Wydania wersji beta

Elten 2.4 Beta 69

Started by pajper 19 posts last post 5 years ago Closed

Ta beta to garść poprawek, ale przede wszystkim test systemu, bo od dnia dzisiejszego jestem szczęśliwym (lub nie) posiadaczem nowego laptopa, więc przy okazji postanowiłem sprawdzić, czy od Visual Studio po podpis cyfrowy wszystko śmiga. ;)

https://www.dropbox.com/s/wjoo5xv2sk2zxq0/elten24b69setup.exe?dl=1
#StandWithUkraine

Shoot for the Moon. Even if you miss, you'll land among the stars.

NVDA nadal tnie się przy linkach w polach tekstowych.
***Jak ja nie cierpię sPAMerfów!

Jaka powinna być widoczna różnica w systemie odpowiedzi do ankiet?
Bo nie ma żadnej. :p

Teraz nie masz odpowiedzi pod pytaniem, tylko musisz dać tabulator na pytaniu żeby zobaczyć odpowiedzi do niego.
Zapraszam osoby posiadające piesy, lub chcące je posiadać, do dołączenia do grupy o psach przewodnikach.

#5 Archived

te linki mnie dobijają :D i wgl cięcie się nvda z eltenem

Czasami po wyjściu z grupy, w której jest 0 wpisów nowych, trafiam na samą górę listy, na śledzone wontki czy tam fora.
Zapraszam osoby posiadające piesy, lub chcące je posiadać, do dołączenia do grupy o psach przewodnikach.

Czy to przycinanie w polach tekstowych nie zależy może od słabych parametrów komputera, bo ja przyznam, że nigdy problemu nie zaobserwowałem, a Eltena używam już na drugim komputerze. Na wcześniejszym laptopie, który miał parametry akceptowalne też nie miałem tego problemu.
Bo to Polska, nie elegancja Francja. https://www.youtube.com/watch?v=7_OFT0Irn-I

W polach logowania i rejestracji oraz kodu PIN etc wywołać można poniższe błędy.
Wpisujemy dowolny tekst, następnie zaznaczamy go wciskając Ctrl+Shift+Home, mając zaznaczony tekst wpisujemy np. "asdf" i sayonara:

1. "Script 'EAPI_Controls' line 1004: IndexError occurred.
index 13 out of string",

2. "Script 'EAPI_Controls' line 1004: IndexError occurred.
index 7 out of string"

Wchodząc na forum w wersji przenośnej ELTEN'a mam poniższy błąd:

"Script 'Forum' line 2735: NoMethodError occurred.
undefined method `to_b' for nil:NilClass".

Yyyy... Nie... potwierdzam.
-- (balteam):
Teraz nie masz odpowiedzi pod pytaniem, tylko musisz dać tabulator na pytaniu żeby zobaczyć odpowiedzi do niego.

--

No... nie, nie zależy.
-- (łysy):
Czy to przycinanie w polach tekstowych nie zależy może od słabych parametrów komputera, bo ja przyznam, że nigdy problemu nie zaobserwowałem, a Eltena używam już na drugim komputerze. Na wcześniejszym laptopie, który miał parametry akceptowalne też nie miałem tego problemu.

--

#11 Edited

Dziwnie jak dla mnie z tymi ankietami. Kiedyś można sobie było dać f4 i odsłuchać wszystkiego.
Filtry nie działają albo nie umiem ich utworzyć w ankiecie.
Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P

Ustawienia > Interfejs > Sposób wyświetlania list wyboru > Liniowy.

1. W menu głównym (lewy alt) pierwszy poziom, strzałki lewo/prawo jest OK. Strzałki góra/dół również trzymają się ustawienia liniowego.

2. W menu głównym (lewy alt), schodzimy na dowolny poziom niższy i przemieszczając się strzałkami lewo/prawo mamy już tryb kołowy. Czy tak powinno być? Czy tryb liniowy nie powinien być zastosowany w całym interfejsie?

3. Przełączając ustawienie na tryb kołowy (o ile dobrze sprawdziłem) nie znalazłem obszaru z nawigacją w trybie liniowym. Wygląda więc, że to ustawienie działa prawidłowo.

