android

Przydatne aplikacje na androida.

Started by MonikaZarczuk 189 posts last post 4 years ago Page 9 of 10

Nie wiem dlaczego, gdzie lezy problem, przecież można by było to tak rozwiązać, że uruchamiając klawiaturę byłoby pytanie czy wyłączyć Voice Assistant lub Talk Back, klikamy Tak i po kłopocie, jedyne co to po napisaniu musielibyśmy włączać z powrotem gadacza.
Choć jest to trochę dziwne, jakby nie można było nadać wyższego priorytetu takiej aplikacji i mogłaby zarządzać wyłączaniem gadacza lub ewentualnie nie rozumiem dlaczego nie może korzystać z gadacza wbudowanego tak jak klawiatura qwerty, zamiast wbudowanych gestów kolidujących z gadaczem mogłaby być wyposażona w prosty kreator gestów.
Dziękuję wszystkim tym, którzy mnie wspierali i pomagali, wszystkim tym, z którymi miło się gawędziło i spędzało czas.
Ostatnie zdarzenia przyspieszyły moją decyzję, odchodzę.
Na koniec chciałem pogratulować moderatorom grupy o telefonach, Samodzielność oraz Polskie społeczeństwo działań skutkujących tym, że nie chce się tutaj zaglądać
Mają wyłączność na słuszność, user nie ma prawa mieć innego zdania, a jeśli takowy broni swoich racji spuszczają ze smyczy swoją obronną maskotkę.
Działania władzy pokazują jedynie, że wspomniana moderacja ma w głębokim poważaniu to co miśli zwykły user bez uprawnień moderatorskich, bo kimże taki user jest..
Brak wyjaśnień, merytorycznych, podpartych choćby regulaminem, to brak szacunku.
Jak to nawet namiastka władzy potrafi uderzyć do głowy...
Aha, kroplę czary przelał ban otrzymany za to, że napisałem do maskotki moderatorek, że się podlizuje, żałuję jedynie, że nie napisałem kulturalnie, a nie zgodnie z moimi zasadami, że zawsze piszę to co myślę, czyli, że liże dupę.

#162 1 like

Ponieważ TB np niektóre litery traktowało by jak gesty. W IOS jest wszystko natywne i działa. Może kiedyś Google pójdzie po rozum do ogona i coś z tym zrobi.
Może gdyby rzucić jakąś petycję?
Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P

Łowczyk. Juz ci to tłumaczyłem ale powtórzę. Klawiatura brajlowska nie jest w żaden sposób powiązana z czytnikiem ekranu, przez co informacje są różne dla obydwu aplikacji.
Sbk korzysta sobie osobno z silnika przetwarzania tekstu na mowę w androidzie, i tak samo jest w przypadku voice assistant czy talkbacja, które korzystają z tego samego silnika niezależnie od siebie.
To samo jest z gesturami. Talkback i vo assistant mają całkiem inne gesty niż sbk i przetwarzają je jednocześnie. Dlatego talkback i vo assistant będą się gryzły z jakąkolwiek inna aplikacją korzystającą jednocześnie z gestów na ekranie.
I To nie jest wina żadnego z producentów klawiatur brajlowskich. Bo to dobrą wolą producentów czytników powinno być zbudowanie natywnego pisania w bralu, ewentualnie dogadanie się z którymś z producentów klawiatury brajlowskiej.
Największym problemem androida jest to, że żadne z rozwiązań dosępnościowych nie ma możliwości ingerencji w gesty talkbacka, lub w jaką kolwiek inna opcję. Na Ios jest coś takiego jak wydzielenie obszaru ekranu, w którym voiceover ma nie ingerowac w gesty, i jak tylko deweloper się postara to działa to bardzo fajnie. Na androidzie tego nie ma i wątpię, żeby google coś takiego wprowadziłl, bo niestety, ale apple zabrało sobie troszkę ciekawych rozwiązań na dostepność tylko i wyłącznie dla siebie.

