Przyszła nazwa projektu
Back to Archiwum Eltena#41 daszekmdn
Ale tak w zasadzie po co zmieniać adresy internetowe?
WG mnie Elten.net jak jest teraz jest OK gdyż definiuje on aspekt społecznościowy portalu który jest najważniejszy.
Plus domeny typu link, me, etc są droższe od zwykłych.
#42 pajper
Adres elten.net byłby super. Ale nie mamy adresu elten.net, mamy adres elten-net.eu, który jest tragiczny.
Shoot for the Moon. Even if you miss, you'll land among the stars.
#43 misiek
W sumie to mi się podoba. Zawsze nazwe można skrócić do Elten, czyli tak jakby Elten pozostaje dalej Eltenem.
#44 daszekmdn
No i właśnie o to chodzi :).
#45 zywek
Ta, a potem się dziwicie że hajsu nie ma. Ja pier... takie wczasy.
#46 pajper
Koszty domenowe nie są pokrywane przez użytkowników. Zbierana kwota dotyczy tylko serwera i tylko jakieś nadwyżki byłyby na to kierowane.
#47 zywek
Nieważne. Koszty, albo koszta, to jest wszystko to samo. 4 domeny to więcej niż jedna.
#48 pajper
A wyobrażasz sobie utrzymywanie wszystkiego na jednej? Blogów, Eltena, maili? Bo ja za takie coś dziękuję.
Chodzi tu i o przejrzystość, i ogarnianie tego.
pajper.blog.elten-net.eu
albo, co gorsza:
blogwspoldzielony.s.blog.elten-net.eu
Sory, ale jeśli Wordpress ma mieć sens, to nie z takimi domenami. elten.blog to super pomysł.
#49 nuno69
Ale elten.app jest ez sensu, userzy i tak nie będą z tego korzystali, czyli api.elten.link byłoiby OK.
#50 pajper
Pełna zgoda, to z myślą o mobilkach, a konkretnie o Apple i ich zasadach oznaczania aplikacji
#51 nuno69
Czyli aplikacja nie może łączyć się z adresem x.yz, czy na przykład api.x.yz? Ciekwe, czemu.
#52 pajper
Nie nie, chodzi o to, że Apple używa do identyfikacji aplikacji i jej podpakietów rewers domeny, czyli elten.app daje app.elten. I raczej kręci nosem na jakieś inne domeny.
Wiem, że potrafią nawet odrzucać domeny pl, oni chcą jakieś org, com, app... Pod tym względem elten-net.eu była problematyczna, ale że do appki daleka droga, na razie się nie przejmowałem.
#53 nuno69
Aa, rozumiem. Ciekawe zatem, dlaczego w przypadku Telegrama przeszło "PH".
#54 Julitka
Czyli jak będzie brzmiał adres e-mailowy typowego użytkownika?
- Klatki – odpowiedziała. – Czekania za kratami, aż zmęczenie i starość każą się z nimi pogodzić, aż wszelka nadzieja wielkich czynów nie tylko przepadnie, lecz straci powab.
#56 nuno69
#57 Julitka
@Żywek Dzięki, przynajmniej było kreatywnie. :)
@Nuno Dzięki, było merytorycznie. :)
- Klatki – odpowiedziała. – Czekania za kratami, aż zmęczenie i starość każą się z nimi pogodzić, aż wszelka nadzieja wielkich czynów nie tylko przepadnie, lecz straci powab.