Transcription
Dzień dobry, albo i dobry wieczór, u mnie jest obecnie po 12, więc dobry wieczór jest chyba najsensowniejszym przywitaniem. Tak wpadłem na pomysł założenia tego wątku po przejrzeniu kilku tutaj różnych, prawda, bardzo interesujących tematów. I powiem w ten sposób, forum głosowe na obecną chwilę praktycznie nie oferuje nic, poza kilkoma wyjątkami, gdzie faktycznie powstały kreatywne wątki, kreatywne pomysły na wykorzystanie go, chociażby wątek łamaća językowe, który uważam jest dość ciekawym wątkiem, jak i jeszcze parę takich wątków, gdzie faktycznie można było coś pokazać, wnieść, zaprezentować. Sorry, ale głos mi pada, bo lato jest i prawda kwitną różne rzeczy, a ja jestem alergikiem. No tak, bo na to się nagadałem dzisiaj już trochę. I teraz właśnie zademonstrowałem przypadkowo całkiem troszkę forum głosowego, bolączkę, jedną z wielu. Tu sobie jest temat, a tu nagle coś wejdzie w środku i nie wiadomo w ogóle o co chodzi. I czy to przewijać, czy tego nie przewijać. Albo, prawda, ktoś sobie nagrywa post na forum, a tu łup, łup, łup, muzyka gra w tle, ludzie grają. I czasami ciężko nawet wysłyszeć, o co temu komuś chodzi i to słuchanie jest niewygodne. Ponadto kolejna bolączka forum głosowego, głośność. To nie jest w żaden sposób znormalizowane ani nic. Tak naprawdę mamy sobie jednego tak cicho, więc podgłaśniamy, a drugiego tak głośno, więc przyciszamy. I jest to strasznie niewygodne, szczególnie dla ludzi, którzy mają jakąkolwiek nadwrażliwość dźwiękową, jak ja. Ja niestety, jak nagle coś mi łupnie, to... No, nie czuję się za wesoło. Prawda? No, ponadto nie lubię gdzieś zgiełku. Troszkę się wtedy gubię i... Nie ogarniam. Co tam dalej? Chciałem powiedzieć. No, obecnie to kilka osób się tu tylko praktycznie udziela. Ja bym prosił, żeby wszystkie osoby, które słuchają, a się na co dzień nie udzielają, tylko tak sobie słuchają, nie wiem, do robienia herbaty, do chodzenia po ulicy, jeżeli mają, prawda, bety na telefony. Ja forum głosowe właśnie używam tylko i wyłącznie wtedy, kiedy albo nie mam co zrobić z wolnym czasem, albo po prostu coś robię i chcę mieć coś w tło na telefonie. Więc prosiłbym wszystkich, żeby się wypowiedzieli, jakby, jaki jest sens tego forum głosowego i co można by zrobić, żeby to forum głosowe albo w ogóle, moim zdaniem, powinno się je albo w ogóle usunąć. No, nie wiem. Moim zdaniem powinno się je albo w ogóle usunąć, albo zrobić coś, żeby je zaktywizować sensownie, a nie, że cztery osoby sobie siedzą jak na Team Talku i... Bo ja to to. A, to spoko. No i ja też to. No to fajnie. I taka gadka. Jakby nikomu niepotrzebna i zajmująca tylko czas. I z miejscem na serwerach, prawda. Więc powiedzcie, czy macie jakikolwiek pomysł, żeby zrobić tu coś fajnego, takiego jeszcze. Żeby faktycznie wątpić. Żeby wątki na tym forum miały sens. Ja nie wiem. To jest jakaś domena forum głosowego tego programu. Bo pamiętam dobrze forum głosowe na Klango. Tam naprawdę rzesze użytkowników się udzielały. I te rzesze użytkowników miały dużo do powiedzenia czasami. Plus, no nie umniejszam oczywiście niczyjej wartości, że ktoś tu ma mniej do powiedzenia, whatever. Ale po prostu nie tworzyli wątków dla tworzenia wątków. Czy wpisów, dla tworzenia wpisów bardziej. Bo prawda, o wszystkim rozmawiać