Wydania wersji beta

Elten 2.4 Beta 65

Started by pajper 22 posts last post 5 years ago Closed Page 1 of 2

#1 1 like Edited

Ta wersja zawiera poprawki części błędów zgłoszonych przez Patryka Doeringa oraz opcję generowania alternatywnych kluczy logowania 2-etapowego.
Do czasu naprawy mojego laptopa, pozostaje mi tylko MacBook, tak więc będę się skupiał na realizacji drobniejszych propozycji i poprawię błędów.

https://www.dropbox.com/s/1tlk4c6vc801jhh/elten24b65setup.exe?dl=1
#StandWithUkraine

Shoot for the Moon. Even if you miss, you'll land among the stars.

Po wejściu w wątek na forum głosowym poniższy fikołek. Po ponownym uruchomieniu programu błąd wyparował. Czytaj nie mogę go odtworzyć.

"Script 'Blog_Domain' line 0: NoMethodError occurred.
undefined method `call' for nil:NilClass".

Świetnie Ci idzie. :)

Mało tego zostało:

1. Podając błędny login i hasło komunikat "Błąd bazy danych". Proponuję wprowadzenie konkretniejszego komunikatu np. "Wprowadzone zostały błędne dane logowania. Masz jeszcze cztery próby. Sprawdź czy klawisz Caps Lock znajduje się na odpowiedniej pozycji i spróbuj ponownie.".

Możliwość pięciu prób logowania, a po nieudanej piątej próbie komunikat "Twój adres IP został zablokowany. Spokojnie, przypomnij sobie - jak to leciało? I za 5 minut spróbuj ponownie. Jeśli nie pamiętasz swojego hasła skorzystaj z odpowiedniej opcji w menu programu.". No i naturalnie blokowanie IP po pięciu próbach logowania na 5 minut. Kolejne pięć prób logowania z negatywnym rezultatem i blokada na 15 minut. Nie zamknie to na długo dostępu do serwisu, a stworzy dodatkową warstwę zabezpieczenia.

2. Wychodzenie z programu - tu proponuję ujednolicenie opcji dostępnych po wciśnięciu klawisza ESCAPE z tymi dostępnymi w menu "Wyjście". Pod ESCAPE mamy "Anuluj", "Ukryj program w zasobniku systemowym", "Wyjście". W pozycji menu "Wyjście" natomiast "Ukryj program w zasobniku systemowym", "Wyloguj się, "Wyjście", "Restart", "Restart do trybu debugowania".

#4 1 like Edited

Youtube pozostaje w niebycie czyli wszędzie. Tak samo obsługa schowka w menedżerze plików.
A, no i generalnie przeinstalowanie programu raczej niemożliwe, bo się pokazuje, że prba po aczenia nie powiod a si, i tak dalej.
rzeczy niemożliwe od ręki, cuda w przeciągu trzech dni.

mi youtube działa.
Przekonanego nie odwiedziecie od przekonania, tak samo nieprzekonanego do niego nie przekonacie.

Jeszcze raz wracam do menu pod lewym altem i ekranów dostępnych dla użytkowników niezalogowanych. Te ekrany i menu należy dopieścić bo tu ważne jest pierwsze wrażenie nowego użytkownika. Nie może być chaosu.

1. Uruchamiamy program, lewy alt a tu: Programy, Narzędzia, Pomoc, Wyjście. Na pierwszy rzut oka wszystko jest OK. Mamy opcje, które mają być dostępne dla gości. No, ale... Brakuje jednak kilku elementów. Mamy "Narzędzia" i możliwość wejścia w "Ustawienia", pozycja ta jednak dostępna jest również w gronie opcji dostępnych na głównym ekranie programu po jego uruchomieniu.

2. Uruchamiamy program i na głównym ekranie przemieszczając się strzałkami góra/dół mamy: Zaloguj się, Zarejestruj, Reset hasła, Otwórz na koncie gościa, Ustawienia, Wymuś aktualizacje lub reinstalacje z serwera, Wyjście. No i jest tu również pozycja "Ustawienia", która dubluje się z tą dostępną w menu pod lewym altem w grupie opcji "Narzędzia".

3. Jedziemy dalej i wchodzimy w opcję "Otwórz na koncie gościa". A tu przemieszczając się strzałkami góra/dół, między innymi mamy: Co nowego. , Moje kontakty, Wiadomości. Opcje powinny być ukryte dla gości.

4. Jesteśmy na koncie gościa i wciskamy lewy alt. Wchodzimy do menu, a w nim między innymi mamy ponownie: Wiadomości, Chat, Notatki, Co nowego, Wyloguj się.

