Kasety magnetofonowe oraz ich odtwarzacze.
Back to Audio#201 pates
Waa, ty i za dużo kaset? To ile tego masz?
Przechodząc do meritum, na działce mam obecnie jakiś już dość wiekowy sprzęt chyba technixa. W tym tygodniu zabieram to do domu, żeby sprawdzić co i jak działa. W każdym bądź razie ma to kaseciak, slot cd, radio na falach krudkich, średnich, długich i oczywiście fm, plus do tego sprzętowy equalizer ustawiany przyciskami oraz jak na rozmiary większego jamnika poprawne audio z głośników. Nawet ma wejście na mikrofon. Jest to w stanie poprawnym, jednego przycisku nie ma, to znaczy tej nakładki na przycisk.
#202 misiek
Pewien dalej jesteś, że to Sony a nie Sanyo? Ja jakoś niedawno zdobyłem takiego Sanyo z opisu podobny jak mówisz na 3 baterie aa. I gra to w sumie bardzo fajnie.
-- (Adasadula):
No cóż. Mój soniaczek chyba umarł śmiercią tragiczną. Mówię tu o tym wielkim WalkManie. Dzisiaj sobie pomyślałem: tak właściwie to mógł bym to bydle na śmietnik cisnąć, bo tylko niepotrzebne miejsce w mieszkaniu zajmuje ale przed tym postaram się go naprawić. Szukam śrubek na spodzie, szukam pod kieszenią, a tu zonk bo śrubek nima. No to ja ludź pomysłowy zaczynam próbować jakoś podważyć tą cholerną klapkę na spodzie aż tu nagle coś odskakuję. Myślę: dobra nasza. Szukam kolejnego miejsca i znowu klapka odskakuję. Szukam kolejnych miejsc gdzie by to dało podważyć ale nie mogę znaleść. Mówię sobie że przez szparę nie będę grzebać bo coś jeszcze rozwalę. Chcę zamknąć tą dziurę którą otworzyłem ale kurcze się nie da. Próbowałem pod różnymi kontami, kręciłem tą obudową aż w końcu się poddałem. Wygląda na to że ze mną zostanie ale za jego naprawianie to chyba się brać nie będę.
--
#203 Adasadula
ja mam na dwie więc nie
#204 misiek
Nie polecam samemu się brać za sprzęt sony. Możesz zupełnie przypadkiem popsuć coś tak, że mało kto będzie w ogóle wiedział, gdzie szukać usterki. Przykładowo mój walkman wciąga na reversie po założeniu paska i nikt w tym ja nie wie dlaczego. Pasek założony dobrze, wszystkie kółka i zębatki w pożądku, a do profesjonalisty na razie nie chce go mi się wysyłać, chodź gdyby naprawa była niedroga to kto wie.
-- (Adasadula):
Dzięki, raczej nic z tym nie będę robił, bo sam WalkMan nie jest jakoś zaawansowany a podejrzewam że naprawa tego kosztowała by więcej niż taki sam WalkMan tylko że w stanie conajmniej dobrym.
--
#205 misiek
Napewno nie Technics skoro to boombox. Pasuje mi, na którąś cobrę Panasonica przykładowo ed77, czy dt505. Ten drugi jest bardziej jamnikowaty, ma cd, magnetofon w miękkiej mechanice, wejście mikrofonu, equalizer i pokrętło basów. Albo Sony cfd380: ma cd, wejście mikrofonu, dobre głośniki i equalizer. I tak szczerze to właśnie jego szukam chociaż na testy.
-- (pates):
Przechodząc do meritum, na działce mam obecnie jakiś już dość wiekowy sprzęt chyba technixa. W tym tygodniu zabieram to do domu, żeby sprawdzić co i jak działa. W każdym bądź razie ma to kaseciak, slot cd, radio na falach krudkich, średnich, długich i oczywiście fm, plus do tego sprzętowy equalizer ustawiany przyciskami oraz jak na rozmiary większego jamnika poprawne audio z głośników. Nawet ma wejście na mikrofon. Jest to w stanie poprawnym, jednego przycisku nie ma, to znaczy tej nakładki na przycisk.
