CMS, kreatory stron, hostingi

Własny blog nie na Eltenie

Started by Monia01 24 posts last post 8 years ago Page 1 of 2

#1 2 likes

Witajcie :)

Zastanawiam się czy by nie założyć własnego bloga gdzieś poza Eltenem, gdyż, nie ujmójąc nic temu programowi, nie jest on zbyt popularny. Poza tym chciałabym przede wszystkim pisać o niewidomych, a tutaj nie warto poruszać tak elementarnych kwestii, o których wszyscy wiemy, a o których niektórzy widzący nie wiedzą.

Wiem, że sporo jest takich blogów. Prawda jest taka, że po prostu chcę coś zrobić, chcę pisać, a jeśli pisząc, mogę zrobić coś pożytecznego, to tym lepiej. :)

Chciałabym więc spróbować, ale... nie wiem jak. Jakie platformy są dostępne i czy osoba nie posiadająca zaawansowanej wiedzy technicznej jest w stanie coś takiego ogarnąć? A jeśli tak, to jak? Mógłby wypowiedzieć się ktoś blogujący?
🇺🇦 🇵🇱

#2 1 like

Powiem ci tak.
Najpierw kilka słów o Eltenie - wadach i zaletach:
Elten ma blogi dostępne z zewnątrz, o czym warto pamiętać. Wiele osób z powodzeniem jest czytywanych przez osoby widzące, jak nasza jamajka.
Powiem jako użytkownik, nie twórca, dużą zaletą Eltena jest łatwość edycji.
Z drugiej strony blogi Eltenowe są przeglądalne i komentowalne, jasna sprawa, ale nie mają tagów i innych rzeczy czasem przydatnych, stąd chociażby moja decyzja o Szarej Przystani.
Musisz się zastanowić, do kogo celujesz. Przy takiej tematyce, o jakiej mówisz, niekwestionowalną zaletą bloga Eltena jest to, że to społeczność już niewidomych, można kogoś zainteresować naszymi komentarzami i całością forum itp. itd.
Niekwestionowalną wadą jest to, że te blogi najbardziej zaawansowane nie są.
Jeśli chodzi o zewnętrzne systemy blogowe, chyba najpopularniejszy jest wordpress
wordpress.com
nie jestem jego wielkim zwolennikiem, sam Wordpress jest dobry jako silnik, używam go nawet na Przystani, choć stoi na serwerze Eltena, nie lubię jednak strony wordpress.com za pewne cechy. Myślę jednak, że to najsensowniejsza opcja, jak nie chcesz się bawić za bardzo.
#StandWithUkraine

Shoot for the Moon. Even if you miss, you'll land among the stars.

ja polecam blogspot.com. Jest dostępny i dobry mam tam 2 blogi ale o tym napiszę w wątku autoreklama.
„Równowaga nie działa w korporacjach. Tam rządzi chaos i budżet.

#4 2 likes

Znam Wordpressa i Blogspota, ale tego drugiego tylko liznąłem, że tak się wyrażę, np moje BlindPrograms stoi na WP.
Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P

Wadą blogów na Eltenie jest brak możliwości wstawiania zdjęć, a jest to ważne dla widzących czytelników.
Dziękuję użytkownikom portalu Elten Link za możliwość obserwowania środowiska niewidomych. Stanowiło to dla mnie etap wstępny do pracy z niewidomymi na żywo.

#6 1 like

A jak niewidomy ma właściwie wstawić zdjęcie? Mało kto by tego używał.
Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P

Wstawić z pliku to nie problem, pytanie, czy macie potrzebę robienia zdjęć i dzielenie się nimi. Ciekawe jak to jest szczególnie u osób ociemniałych, które kiedyś używały zdjęć.
Dziękuję użytkownikom portalu Elten Link za możliwość obserwowania środowiska niewidomych. Stanowiło to dla mnie etap wstępny do pracy z niewidomymi na żywo.

#8 2 likes

Dawidzie, myślałam nad blogiem na Eltenie, takim osobnym, z innego konta, na którym mogłabym umieszczać dłuższe teksty o tematyce, którą chciałabym poruszyć, a potem je udostępniać. Jak wspomniałeś, dużą zaletą byłoby to, że cały ten program zrzesza grupę niewidomych, ale, jak zauważyła Gadaczka, dużą wadą jest to, że na Eltenie nie można wstawiać żadnych grafik. Nie sądzę, żeby pojawiały się zbyt często, ale jednak coś takiego planuję, zwłaszcza że zdeklarowały się pomóc mi osoby widzące, więc kwestia obrazków stanie się łatwiejsza do ogarnięća. Gdyby jednak coś nie wyszło i widzący nie chcieli lub nie mogliby mi pomóc, rozważę możliwość poważniejszego bloga na Eltenie :)
🇺🇦 🇵🇱

