Klawiatury mechaniczne
Back to Komputery i akcesoria#141 pates
Ja teraz używam tkl na codzień i powiem tak. Da się. Kupiłem jakieś numeryczne coś za 20 zł i co ciekawe używam tego dość żatko.
#142 camila
No ja też szczerze mówiąc abardziej wersje tkl, bo za zwyczaj zupełnie nie nadużywam numpada, a zawsze można się nauczyć laptpowych skrótów :D
#143 DJGraco
Od dzisiaj posiadam klawiaturkę Endorfy Thock wersję 100 procent, bo jest kilka. Ma to to hotswapa 3 jak i 5 pinowego, w mojej sztuce siedzą brązowe kailh boxy.
Stabilizatory w tej klawie są całkiem dobre klawisze shift backspace i tp wciskają się bardzo dobrze. Aczkolwiek mają taką dość specyficzną cechę mianowicie miękkie lądowanie klawisza tak jakby odbijał się od pianki.
Sprzęt ma gałkę do regulacji głośności w prawym górnym rogu.
Można go połączyć na aż 3 różne sposoby, bo przez odbiornik usb, zwykły kabel oraz bluethooth. Niestety akumulator ma ta klawa wbudowany co uniemożliwia nam wymianę tej części bez utraty gwarancji.
Wykonane to jest z mocnego solidnego plastyku, oczywiście płytka na której są przełączniki jest metalowa. Nie zauważyłem także rezonansów dźwiękowych. Nawet jak jakiś jest to na prawdę nie wielki.
Na dniach postaram się zrobić nagranie porównawcze wszystkich moich klawiatur mechanicznych jakie teraz posiadam. 1. Genesis thor 300 (jeszcze nie sprzedany, bo się nie udało) z Outemu Blue,
2. MSI Vigor gk 50 elite z przełącznikami Kailh box white (ten nie ma kontekstowca) no i oczywiście tą ostatnią.
#144 DJGraco
Hej,
szukam nakładek na klawisze (gładkie) nie wiem jak się one dokładnie nazywają. Chyba abs?
Tylko tego jest tyle, że nie wiem co kupować a czego unikać.
Poleca ktoś z was jakieś konkretne nakładki? Zależy mi na gładkiej powierzchni.
#145 camila
Nie polecam gładkich ABS powierzchni ze względu na szybkie łapanie zabrudzeń od paluchów. ;) Dlaczego nie chcesz PBT? Korzystam z takich i są po prostu - lepsze jakościowo.
#146 DJGraco
Mam pbt na swojej obecnej tj Endorfy fabrycznie już założone. Nie wiem jakoś po prostu mi się podobają gładkie powierzchnie lubię takie, ale może to kwestja przyzwyczajenia. A co do łapania brudu to w sumie masz rację. No nic pokorzystam troszkę z tych pbt może zmieni mi się zdanie potem.
A ABS miałem w swojej MSI. Niby mógłbym przełożyć, ale jak będę sprzedawać klawę to wolę żeby części były oryginalne.
#147 johnson
Nie mogę se przypomnieć, którego kailha mam w swoim spc gear. Przy okazji. Czy bez softa da się wyłączyć wszystkie światła. Nie wiem też, czy to jest white pudding, czy tylko z dopisem rodzaju przełącznika.
#148 camila
Puddingi to nasadki na klawisze, takie półprzezroczyste, by to światło się bardziej "wylewało" z nasadek klawiszy. Ja założyłam puddingi i jestem zadolniona. ;)
#149 misiek
Warto kupić klawiaturę Msi?
#150 pates
Zależy jaką.
#151 DJGraco
Mogą nie mieć kontekstowca. Dla jednych to wada dla innych nie koniecznie.
#152 Numernabis
No, ale kontekstowy nie jest niezbędny, wystarczy dodatek dla NVDA i mamy kontekstowy pod skrótem.
#153 pates
Jaki dodatek?
#154 Numernabis
PressApplication-V.1.1
Po zainstalowaniu tego dodatku menu kontekstowe wywołujemy skrótem:
NVDA + apostrof
#155 Paulinux
Doradźcie mądre ludzie. Co zrobić, kiedy na klawiaturze mechanicznej nie działa mi przycisk z nałożonym keycapem, natomiast po jego ściągnięciu i wciskaniu bezpośrednio przełącznika nie ma takiego problemu?
#156 pates
Wygląda to tak, jakby po prostu cap był w jakiś sposób niekompatybilny, bo nie pozwala na ruch klawisza. Albo krzyżak jest za mały, albo za duży, raczej obstawiam to drugie, i tak ledwo na wcisk idzie. A jeśli to orginalny keycap, to sprawa ciekawa, mógł się uszkodzić. Zobacz na bylejakim innym.
#157 Paulinux
Mam te keycapy już długo, ale dopiero teraz napotykam na ten problem. Przełożyłam na próbę keycap z innego tak samo wyglądającego klawisza ale niestety pomimo tego zabiegu problem się nie rozwiązuje.
#158 pates
Sprawa ciekawa. Może uszkodził się krzyżak?
#159 Adasadula
Ej, pytanie, ktoś może coś polecić z klaw bezprzewodowych, 100%, TKLKi czy 75% raczej nie, układ US, z lewym długim shiftem i w cenie tak powiedzmy do 600/700 ZŁ
#160 camila
Widziałam coś takiego od Ducky nowego, albo w redragonach poszukaj.
Ja natomiast mam od wczoraj Razera Blackwidow V4X i to taka bardziej okrojona wersja czwórki, ale takie okrojenie mi w niczym nie przeszkadza. Wcześniej używałam XPG Summoner na niebieskich wisienkach, lecz padł mi enter. :/ Różnica, która mi przeszkadza, to ta, że nie ma klawiszy multimedialnych, nawet mute, a w xpg był, rolka do zmiany głośności natomiast jest ;)
Różnica na plus w Razerach to mniej sztywny i cieńszy kabel, co pozwala na lepsze wymodelowanie go na biurku, gdzie znajduje się dużo rzeczy, w sensie, linijka znajduje się nad klawiaturą i często kabel od XPG zawadzał o nią. To, co mi się podoba na minus dla XPG to brak żadnego błyszczącego logo, a podświetlenie w razerach to rzeczywiście klasa sama w sobie ;) No i keycapy pbt, czarne od nowości, a w xpg musiałam zmienić z fabrycznych abs na białe PBT.
W ogóle trochę mi tych klawiatur zalega - HyperX, gdzie przełączniki mi się nie zbyt podobały, Modecom TKL na niebieskich gatheronach i właśnie ta XPG. Jak wymienię przełącznik to te dwie chciałabym po prostu komuś sprzedać. ;) Modecoma potrzebuję z powodu powrotów do domu rodzinnego i pracy tam.