem jakoś nasłuchiwać właśnie tych syren tam z jakiejś tam okolicy, z jakiegoś tam obszaru. Właśnie o to mi chodziło.

Transcription

No to mi się wydaje, że to gdzieś na falach długich, średnich albo krótkich nic nie daje. Choć nie wiem o jakie syreny Ci chodzi, ale już dobra, ja nie wiem, bo... Szczepanie, nigdy się nie spotkałem i w poprzednim postie chciałem przeprosić za ewentualne jakieś przestery, ale po prostu trzymałem za blisko mikrofonu. Chciałem, żeby było dobrze, wyraźnie słychać, no nie? A nie mogę sobie mikrofonu podgłośnić, mam już na maksa, no nie? No. Tak więc, pozdrowia.

Transcription

Okej, no to jak ma DSP, to w najbliższym czasie trzeba będzie pomyśleć nad zakupem tego odbiornika. A co do syren, to już się wyjaśni, o co chodzi. Chodzi o to, że ja mieszkam w miasteczku takim i u nas jest ochotnicza straż pożarna. Jeżeli coś się na przykład dzieje, jakiś wypadek czy coś gdzieś, Państwowa Straż Pożarna włącza taką syrenę radiową i to wyje, kurczę, na całe miasteczko u nas. No i wtedy strażacy, zachodnicze straży pożarne wiedzą, że trzeba się zbierać, mieć do remizy, bo coś się dzieje. I chodzi o to, że takie syrenki chciałem pośrodem jeździć tu z okolicy, z tych miasteczek różnych, śliczno jeździć, popodsłuchiwać po prostu, jak to wyje. Dlatego, że każda syrena ma jakieś tam, inaczej wyje i inne sygnały ma.

Transcription

O właśnie, teraz sobie przypomniałem, w awatorze mam właśnie taką syrenkę, która sobie była w remizie OSP Skała i ona właśnie została włączona radiowo z PSP w Wolbrum. To właśnie o takie syreny mi chodzi.

Transcription

Witajcie, co do nasłuchu, skoro to jest na takich częstotliwościach, musisz szukać konkretnego odbiornika, który to wspiera. Ja niestety się na tym akurat nie znam. I wydaje mi się, że jeżeli to jest zrobione cyfrowo, to i tak nic nie usłyszysz. Poza szumami.

Transcription

A i DTMF to nie są częstotliwości, tylko to są dźwięki, takie bipy po prostu, jak w telefonie sobie naciskać klawisze.

Transcription

Przeczytałem gdzieś na pewnej stronie, że można nasłuchiwać tego radiotelefonem i podobnie za pomocą radiotelefonu można samemu to włączyć, ale tego to w sumie nie wiem. Ale nasłuchiwać na pewno można. Jak przychodzi do remizy powiadomienie, to jest taki sygnał, zresztą może spróbuję zaprezentować, może mi się nic nie posypie. O, jest coś takiego, ciekawe czy by się to włączyło, no i sobie to wyję, nie będziemy dalej włączać, bo zaraz mnie tu w domu zlinczują. I ciekawe właśnie, czy da się wysłyszeć ten sygnał, który idzie z jednostki i który idzie do tego odbiornika. Czy dałbym radę coś takiego wysłyszeć?

Transcription

Mógłbyś mi podesłać link do tego nagrania gdzieś na PM?

Transcription

Bez co nie wyśle Ci linka, bo ja to mam na dysku, ale Ci wyśle na eltenie w PM załącznik.

Transcription

Tak więc ja już wybrałem i mogę powiedzieć, że w poniedziałek albo jak będziemy zamawiać odbiornik Texun S8800.

Transcription

A ja mam pytanie a propos odbiorników, czy jeżeli będę na hali lotniska w Modlinie, czy jestem w stanie senkorem złapać jakąś wieżę lotnirkową, czy nie, czy nie jest to możliwe, czy trzeba mieć coś bardziej zaawansowanego, żeby złapać? Będę w środę na lotnisku i właśnie się zastanawiam, wziąć, nie wziąć, wziąć, nie wziąć. A jakbym złapał, to bym wziął i może bym coś tutaj powrzucał, jakieś nagrania. Dziękuję.

Transcription

A zaraz, a ten Sercon, ten Sencor ma pasmo lotnicze, bo jeżeli ma, no to jeśli będzie im bliżej lotniska, tym lepiej. Ten Texun S8800 nie ma lotniska, nie, sorry, nie ma pasma lotniczego, ale jeśli ten Sencor ma, no to im bliżej lotniska, tym będzie lepiej. Tylko żeby nie było za bardzo daleko.

Transcription

Witajcie. Moim zdaniem Sencor nie odtworzy wieży lotniskowych, ponieważ one wychodzą poza radiowe FM, które jest 108 MHz. Ja to sobie otworzyłem, żeby być precyzyjnym. Wieża w Modlinie. Wieża Modlin Tower, 123 MHz, 925 MHz. Informacje Modlin Info, 120 MHz, 325 MHz. Jak widać, to jest już poza FM radiowym, więc chyba nie do końca. Jeżeli ja się nie mylę, może ja nie jestem nie zainformowany, ale tak, ja to widzę.