Wstawić to nie problem, ale skąd niewidoma ma wiedzieć, że to jest to właściwe zdjęcie?
Dziękuję wszystkim tym, którzy mnie wspierali i pomagali, wszystkim tym, z którymi miło się gawędziło i spędzało czas.
Ostatnie zdarzenia przyspieszyły moją decyzję, odchodzę.
Na koniec chciałem pogratulować moderatorom grupy o telefonach, Samodzielność oraz Polskie społeczeństwo działań skutkujących tym, że nie chce się tutaj zaglądać
Mają wyłączność na słuszność, user nie ma prawa mieć innego zdania, a jeśli takowy broni swoich racji spuszczają ze smyczy swoją obronną maskotkę.
Działania władzy pokazują jedynie, że wspomniana moderacja ma w głębokim poważaniu to co miśli zwykły user bez uprawnień moderatorskich, bo kimże taki user jest..
Brak wyjaśnień, merytorycznych, podpartych choćby regulaminem, to brak szacunku.
Jak to nawet namiastka władzy potrafi uderzyć do głowy...
Aha, kroplę czary przelał ban otrzymany za to, że napisałem do maskotki moderatorek, że się podlizuje, żałuję jedynie, że nie napisałem kulturalnie, a nie zgodnie z moimi zasadami, że zawsze piszę to co myślę, czyli, że liże dupę.

#10 2 likes

Bo chyba wie, co wstawia. :-)

A skąd wie? Przecież nie widzi tego zdjęcia.
Jasne, że ktoś widzący może pomóc, niemniej jednak nie wie, musi zaufać tej drugiej osobie.
Dziękuję wszystkim tym, którzy mnie wspierali i pomagali, wszystkim tym, z którymi miło się gawędziło i spędzało czas.
Na koniec chciałem pogratulować moderatorom grupy o telefonach, Samodzielność oraz Polskie społeczeństwo działań skutkujących tym, że nie chce się tutaj zaglądać
Mają wyłączność na słuszność, user nie ma prawa mieć innego zdania, a jeśli takowy broni swoich racji spuszczają ze smyczy swoją obronną maskotkę.
Działania władzy pokazują jedynie, że wspomniana moderacja ma w głębokim poważaniu to co miśli zwykły user bez uprawnień moderatorskich, bo kimże taki user jest..
Brak wyjaśnień, merytorycznych, podpartych choćby regulaminem, to brak szacunku.
Aha, kroplę czary przelał ban otrzymany za to, że napisałem do maskotki moderatorek, że się podlizuje, żałuję jedynie, że nie napisałem kulturalnie, a nie zgodnie z moimi zasadami, że zawsze piszę to co myślę, czyli, że liże dupę.

#12 2 likes

Łowca, z całym szacunkiem, ale naprawdę ufam ludziom, którzy zdeklarowali się mi pomóc. W razie niepewosci mogę skorzystać z TapTapSe. Nie jest to opis najwyzszych lotów, jednakże gdyby fotografia przedstawiała diametralnie coś innego, niż ludzie mi opisywali, zaczęłabym się niepokoić.
🇺🇦 🇵🇱

Monia niemiałem nic złego na myśli - chciałem tylko wywołać nieco dyskusji hehe.
Bo fakt faktem newidomy nie wie jakie zdjęcie wstawia czyż nie? Polega to na naszym zaufaniu i musimy się tego nauczyć czyż nie?

#14 2 likes

Miałam na to 19 lat, już chyba umiem :)
🇺🇦 🇵🇱

#15 2 likes

Łowca, jak ja wstawiam coś na facebooka, to zawsze wiem, co. :d Albo ktoś mi pomaga, albo proszę, żeby zmieniali nazwę pliku, jak wrzucają z aparatu na dysk, na taką, żebym wiedziała, co to. Ale co do funkcji, myślę, Gadaczka, że mało kto by z tego korzystał tutaj. Nie mówię, że w ogóle nie mamy potrzeby dzielenia się zdjęciami. ALe do tego mamy fb, albo inne takie ewentualnie. A blog, który ktoś pisze, wysila się trochę do tych tekstów, myślę, że zasługuję na to, żeby go przeczytać bez zdjęcia nawet. Jakoś się przemogą. I to nie jest ironia skierowana do wszystkich widzących oczywiście, ale znam wielu takich, co bez obrazka nie ruszą.
rzeczy niemożliwe od ręki, cuda w przeciągu trzech dni.

#16 1 like

Oczywiście, przecież nie miałem na myśli, że wstawiacie w ciemno - choć jakby na to nie patrzeć tao jednak w ciemno haha.
Myślę, że wyjaśniłem wcześniej o co mi chodziło - w sumie o dyskusję. Jak dla mnie blogi mogą być pozbawione zdjęć, to nie zdjęcia są najistotniejsze, a ich treść, zdjęcia mogą być zajefajne, ale kiedy treść jest mdła to blog nie będzie miał wzięcia

#17 2 likes

Dokładnie.
rzeczy niemożliwe od ręki, cuda w przeciągu trzech dni.

nazwa pliku mówi wszystko przecież to nasze zdjęia i raczej je nazywamy
„Równowaga nie działa w korporacjach. Tam rządzi chaos i budżet.

#19 2 likes

Myślę, że zdjęcia są ciekawym uzupełnieniem treści i dlatego od czasu do czasu chciałabym je wykorzystywać : :)
🇺🇦 🇵🇱

@Pates nie zawsze mamy opisane zdjęcia bywa, żę pozostają z domyślną nazwą jaką narzuca aparat fotograficzny