EltenLink

Funkcje premium

Back to EltenLink

#321 pajper

"Zawsze pamiętaj, że tłum, który oklaskuje twoją koronację, jest tym samym tłumem, który będzie oklaskiwał twoją egzekucję." - Terry Pratchett

Pamiętam, że kiedy były problemy z powołaniem fundacji, wszyscy chcieli funkcji premium. Mówiło się wtedy o tym, że premium mają być wszystkie funkcje głosowe, że w ogóle Elten powinien być płatny. Bardzo nas krytykowano, że funkcji premium nie ma.
Pojawiła się szansa realizacja tej propozycji dzięki prawnemu doradztwu Patryka Doeringa, któremu jestem za to bardzo wdzięczny. Szukałem wtedy takiego podziału funkcji premium/free, by konto premium było coś warte, ale i Eltena dało się używać.

Śledzenie forów czy tematy dźwiękowe wpisałem na listę 7 września. Nikt wtedy nie pisał, że są to funkcje niezbędne do przeglądania forum, taki z resztą był mój cel - by nie uniemożliwiać lub znacznie utrudniać niczego.

Podniesiono argument, że brak śledzenia forów znacznie utrudni administrację grupami, stąd grupy administrowane są wyjątkiem od tej zasady. Prócz tego jednak jest mechanizm śledzonych wątków, a także wyrzucanie grup z nowościami na czołówkę, więc dla mnie wszystko jest dalej jak najbardziej do ogarnięcia. Nie wiem też, co więcej mają widzący, bo oni zerkną na ilość nowych wpisów w tabelce, my na górę drzewka i na jedno wychodzi.

Ostateczna lista funkcji jest i tak dużo bardziej liberalna, niż ta proponowana przez część użytkowników.

Co do pytań, oczywiście, że można we własnym zakresie udostępniać wszystkie tematy dźwiękowe. Można także w tym samym zakresie przygotować odpowiednio poprawiony kod klienta, by znaczną część tych funkcji udostępnić. No cóż, pozostawiam to sumieniu użytkowników.
Ja wierzę w otwarte, wolne oprogramowanie. I choć to wiara naiwna, no cóż...

#StandWithUkraine

Shoot for the Moon. Even if you miss, you'll land among the stars.
2021-01-15 14:19

#322 Julitka

Odnieś się proszę także do drugiej części mojego wpisu, skoro uważasz, z resztą poniekąd słusznie, że dyskusja jest ważna.
-- (gadaczka):
Dyskusja jest normalna, kto nie chce ten nie bierze w niej udziału, a skoro userzy biorą w niej udział to znaczy, że sprawa jest dla nich ważna i chcą przedstawić swój punkt widzeia.
--Cytat (Julitka):
@Gadaczka Już nie brnij. Dyskusję wywołałaś, cel osiągnięty, ludzie mają o czym gadać.
Jak zrobisz sąsiadce zakupy, to dostaniesz listę tychże, pisiont złotych, pójdziesz do sklepu, zrobisz, oddasz, uśmiechniesz się, podziękujesz, odejdziesz, bajbaj.
A pajper tak nie ma. Niestety.
-- (gadaczka):
Wypośrodkowałabym to co piszecie:
1. Nie nazwę takiej decyzji hamskiej, lecz moim zdaniem funkcje premium nie powinny zawierać tak podstawowych opcji jakie istnieją w każdym komunikatorze i na każdym forum.
2. Bardzo doceniam wkład Pajpera i konieczność opłat pokrywających wszelkie koszty, ale argument o spędzonych godzinach nie jest dla mnie istotny, ponieważ na tym polega praca wolontariacka. Pajper jej się dobrowolnie podjął, nikt go na roboty nie wywiózł i nie zmusił do pracy. Jeżeli regularnie pomagam sąsiadce, robię jej zakupy to nie liczę sobie wynagrodzenia obowiązującego za godzinę pracy opiekunki osoby starszej.

--

--Koniec cytatu

--

***- A czego się boisz, Eowino? – zapytał.
- Klatki – odpowiedziała. – Czekania za kratami, aż zmęczenie i starość każą się z nimi pogodzić, aż wszelka nadzieja wielkich czynów nie tylko przepadnie, lecz straci powab.
2021-01-15 14:21

#323 papierek

To już dawno było ustalone, cytując za mądrym człowiekiem, którego zacytowałeś, że to, czego chcą użytkownicy jest uzależnione od tego, czego akurat nie ma. Jak nie było premium, to wszyscy narzekali, jak są takie, które coś dają, ale można bez nich na spokojnie wszystkiego używać, to jest źle, bo coś dają.
-- (pajper):
"Zawsze pamiętaj, że tłum, który oklaskuje twoją koronację, jest tym samym tłumem, który będzie oklaskiwał twoją egzekucję." - Terry Pratchett