można. Ale wpisy typu, no tak, tak, fajnie i super. To moim zdaniem, no nie wnoszą za wiele do dyskusji. Bo tutaj nie poruszamy jakichś tematów, nie wiem. Program mi się wysypał, nie działa. Co zrobić? No u mnie też nie działa. Co zrobić? No bardziej, bardziej gadanie o przysłowiowym. No, prawda. Różne są przysłowia. Stąd moje właśnie pytanie. Co was jakby przyciąga do nagrywania się, gdy można pisać i zajmie to o wiele mniej. Ponadto słuchanie wpisów tekstowych zajmuje o wiele mniej. Bo, no bardzo często są posty typu. Ja powiem, że nic nie powiem. Bo po co coś mówić. Powrót przycisk Alt P. Powrót przycisk Alt P. Zakończ nagrywanie. Powrót. Zakończ nagrywanie. Autor. Zakończ nagrywanie. Koniec postu. Dopiero następny. Odsłuchiwanie. No ludzie, wystarczy, jeżeli już nagrywacie, to wystarczy nacisnąć Enter tam, gdzie zaczęliście i nagrywanie się kończy. Prawda chyba. A nie, teraz w nowej bedzie to wyjdzie inaczej i będzie inaczej, prawda. W nowej wersji 2.4, którą testuję. No, ale obecnie tak jest. Powiedzcie mi. Co można by zrobić. A. Aby to forum miało w ogóle jakikolwiek sens. B. Aby. Aby. No właśnie. Zapomniałem, co chciałem powiedzieć. I to jest boląśka forum głosowania. Chyba w tekstowym wpisie to ja sam mogę dopisać. Nie wiem nawet, jaki tu jest limit. Pewnie mi to łutnie w połowie i na tym się skończy. Bo się rozgadałem, jak to nie ja. Prawda. Ostatni raz takie elaboraty, które miały mało sensu akurat wtedy. Tu wygłaszałem na klang. Tu wygłaszałem na klangu. 4 posty pod rząd. Bo tam był limit 120 sekund. Jakoś tak. No i właśnie. Ja sobie lubię głosowo odskoczyć od tematu, co też jest złe. Ja wiem o tym. I nikomu to nie ułatwia sprawy. Jakby. Nie widzę przyszłości dla tego forum do czasu wersji mobilnych. Gdzie wtedy faktycznie, jeżeli pojawią się użytkownicy. I będzie ich stosunkowo dużo. To. Może się wywiązać całkiem konstruktywna i tekstowa. I sensowna dyskusja. Taka jak jest na grupach w telegramie. Czy na whatsappie. Często w konkretnych grupach. Na jakieś tam konkretne tematy. Polecałbym moderacji. Jeżeli ktokolwiek w ogóle tego słucha. I jeszcze to moderuje. Przerobić to forum na forum mieszane. Gdyż. Wtedy może będzie to miało trochę więcej sensu. Użytkownicy, z którymi nie chcecie gadać. Będą mogli coś napisać. Bo mi się szczerze mówiąc nie. Nie chce gadać. I nagrywać postu po 100 razy. Bo jestem perfekcjonistą. I najchętniej bym ten post kasował w cholerę. I nagrał go jeszcze 100 razy. Poprawiając i wycinając. Obrabiając i tak dalej. No bo ja nie lubię się nagrywać. Bo to wszystko jakieś zacięcia moje. Jakieś przerwy i tak dalej. Mnie denerwują strasznie. Ogólnie słuchanie czegoś takiego. Mnie denerwuje po prostu. No właśnie tego. I tak dalej. Jak już zrobiłem przed sekundą. To mnie krew zalewa. Momentami. Inna kwestia. Mogę nagrywać na TeamTalku. A inna kwestia. Jest się nagrywać na forum. W TeamTalku to mnie tak bardzo nie przeszkadza. Jak mi się zdarzy. No. Więc ja proponuję normalizację. Albo w ogóle usunięcie tego forum. Przede wszystkim to proponuję to. Do księcia nie pojawią się wersje mobilne. Albo zamknięcie. Bo tutaj nic się nie dzieje takiego. I tylko serwer się zapełnia. Powtarzanymi postami. A jeżeli nie. No to normalizację. Głośności. Na Klęgo to było i działało. W miarę.