--
#206 pates
No to jak będę pewien tego co to jest to się mogę odezwać.
-- (misiek):
Napewno nie Technics skoro to boombox. Pasuje mi, na którąś cobrę Panasonica przykładowo ed77, czy dt505. Ten drugi jest bardziej jamnikowaty, ma cd, magnetofon w miękkiej mechanice, wejście mikrofonu, equalizer i pokrętło basów. Albo Sony cfd380: ma cd, wejście mikrofonu, dobre głośniki i equalizer. I tak szczerze to właśnie jego szukam chociaż na testy.
-- (pates):
--
--
#207 misiek
No spoko, jakoś po opisie mi bardziej pasuje ten Sony cfd380, no chyba że to Panasonic rx dt75, to za jego udostępnienie normalnie zrobię dla ciebie wszystko co zechcesz.
#208 pates
Wszystko jasne, jest to grundig z 2000 roku, czyli jeszcze z tych dobrych. Ma to radio fm oraz fale średnie, krudkie i długie, slot na płytę, kaseciak.
#209 misiek
To może być jeszcze na bebechhach Panasonica, bo oni wtedy romansowali. Jak z tych dużych to na bank ma głośniki tego. Podasz model?
#210 pates
Gdzie może być napisany?
#211 misiek
Czasem jest z przodu przy logo, a już napewno z tyłu, bądź na spodzie na tabliczce znamionowej.
#212 Adasadula
Ej, pytanie. Czy ktoś poleci kogoś kto ładnie i poządnie mi coś naprawi, chodzi właśnie o kaseciaki. Kuba narazie z nieznanych przyczyn nie przyjmuje sprzętów :(. Chodzi mi o kogoś w okolicach bardziej wschodniej wielkopolski/warszawa, bo niezbyt lubie się z wysyłaniem czego kolwiek kasetowego przez korierów, kilka bardziej rozwalonych magnetofonów itd. Jak ktoś zna, prosił bym o info.
#213 daszekmdn
Popytaj na grupach Facebookowych w temacie. Ostrzegam, że ceny często przesadzone.
#214 Adasadula
Na grupach troche niechcę, łatwo się nadziać na coś, i właśnie ceny...
-- (daszekmdn):
Popytaj na grupach Facebookowych w temacie. Ostrzegam, że ceny często przesadzone.
--
#215 daszekmdn
Innej opcji nie ma. Jest kilku polecanych na grupach z dobrymi opiniami.
#216 pates
U mnie w Łodzi jest typ, który ma jakiś znajomy serwis, ale biorą ostro.
#217 misiek
Zależy co chcesz naprawiać i ile czasu potrzebujesz. Można próbować do Sonicrecords, znam gościa osobiście. Tylko ostatnio ciągle w robocie, ale jak pogadam to drogo nie weźmie, może nawet tyle co za części. No i pytanie co chcesz naprawiać, bo wszystkiego też nie zrobi. I jak mówię poczekać by trzeba było.
#218 Adasadula
potrzebuje naprawy prawdopodobnie 1/2 walkmany, 1dyktafonik i kasprzaka.
#219 daszekmdn
Podesłałem Ci wczoraj na pv kontakty do ludzi, którzy ogarniają temat. Walkmany z jednej strony prosta sprawa z drugiej nie zawsze. Zależy co trzeba zrobić. Wymianę pasków to Ci ogarnie średniorozgarnięty majsterkowicz jak nie są z autoreverse.
#220 misiek
Pytanie co temu wszystkiemu dolega i jakie to walkmany. Jak w twardej mechanice można spróbować się podjąć. Kaspszaki to loteria, bo mogą być tylko zębatki pęknięte, a może być całkiem zużyty, że w ogóle nie opłaci się robić.