Poprawiamy użyteczność:

1. Uruchamiamy program i na głównym ekranie przemieszczając się strzałkami góra/dół mamy: Zaloguj się, Zarejestruj, Reset hasła, Wymuś aktualizacje lub reinstalacje z serwera, Wyjście z programu. Wyrzucona zostaje z tego ekranu opcja "Otwórz na koncie gościa" oraz "Ustawienia". Ustawienia są już pod lewym altem po rozwinięciu elementu "Narzędzia".

2. Pod lewym altem, na głównym ekranie po uruchomieniu programu udostępnione zostaje menu z opcjami dla gości. Tu wielki comeback opcji dla gości umożliwiających przeglądanie blogów, for, ankiet, listy użytkowników. Do ukrycia dla gości obecnie widoczne opcje: Wiadomości, Grupy popularne wśród moich znajomych, Wątki popularne wśród moich kontaktów, Moje wątki), Moje kontakty, Użytkownicy, którzy dodali mnie do swoich kontaktów etc.

3. Mając dostępne pod lewym altem menu z opcjami dla gości już po uruchomieniu programu, traci sens opcja "Otwórz na koncie gościa".

Błąd wyskoczył przy prubie wpisania loginu:

"Script 'EAPI_Controls' line 1004: IndexError occurred.
index 10 out of string".

Przy próbie wpisania loginu poniższy błąd ponownie:

"Script 'EAPI_Controls' line 1004: IndexError occurred.
index 10 out of string".

Dodatkowo skaczemy do "Test łącza" i tu problem jest z odtwarzaniem pliku oczekiwania. Częściej go nie słychać, niż słychać w czasie oczekiwania na wynik dowolnego testu. Same wyniki również w przyszłości przyda się poprawić. Tu proponuję skorzystanie z Redis. Chociaż obecnie nie jest to pierwsza z potrzeb.

Ja tak się odniosę do wpisu z wątku Beta 64 odnoszącego się do blokad IP. IP owszem to kiepski pomysł, ale HW ID?
Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P

Podczas wysyłania wpisu głosowego dostałem komunikat, że agent programu elten nie spodziewanie przestał działać. i że program elten podejmie prube powrucenia do pracy, czy jakoś tak. i nie było by w tym nic dziwnego, gdyby nie fakt, że wżaden sposób nie byłem wstanie wymusić zamknięcia eltena, nawet nie było eltena w procesie.
skrut do wywołania eltena jak najbardziej działał, ale nawet wnic nie dało sie wejść, dopiero restart całego systemu załatfił calom sprawe.
Przekonanego nie odwiedziecie od przekonania, tak samo nieprzekonanego do niego nie przekonacie.

Wybór z menu w wątku opcji "Wzmiankuj wpis" i:

"Script 'Forum' line 2443: LocalJumpError occurred.
return from proc-closure".

Propozycja z banem HWID w miejsce blokady IP, bardzo dobra. Mniej radykalna. :)

#13 Archived

dalej elten milknie na linkach

Hello. A Russian-speaking user reports that since beta 62 there is a problem in blogs. further its text. translation from Russian into Polish:
Dobry dzień.
W wersji beta 65 komentarze do postów na blogu nie są wysyłane. Podczas próby dodania komentarza pojawia się następujący komunikat: „Błąd bazy danych”.
Windows 10, 64-bitowy, nazwa użytkownika zapisana cyrylicą
Алексей

There is an important question: is it possible in this community to speak English using mechanical translation?
Алексей

several users noticed that on beta 65 there is no information in the "keyboard commands" section.
Алексей

hmm, why do you write here in english? You have group "beta testing Elten pc", and there is as the same topic as here.
Zapraszam osoby posiadające piesy, lub chcące je posiadać, do dołączenia do grupy o psach przewodnikach.

#18 1 like

Eltenowi nadal zdarza się milknąć bez wyraźnego powodu
🇺🇦 🇵🇱

@edigorn Z kontem gościa jest pewien problem. To się zmieni w nowym API, ale stare traktuje konto gościa jako wirtualne konto z pewnymi ograniczeniami.
Innymi słowy, nie można odpowiednich opcji po prostu umieścić w menu, bo na konto gościa także trzeba się zalogować.
#StandWithUkraine

Shoot for the Moon. Even if you miss, you'll land among the stars.

Nie działa skrót ctrl plus n w szybkich akcjach. Trzeba ręcznie najechać, aby ją uruchomić. Niedziała to w menu pod altem.
Sygnatura – Uczcij poległych i cierpiących ocalałych ciężką pracą, ponieważ porażka zawsze może się zdarzyć, jednak nigdy nie staraj się udawać, że jesteś doskonały, ponieważ prowadzi to do gorszego końca niż porażka, wiedzie na ścieżkę hańby i nikczemności.