EltenLink

Czyżby znowu wydarzyło się coś bardzo złego?

Back to Archiwum Eltena

#1 nuno69

Dzień dobry! Przyznam, że sytuacja która się przytrafiła nie napełniła mnie optymizmem i dobrym nastrojem. Od jakiegoś czasu widzę, że maile z domeny Eltena lądują w spamie. Dla mnie jest to spory problem, ponieważ prowadzę dość ważną korespondencję z osobą korzystającą właśnie z tej technologii. Czy znowu doszło do jakiegoś ataku na tyle sporego, że nawet już Gmail flaguje Eltena jako domenę "niebezpieczną"?
Z serdecznymi pozdrowieniami,
Nuno.

- "Intelligence and wisdom is like jam. The less you have, the harder you're trying to spread it arround." - French proverb
2020-08-17 11:34

#2 pajper

Nie mieliśmy ostatnio ani ataku, ani problemów z SMTP, sprawdzę.

#StandWithUkraine

Shoot for the Moon. Even if you miss, you'll land among the stars.
2020-08-17 11:37

#3 nuno69

Dzięki!

- "Intelligence and wisdom is like jam. The less you have, the harder you're trying to spread it arround." - French proverb
2020-08-17 11:38

#4 daszekmdn

Gmail ostatnio do spamu wrzuca wszelkie nie popularne domeny.

Koniec kropka, idź do żłobka. A ze żłobka na ulicę, i pocałuj babę w cyce.
2020-08-17 14:37

#5 zywek

nvps też, po prostu rekordy spf się nie zgadzają.

2020-08-17 19:06

#6 midzi

Gmail ma swoją politykę antyspamową i nawet, jeśli skonfigurowane jest poprawnie SPF i DKIM to w pewnych przypadkach można wlecieć na czarną listę. Na przykład sporo klas adresowych z OVH tam poleciało i jedynym rozwiązaniem tego problemu jest zmiana IP, bo kontakt z kimś decyzyjnym z Google graniczy z cudem. Pozostaje mieć nadzieję, że z Eltenem to nie problem tego typu.

2020-08-17 19:35

#7 pajper

Problem dotyczy adresu IP. Muszę to jeszcze sprawdzić, dlaczego i na co, ale już wiem, w czym problem.
Do serwera Eltena podłączonych jest obecnie kilka adresów IP, a Postfix nie kieruje domyślnie maili z tego przypisanego do domeny elten-net.eu. Więc nie zgadza się rekord SPF.
Dlaczego tak się dzieje? Nie wiem, sprawdzę.

#StandWithUkraine

2020-08-18 16:48

#8 nuno69

Ok, dzięki za odpowiedź.

2020-08-18 19:51

#9 pajper

Ufff, sporo było z tym zachodu, ale już wszystko powinno śmigać

#StandWithUkraine

2020-08-23 16:32