Zakończona zbiórka na Eltena na rok 2021
Back to Archiwum Eltena#361 mateponczas
Ja jestem raczej za drugą propozycją. Płacimy miesięcznie za wiadomości głosowe i nagrywamy w ramach tego tyle, ile chcemy. Proponuję 25 zł co miesiąc, albo tyle, ile ustali Dawid z radą starszych, ale płacenie co miesiąc musi być, bo inaczej nic z projektu nie będzie.
#362 lukasz1993258
no i to akurat jest dobre rozwiązanie.
#363 lukasz1993258
a co do foruw głosowych, to by trzeba było zobaczyć, bo i tak tam aktywności prawie nie ma.
#364 mateponczas
Też taką tendencję zauważyłem, ale, jeśli ktoś chce się nagrać głosowo, to też płacenie za usługi głosowe podpiąć w ramach usług głosowych wiadomości głosowe/ posty. Kto chce, niech płaci. Jak nie, to przecież nikt nikogo do niczego na siłę nie zmusza.
#365 lukasz1993258
no i wpisy audio na blogu to tak samo by sie wliczały, bo jakaś tam garstka, wtym ja prowadzi bloga głosowo.
#366 mateponczas
Dokładnie. Fajnie, że tutaj się zgadzamy.
#367 lukasz1993258
bo mi to by problemu nie robiło aby opłacać, nawet czasem by sie na 2 miesiące opłaciło coś, no i elten by na siebie zarobił, tak że mi to wogule nie przeszkadza wżadnym stopniu, przynajmiej by sie przyokazji zobaczyło, zjakich funkcji ludzie najchentniej korzystajom, no i czy ludzie a przynajmiej tam garstka zaczeło by do eltena podchodzić troszke bardziej poważniej, bo to że nie widzimy, to nie oznacza, że wszystko mamy mieć darmowe, bo serwery tak czy owak trzeba opłacać.
#368 Prof.Falkowicz
no ja też to rozumiem, tylko się obawiam o to czy większości ludzi to nie znie chęci, a co do wiadomości głosowych to nie zgodzę się z wami panowie, niech zostaną tak jak są bo moim zdaniem właśnie wiadomości głosowe mogą zniechęcić ludzi
#369 pajper
Musimy balansować między utrzymaniem projektu, a sensem projektu. Z jednej strony trzeba dać sensowne funkcje premium, z drugiej sprawić, by Elten był nie tylko używalny, ale i zachęcający bez premium.
Głosowe wpisy na blogach są często wskazywane w różnych opiniach, recenzjach czy podcastach jako największy atut Eltena, bo to zasadniczo chyba jedyna funkcja, której tak powszechnie nie ma. Jasne, można się bawić z wtyczkami, coś pokombinować, ale samej idei audiowpisów blogowych, idei na Eltenie bardzo popularnej, nie znajdziemy nigdzie.
Zrezygnowanie z niej na rzecz premium byłoby pozbawieniem się jednego z największych, jeśli nie największego, atutów programu.
Shoot for the Moon. Even if you miss, you'll land among the stars.
#370 mateponczas
Posłuchaj, kimkolwiek jesteś. Niestety nie może być tak, żeby każdy każdego słuchał. Funkcje, które najbardziej obciążają infrastrukturę Elten, a mam tu na myśli m.in. wiadomości głosowe, będą płatne, niezależnie od tego, czy komuś się to podoba, czy nie. Musimy po prostu znaleźć jakieś kompromisy, bo niedługo zamkniemy projekt i tyle.
#371 misiek
Nie zgodzę się tylko co do blogów audio. Sam prowadzę bloga z arhiwami radiowymi i nie dlatego, by sobie pogadać, tylko by pokazać jak w dawniejszych latach ogólnie mówiąc wyglądało radio. I cóż, jeśli audio posty na blogach staną się płatne to po prostu przejdę na Youtube i kto wie, może nawet zyskam większą słuchalność.
#372 tomecki
W kwestii audio nie byłbym tak radykalny jak Mateusz, bo rzeczywiście to jest jedna z tych funkcji, które mogą sporo osób przyciągnąć do Eltena. Pamiętajcie też, że coraz rzadziej płacimy adekwatnie do tego, ile faktyczie warta jest dana funkcja. Np. w MC Donald klasyczne hamburgery były w zasadzie po kosztach. Za to frytki lub picie kosztowało kilka lub kilkanaście razy więcej niż w pewnym sensie powinny i jak widać interes się kręci. Rzecz w tym, że pewne produkty napędzają reklamę, inne kieszeń.
#373 Julitka
Nie do końca zgadzam się z ideą płatnych wiadomości głosowych; jak to w innym wątku ktoś słusznie zauważył, Messenger czy Whatsapp to samo dają za darmo.
- Klatki – odpowiedziała. – Czekania za kratami, aż zmęczenie i starość każą się z nimi pogodzić, aż wszelka nadzieja wielkich czynów nie tylko przepadnie, lecz straci powab.
#374 lukasz1993258
ale wkońcu coś trzeba ustalić
#375 lukasz1993258
chyba że sprubować co do jakości., wszyscy wiemy, że np na messsengerze wiadomości som wgorszej jakości niż tu na eltenie.
#376 lukasz1993258
ale ja tylko zaproponowałem. jak by co.
#377 gadaczka
/Z 2 strony tych wiadomości głosowych używa sporo osób, a nadrzędnym celem są wpłaty.
#378 lukasz1993258
chyba powinniśmy sie przenieść do wątku tego przeznaczonym.
#379 balteam
Poco coś zmieniać teraz, skoro wpłaty się sypią?
Poczekajmy do rozmów głosowych i jak one wejdą mocno, to też je lekko ograniczyć. Bez przesady z tym żeby jakiekolwiek były głosowe płatne. To ma być konkurencja w wersji bezpłatnej dla whatsapp itd, a nie tylko zdatna wersja płatna, zwłaszcza, że serwery na rok już opłacone mamy.
#380 mateponczas
Dobra, to co w takim razie proponujecie, aby projektowi opłacało się zarabiać? Tak czytam całą tę dyskusję i dochodzę do wniosku, że każdy z każdym próbuje polemizować w tej kwestii. Wiadomości głosowe nie, posty głosowe też nie, to co w końcu? Jakaś funkcja, która najbardziej obciąża serwery, musi na siebie zarabiać. A co do whatsapp i darmowych wiadomości głosowych: Czy ktoś z Was pomyślał, że whatsapp utrzymuje się głównie z reklam? Czy ktoś z Was wie, że Whatsapp został przejęty przez Facebook, i że Facebook właśnie zarabia na siebie sponsorowanymi reklamami? Elten nie posiada żadnej oferty reklam od reklamodawcy, bo nie jest firmą/ organizacją/ fundacją. Może, jeśli rzeczywiście Tomek chce na jakiś czas pozostawić usługi głosowe za darmo w celu przyciągnięcia większej liczby osób, pozostawmy je, ale za jakiś czas powiedzmy stop, trzeba płacić. Nie wiem, ale ja w takim przypadku innego rozwiązania nie widzę.