Pamiętam, że kiedy były problemy z powołaniem fundacji, wszyscy chcieli funkcji premium. Mówiło się wtedy o tym, że premium mają być wszystkie funkcje głosowe, że w ogóle Elten powinien być płatny. Bardzo nas krytykowano, że funkcji premium nie ma.
Pojawiła się szansa realizacja tej propozycji dzięki prawnemu doradztwu Patryka Doeringa, któremu jestem za to bardzo wdzięczny. Szukałem wtedy takiego podziału funkcji premium/free, by konto premium było coś warte, ale i Eltena dało się używać.

Śledzenie forów czy tematy dźwiękowe wpisałem na listę 7 września. Nikt wtedy nie pisał, że są to funkcje niezbędne do przeglądania forum, taki z resztą był mój cel - by nie uniemożliwiać lub znacznie utrudniać niczego.

Podniesiono argument, że brak śledzenia forów znacznie utrudni administrację grupami, stąd grupy administrowane są wyjątkiem od tej zasady. Prócz tego jednak jest mechanizm śledzonych wątków, a także wyrzucanie grup z nowościami na czołówkę, więc dla mnie wszystko jest dalej jak najbardziej do ogarnięcia. Nie wiem też, co więcej mają widzący, bo oni zerkną na ilość nowych wpisów w tabelce, my na górę drzewka i na jedno wychodzi.

Ostateczna lista funkcji jest i tak dużo bardziej liberalna, niż ta proponowana przez część użytkowników.

Co do pytań, oczywiście, że można we własnym zakresie udostępniać wszystkie tematy dźwiękowe. Można także w tym samym zakresie przygotować odpowiednio poprawiony kod klienta, by znaczną część tych funkcji udostępnić. No cóż, pozostawiam to sumieniu użytkowników.
Ja wierzę w otwarte, wolne oprogramowanie. I choć to wiara naiwna, no cóż...

--

po co mi sygnatura?
2021-01-15 14:29

#324 gadaczka

Odnosząc się do twojego 2 punktu. Napisałam, że rozumiem i popieram funkcje premium na opłacenie serwerów, nie zgadzam się jedynie zargumentem o godzinach pracy Pajpera.
--Cytat (Julitka):
Odnieś się proszę także do drugiej części mojego wpisu, skoro uważasz, z resztą poniekąd słusznie, że dyskusja jest ważna.
-- (gadaczka):
Dyskusja jest normalna, kto nie chce ten nie bierze w niej udziału, a skoro userzy biorą w niej udział to znaczy, że sprawa jest dla nich ważna i chcą przedstawić swój punkt widzeia.
--Cytat (Julitka):
@Gadaczka Już nie brnij. Dyskusję wywołałaś, cel osiągnięty, ludzie mają o czym gadać.
Jak zrobisz sąsiadce zakupy, to dostaniesz listę tychże, pisiont złotych, pójdziesz do sklepu, zrobisz, oddasz, uśmiechniesz się, podziękujesz, odejdziesz, bajbaj.
-- (gadaczka):
Wypośrodkowałabym to co piszecie:
1. Nie nazwę takiej decyzji hamskiej, lecz moim zdaniem funkcje premium nie powinny zawierać tak podstawowych opcji jakie istnieją w każdym komunikatorze i na każdym forum.
2. Bardzo doceniam wkład Pajpera i konieczność opłat pokrywających wszelkie koszty, ale argument o spędzonych godzinach nie jest dla mnie istotny, ponieważ na tym polega praca wolontariacka. Pajper jej się dobrowolnie podjął, nikt go na roboty nie wywiózł i nie zmusił do pracy. Jeżeli regularnie pomagam sąsiadce, robię jej zakupy to nie liczę sobie wynagrodzenia obowiązującego za godzinę pracy opiekunki osoby starszej.

--

--Koniec cytatu

--

--Koniec cytatu

Dziękuję użytkownikom portalu Elten Link za możliwość obserwowania środowiska niewidomych. Stanowiło to dla mnie etap wstępny do pracy z niewidomymi na żywo.
2021-01-15 14:29

#325 papierek

Julitce pewnie chodziło o to:

po co mi sygnatura?
2021-01-15 14:31

#326 gadaczka

Ale co, hmmm. zgadzam się wszakże z koniecznością opłat xD
--Cytat (papierek):
Julitce pewnie chodziło o to:

--Koniec cytatu

Dziękuję użytkownikom portalu Elten Link za możliwość obserwowania środowiska niewidomych. Stanowiło to dla mnie etap wstępny do pracy z niewidomymi na żywo.
2021-01-15 14:37

#327 papierek

Dobra, wytłumaczę łopatologiczniej xd.
zrobisz, oddasz, uśmiechniesz się, podziękujesz, odejdziesz, bajbaj.
A pajper tak nie ma.