Lista kontaktów pusta, a lista "Wątki popularne wśród moich kontaktów" całkiem spora. :) Jak działa ten algorytm? Przypuszczałem, że uwzględnia jeszcze ewentualnie kontakty nawiązane przez PW, ale to również jest ślepa ścieżka. Wygląda na kolejny błąd. Dodatkowo wątków tych nie można oznaczyć jako przeczytane.

Pozycja w menu (Społeczność > Użytkownicy) jest przypisana do pliku "Rozwijalny obiekt na liście: list_marker.ogg". Czy nie powinna być powiązana z "Zmiana obiektu na liście: list_focus.ogg"?

Podając błędny login i hasło komunikat "Błąd bazy danych". Proponuję wprowadzenie konkretniejszego komunikatu np. "Wprowadzone zostały błędne dane logowania. Masz jeszcze cztery próby. Sprawdź czy klawisz Caps Lock znajduje się na odpowiedniej pozycji i spróbuj ponownie.".

Dodatkowo proste zabezpieczenie przed atakiem brute force (ograniczenie możliwej liczby prób logowania). Tu do wyboru: blokada IP lub HWID ewentualnie CAPTCHA.

Wychodzenie z programu - tu proponuję ujednolicenie opcji dostępnych po wciśnięciu klawisza ESCAPE z tymi dostępnymi w menu "Wyjście". Pod ESCAPE mamy "Anuluj", "Ukryj program w zasobniku systemowym", "Wyjście". W pozycji menu "Wyjście" natomiast "Ukryj program w zasobniku systemowym", "Wyloguj się, "Wyjście", "Restart", "Restart do trybu debugowania".

elten 5 of 12
File description: RGSS Player
File version: 1.0.0.1
Date created: ‎10/‎4/‎2020 ‏‎2:41 PM
Size: 68.0 KB
ELTEN
ELTEN Client
ELTEN
elten Selected 5 of 12
Co oznacza mniejwiecej tyle, że okno programu na sekundke się pojawia a potem szlag je trafia, ląduję znowu w folderze z Eltenem. Beta instalowana na czysto, na czystym systemie bez uprzednio zainstalowanej stabilki.
- "Intelligence and wisdom is like jam. The less you have, the harder you're trying to spread it arround." - French proverb

@nuno To pierwsza beta u Ciebie, czy już wcześniej tak miałeś?
#StandWithUkraine

Shoot for the Moon. Even if you miss, you'll land among the stars.

@Daszek, to kliknij nie pokarz wyniki, tylko pokarz raport.

Problem z kodami logowania dla następującego scenariusza:

1. Logowanie i utworzenie kodu automatycznego logowania w wersji portable programu ELTEN. Następnie wyjście z programu.
2. Logowanie i utworzenie kodu automatycznego logowania w wersji programu ELTEN w wersji instalacyjnej. I wyjście z programu.
3. Uruchamiamy wersję ELTEN portable, wita nas pole "Wprowadź kod PIN", wprowadzenie kodu, enter i info "Błąd bazy danych. Login". Po wprowadzeniu loginu i hasła zostajemy zalogowani. Po wyjściu z programu i jego uruchomieniu ponownie "Wprowadź kod PIN", ponownie błąd po jego wprowadzeniu i pole "Login" etc.
4. Ten sam scenariusz będzie miał miejsce jeśli zamienimy miejscami pkt 1 i 2, a następnie zalogujemy się do wersji instalacyjnej ELTEN'a.
5. Wylogowanie się z wersji przenośnej ELTEN przy obecnym układzie pozycji z pkt 1 i 2 spowoduje zdezaktualizowanie się szybkiego logowania dla wersji instalacyjnej. Po uruchomieniu programu "Wprowadź kod PIN", następnie "Błąd bazy danych. Login" i tak dalej.

Reasumując: kod szybkiego logowania aktywny w wersji instalacyjnej programu ELTEN i w wersji portable na tym samym komputerze wyklucza możliwość korzystania z niego w tej wersji programu, w której został aktywowany jako pierwszy. Jednak pole "Wprowadź kod PIN" pokazuje się po uruchomieniu programu, dla którego kod szybkiego logowania już nie jest aktywny. Wprowadzenie kodu PIN kończy się komunikatem o błędzie i koniecznością ponownego logowania z użyciem loginu oraz hasła.