Klawiatury mechaniczne
Back to Komputery i akcesoria#101 camila
Toż mówiłam ci o redragonach, które mają keyswapa. Wystarczy samemu poszukać, bo takie rzeczy naprawdę nie sa trudne do znalezienia w google. Tak naprawdę taki zestaw to płytka PCB do włożenia przełączników, keycapów. To ty wkładasz stabilizatory, smarujesz przełączniki, robisz wszystko inne i nie ma tam mowy o żadnym lutowaniu.
#102 DJGraco
Właśnie znalazłem, ale nie pełnowymiarowe tylko 60 albo 70%. Ale poszukam jeszcze.
#103 camila
#105 camila
Wszystkie są pełnowymiarowe. Szybko ogarnę okiem, więc mi łatwiej znaleźć coś takiego. Taniej trudno poszukać, ale warto. Moim zdaniem na klawiaturze ni warto oszczędzać, zwłaszcza takiej.
#106 DJGraco
OK, dzięki za linki. Te GMMK to znalazłem już wcześniej. A coto znaczy, że klawiatura jest pełnowymiarowa we formacie 96 procent? Znalazłem model gmmk2 i tam tak było napisane.
To znaczy, że nie ma 104 klawiszy?
#107 camila
Tak. Podeślij to powiem ci czego nie ma.
#108 DJGraco
#109 pates
Jest gęściej upakowana i chyba nie ma pause, scrollocka i printscrina. Ale dobra, zmotywowaliście mnie. Zrobię pościk na blogu o klawiaturach, jakąś tam wiedzę w temacie mam, to sami zobaczycie, jaka to nędza. :D
#110 pates
Dobra, jedna sprawa. Bardzo ciężkie zadanie. Czy ktoś wie, czy da się jakkolwiek i gdziekolwiek kupić hod swapa, pełnowymiarowego, bezprzewodowego na 2,4 ghz?
#111 DJGraco
Ale co chcesz przez to powiedzieć. Czy twoim zdaniem glorious mmk to nendza?
#112 pates
Apsolutnie nein! Tylko chcę rozwiać kilka wądpliwości użytkowników.
#113 camila
Mogę poszukać, ale keychron może coś jakoś?
#114 pates
Chyba nie mają na 2,4.
#115 DJGraco
Cześć.
Mam pytanie. O co chodzi z tymi hotswap keychron mechanical i hot swap gateron mechanical?
Chodzi o to, że keychron ma jakieś swoje własne przełączniki i mogę wybrać z jakimi przełącznikami ma być ten hotswap dostarczany? Szkoda, że nie mogę kupić samego barebone.
#116 pates
Tak dokładnie, możesz wybrać sobie standard domyślny, ale zawsze możesz to wymienić,
#117 DJGraco
Jeszcze jedno pytanie głównie do Camili. Czy ten Keychron C2 ma klawisz kontekstowy?
Puki co to jestem na niego zdecydowany, ale nie kupuję jeszcze klawy, więc to nie ostateczny mój wybór. Ale wydaje się być odpowiedni dla mnie. Istnieje nawet wersja bez podświetlenia co i tak dla mnie jest na plus, bo mniej energi będzie żreć po USB.
No i pięciopinowe gniazda dadzą całkiem ciekawe możliwości. Nie wiem tylko jak ze stabilizatorami w tej klawie, jakiej firmy zostały użyte. Ale chyba stabilizatory są od Gaterona.
#118 camila
Ma.
#119 DJGraco
Doubra, i ostatnie pytanie. Raczej na 99 procent będzie to mieć, bo to też od keychrona, ale się wolę upewnić czy to ma kontekstowy. Myślałem, żemby do tego uzbierać i kupić to sobie na zakończenie roku maturalnego.
Ale do tego czasu może się coś w rynku hotswapów zmienić i może coś innego przykuje moją uwagę.
https://www.keychron.com/products/keychron-q6-qmk-custom-mechanical-keyboard
#120 camila
Tu juz nie wiem - nie mogę znaleźć zdjęcia z zestawem keycapów windowsowych i nie wiem jak to działa po przełączeniu na windows tym przełączniczkiem, ale raczej ma.