Teraz jaśniej?
W sensie, Dawid nie napisze eltena, nie udostępni kodu, a rubta sobie co chceta i generalnie ja zrobiłem, co do mnie należało i baju baju. O to chodziło Julitce, już bardziej tego się rozpisać nie da.

po co mi sygnatura?
2021-01-15 14:45

#328 Julitka

Jak się mówi, że "chcem na jutro mieć z Eltena odbiornik tv", to nagle nieważne jest, że to jest wolontariat. :)

- Klatki – odpowiedziała. – Czekania za kratami, aż zmęczenie i starość każą się z nimi pogodzić, aż wszelka nadzieja wielkich czynów nie tylko przepadnie, lecz straci powab.
2021-01-15 14:48

#329 papierek

Wracając do tematu, te śledzenie for serio nie ogranicza w żadnym stopniu używalności komunikatora, zwłaszcza jak dołożysz do tego sobie opcję, w której shiftem strzałką w prawo możesz sobie bardzo szybko ustawić np. to, żeby czytało liczbę nowych wpisów na początku, a nie nazwę forum i tak dalej. Czyli sprawdzenie, co nowego na forum ogranicza się do wejścia w forum, wybranie interesującej nas grupy, wciśnięcie shift+enter, żeby pokazać wszystkie jednocześnie wpisy z danej grupy, ze wszystkich podfor ustawione chronologicznie od najnowszych, i przelecenie strzałką w duł i wciśnięcie enter tam, gdzie mówi liczbę większą, niż 0 nawet nie musimy słuchać wszystkich nazw, bo jak pisałem, można ustawić, że w pierwszej koleności nam mówi liczbę, potem nazwę. A śledzenie for, fajny bajer, ale tylko nam powie, że jest coś nowego w danej grupie, w jakim wątku, albo, że nowy wątek, ale sprawdzenie tego samemu jest tak proste, że bez tej funkcji serio nikt, kto nie chce kupować nie ucierpi.

po co mi sygnatura?
2021-01-15 14:52

#330 Julitka

A przypinanie na górze forum też jest płatne?

2021-01-15 14:58

#331 gadaczka

W takim razie chyba nigdy nie pomagaliście osobie starszej. To dużo więcej obowiązków niż piszecie. Osobiście z wolontariatem mam duże doświadczenie i to, że ktoś coś robi za darmo nie jest dla mnie aż takim wow, co, powtórzę, nie oznacza, że nie doceniam tej pracy, bo jak pisałam doceniam.
--Cytat (papierek):
Dobra, wytłumaczę łopatologiczniej xd.
zrobisz, oddasz, uśmiechniesz się, podziękujesz, odejdziesz, bajbaj.
A pajper tak nie ma.

Teraz jaśniej?
W sensie, Dawid nie napisze eltena, nie udostępni kodu, a rubta sobie co chceta i generalnie ja zrobiłem, co do mnie należało i baju baju. O to chodziło Julitce, już bardziej tego się rozpisać nie da.

--Koniec cytatu

2021-01-15 15:20

#332 Julitka

Oczywiście nie pomagałam i oczywiście wiem, jak dużo obowiązków i czasu to wymaga.
I dlatego często wolontariusze dostają szkolenia wprowadzające, wsparcie merytoryczne przez cały czas, a czasem nawet kawę i herbatę.
Jednym słowem, by temat zakończyć, argument z wolontariatem, choć prawdziwy, wydaje mi się absolutnie nietrafiony.

2021-01-15 15:34

#333 Zuzler

A kto Dawidowi broni tak zrobić? TO po 1.
WPłacałam zawsze poza minionym rokiem i robiłam to z własnej woli, niczego w zamian nie oczekując. Co za tym idzie, mogę powiedzieć, że owszem, z mojej i pewnie jeszcze paru innych osób perspektywy takie działanie jest chamskie, bo teraz jeśli nie wpłacę, stracę część z tego, co miałam i bez płacenia.

