Klawiatury mechaniczne
Back to Komputery i akcesoria#241 DJGraco
Ja wcześniej używałem samych kablowych klawiatur, więc nie mam porównania z żadną inną.
#242 midzi
Moja klawiatura brzmi tak, przynajmniej na razie, bo dziś jednak się skusiłem na część niebieskich przełączników od Gaterona na litery i keycapa z kocią łapką na escape :-DTo co jest na końcu w nagraniu to pokrętło do regulacji głośności.
#243 camila
Kurwa mać, chyba kupię tego q6 max. Podoba mi się z wyglądu, tyle powiem, no i ta spacja i enter brzmią bardzo, bardzokonkretnie. <3
#244 camila
A podesłałbyś mi oryginalne keycapy z q6 max? Ty wiesz, że nigdzie nie ma tego zestawu?
#245 midzi
@Camila, ale ja jednego keycapa tylko kupiłem, bo raz, że drogie w cholerę, a 2, że jednak wszystkie klawisze z jakimiś udziwnieniami to jednak byłaby przesada. Natomiast co do samej klawiatury to jest na prawdę spoko. Z minusów, jeśli oczywiście dla kogoś to minus to brak możliwości regulacji nachylenia, no i podpórki na nadgarstki brak. U mnie to nie jest problem, ale wiadomo, dla kogoś może być. Swoją drogą, tak się wczoraj zacząłem zastanawiać nad brajlowskimi keycapami. Nie mam problemów z pisaniem na klawiaturze, ale ciekawe, czy by mi to jednak nie przyspieszyło w jakimś tam stopniu pisania, albo zmniejszyło ilości popełnianych literówek. Sęk tylko w tym, że takich nakładek to nawet nie mają Chińczycy, są jedynie jakieś modele 3D do samodzielnego wydruku. @Pajper, może to coś dla Was?
#246 DJGraco
No ten Keychron brzmi zarombiście.
#247 guliwer
Posłuchajcie tej klawiatury, taki wynalazek, i zaznaczam że to jest jedna klawiatura, i że wszystkie klawisze mają te same przełączniki, nie że część takie a druga część inne:)
#248 midzi
Ale jakim cudem ma te same przełączniki, skoro one w zupełnie odmienny sposób brzmią? Ja stawiam na to, że komuś przy procesie składania wymieszały się switche, no bo innego, racjonalnego wytłumaczenia na to nie ma.
#249 guliwer
Nic z tych rzeczy, wszystkie mają te same. Jest na to racjonalne wytłumaczenie... Jak się wsłuchasz to się zorientujesz że dźwięk się zmienia w jednym momencie na inny.
#250 midzi
Czy Ty jednocześnie wciskasz klawisz i klikasz myszką? :-D
#251 guliwer
haha nie:) Nie wiem czy napisać co za tym stoi, czy poczekać aż może ktoś na to wpadnie:)
#252 Adasadula
Albo O-ringsy, albo keycapy, jak nie to to nwm, ewentualnie jest tak ciulowo wygłuszona
#253 guliwer
to porządna klawiatura nie żadne badziewieXD
-- (Adasadula):
Albo O-ringsy, albo keycapy, jak nie to to nwm, ewentualnie jest tak ciulowo wygłuszona
--
#254 midzi
A że tak zapytam, ile klawiszy ma ta klawiatura?
#255 guliwer
Standardowo 104.
-- (midzi):
A że tak zapytam, ile klawiszy ma ta klawiatura?
--
#256 Paulinux
Optyczna?
#257 daszekmdn
Ja mam od lat jedną i tą samą klawiaturę, której nazwy nie pamiętam. Ale ogólnie jak chodzi o przełączniki i to, że klikają. No. Z jednej strony czasem mnie to irytuje, z innej znowu się przyzwyczaiłem i nie zamienił bym jej na innego mechanika. Korzystam na zmianę ze zwykłym Logitechem Silent który nie jest mechaniczny.
#258 guliwer
Nie, mechanik.
Tzn sorry, bo w sumie zapomniałem to jest optomechanik.
-- (Paulinux):
Optyczna?
--
#259 Adasadula
No czyli optomechaniczna tak jak pisane
-- (guliwer):
Nie, mechanik.
-- (Paulinux):
Optyczna?
--
--
#260 guliwer
No tak napisałem że optomechanik, ale to nie wyjaśnia tych dźwięków tych przełączników:) Bo to nie ma nic wspólnego z tym że aktywacja nastepuje przez przerwanie wiązki światła.
-- (Adasadula):
No czyli optomechaniczna tak jak pisane
-- (guliwer):
Nie, mechanik.
-- (Paulinux):
Optyczna?
--
--
--