2021-01-15 16:12

#334 papierek

nie jest hamskie, bo, jak sama mówiłaś, płaciłaś, nie oczekując nic w zamian, a tu jeszcze pare rzeczy dostajesz. A to, że płaciłaś wcześniej sama z siebie oczywiście jest super, ale jakby nie ma wielkiego znaczenia w sensie tego roku. Znaczy ma takie, bo m. in. dzięki tobie cieszymy się eltenem, ale skoro nic nie oczekiwałaś i nie oczekujesz w zamian, to nawet to, że co miałaś za darmo jest teraz płatne, nie ma znaczenia. To nie była umowa na zasadzie, że płacę, to w zamian będę miała wszystko za darmo później.
Poza tym, mówisz, płaciłaś w tamtym roku, prawda? To jeżeli chcesz, żeby nie pozostało to bez znaczenia, to kłócenie się o to, żeby to czy tamto było za darmo temu nie sprzyja, bo jak większość fajnych funkcji będzie darmowa, to wszyscy nagle uznają, że właściwie to nie ma po co płacić i projekt trafi szlak. I wtedy faktycznie, twoja kasa i kasa wielu innych poczciwych ludzi pójdzie na zmarnowanie.

po co mi sygnatura?
2021-01-15 16:28

#335 papierek

powiem ci więcej nawet, to, że nawet wykupisz premium nie daje gwarancji, że za jakiś czas tego nie stracisz, bo się skończą środki. A stanie się to, jak będzie więcej osób myślących podobnie, jak ty, że te tematy dźwiękowe, te blogi, a w sumie to cały elten powinien być za free.

po co mi sygnatura?
2021-01-15 16:32

#336 Julitka

Bo w scenariuszu utopijnym - powinien.
Ale life is life, niestety. :(

2021-01-15 16:38

#337 majkmik1981

Kurcze…
Dobrnąłem do końca wątku, i tak myślę sobie, że bardzo, ale to bardzo dużo wolnego czasu mają ci, którzy dzieleniem włosa na czworo zajmują się od niewiadomo jak długa.
A czy nie można, odrzucając wszystkie atrybuty, które nie są nie zbędne, po prostu wziąć i jeśli ktoś chce jakiś pakiet, po prostu kupić go, no nie wiem, za te 30 srebrników, czy 50? Nie wiem, dlaczego, ale od długiego czasu mam jakieś takie dziwne wrażenie, że piszący tu, niejednokrotnie pokazują, że są większymi dziećmi, niż w rzeczywistości to ma miejsce.

Dajmy na to pakiet za 30zł. Pamiętam czasy, kiedy za 300tysięcy szło może nie wykupić całego sklepu, ale co najmniej zrobić w miarę porządne zakupy. Teraz pójdziesz do sklepu i niejednokrotnie za 30zł połowy z tego nie masz w koszyku, co przed obcięciem zer. Czy aż tak bardzo szkoda wam tej kasiory?
Jeśli naprawdę szkoda, to przecież nie ma obowiązku.
Będzie część darmowa apki, i wio!

2021-01-15 17:35

#338 gadaczka

Moim zdaniem arument jest trafiony z powodu założenia, że jest to pracan nie odpłatna na rzecz innych. Nie zawsze istnieją przywileje o których pisałaś. Dzieje się tak tylko wówczas, gdy ktoś zawrze tzw. umowę wolontariacką. Gdy natomiast ktoś pomaga bez papierologii nie ma takiego wsparcia.
--Cytat (Julitka):
Oczywiście nie pomagałam i oczywiście wiem, jak dużo obowiązków i czasu to wymaga.
I dlatego często wolontariusze dostają szkolenia wprowadzające, wsparcie merytoryczne przez cały czas, a czasem nawet kawę i herbatę.
Jednym słowem, by temat zakończyć, argument z wolontariatem, choć prawdziwy, wydaje mi się absolutnie nietrafiony.

--Koniec cytatu

2021-01-15 20:03

#339 misiek

Ehh, ręce opadają. Dla tych co im w niczym nie dogodzisz zrobić całego Eltena płatnego i wszystko.

Chcesz być dilerem? Chcesz być bandytą? Mieć własny burdel, pasuje ci to. Chcesz mieć kopyto i wrogów jak Don Vito? Chcesz iść do puchy, do piachu i na co ci to.
2021-01-16 02:52

#340 misiek

A to już zależy od dobrej woli twórcy tematu.
-- (Paulinux):
A właśnie niekoniecznie, bo skoro ktoś może wysłać pliki tematu dźwiękowego dla osób, które nie mają audiofila, to znaczy, że będzie je można sobie pobrać, ewentualnie zachować i wkleić, gdyby zostały odprogramowo usunięte

--

Chcesz być dilerem? Chcesz być bandytą? Mieć własny burdel, pasuje ci to. Chcesz mieć kopyto i wrogów jak Don Vito? Chcesz iść do puchy, do piachu i na co ci to.
2021-01-16 02:53