Denis, ok, ale kto powiedział, że klawiatura brailowska musi mieć gesty, jak pisałem mogliby w klawiaturze jako w apce dodać kreator gestów i sami byśmy te gesty dodawali niekolidujące z naszym czytnikiem ekranu
Nie jest w żaden sposób powiązana z czytnikiem ekranu, a dlczego klawiatury qwerty są powiązane? To dlaczego nie można stworzyć brailowskiej która będzie powiązana?.
Nie znam się od strony technicznej, ale na chłopski rozum skoro jedną się da to dlaczego drugiej nie?
a tak swoją drogą to chyba już prędzej ja do Ciebie mógłbym się zwracać Denisku, nie sądzisz?
Dziękuję wszystkim tym, którzy mnie wspierali i pomagali, wszystkim tym, z którymi miło się gawędziło i spędzało czas.
Na koniec chciałem pogratulować moderatorom grupy o telefonach, Samodzielność oraz Polskie społeczeństwo działań skutkujących tym, że nie chce się tutaj zaglądać
Mają wyłączność na słuszność, user nie ma prawa mieć innego zdania, a jeśli takowy broni swoich racji spuszczają ze smyczy swoją obronną maskotkę.
Działania władzy pokazują jedynie, że wspomniana moderacja ma w głębokim poważaniu to co miśli zwykły user bez uprawnień moderatorskich, bo kimże taki user jest..
Brak wyjaśnień, merytorycznych, podpartych choćby regulaminem, to brak szacunku.
Aha, kroplę czary przelał ban otrzymany za to, że napisałem do maskotki moderatorek, że się podlizuje, żałuję jedynie, że nie napisałem kulturalnie, a nie zgodnie z moimi zasadami, że zawsze piszę to co myślę, czyli, że liże dupę.

Łowco. Samo położenie dwóch palców na ekranie już jest interpretowane jako gest. A to gryzie się w przypadku, gdy dwie appki jednocześnie przechwytują to, co robisz na ekranie.
tak jak mówiłem: Albo dobra wola któregoś z producentów screenreaderów na androida, gdzie dodadzą wsparcie do którejś z klawiatur, albo google pójdzie po rozum tak jak apple i zrobi w końcu własną, natywną klawiaturę brajlowską w ramach ułatwień dostępu.

Rozumiem, tak czy siak pozostaje mi czekać na jedno lub drugie :)
Póki co nie interesuje mnie takie przełączanie gadaczy, dość sporo klepię to sms to messenger i takie przełączanie doprowadziłoby mnie do szewskiej pasji.

A mnie drażni że jedną wiadomość muszę pisać 5 minut dziubiac znaczek po znaczku. W brajlu jednak to się znacznie szybciej robi. Dlatego właśnie wybrałem Ios, i mam wszystko natywnie bez jakichś tam wodotrysków.

Oczywiśie, to tez mnie drażni, choć jest to kwestia treningu, u mnie w pracy jest niewidoma, która korzysta z klawiatury qwerty na iphone, tej dotykowej, żeby nie było i klepie bardzo szybko, szybiej niż ja klepałem na fizycznej :).

Uu. Ale chyba w takim szybkim tempie to się pisać nieda.

Denis, też mi się tak wydawało, ale byłem zaskoczony jak szybko pisze.
Oczywiście jednodotyk, tzn. dotyka i puszcza. Mnie czasem też uda się pisać dość szybko, zależy od dnia, no i te podpowiedzi, one sporo dają, po wklepaniu dwóch, trzechliter mamy już propozycję wyrazu, klawiatura, przynajmniej w gboard uczy się i dość ładnie proponuje wyrazy. Oczywiście, wolałbym brailowską, choć narazie brail nie jest jeszcze u mnie taki sprawny, ale taka klawiatura też przyczyniłaby się do sprawniejszego nim posługiwania się :) Narazie jednak opzostaje czekanie na jakiś ruch w tym kierunku.

Kurde. Musiał bym ci nagrać jak ja piszę na dotykowej to powiedział byś mi mniej więcej, czy to tempo było porównywalne.

#172 1 like

Denis to wydzielenie obszaru ekranu to chyba w Androidzie 9 w API isę pojawiło, ale nie jestem pewien na 100%

#173 1 like

Trochu późno, ale jak to mówią lepiej późno niż później. :d

Co do standardowej klawiatury Iphonowej- mi się wydaje, że też szybko na niej piszę. Nawet słyszałem opinię od widzącego, że piszę szybciej niż on. Dla zainteresowanych mogę nagrać jak to robię i sami ocenicie.
Potrzebuję papugę, gdyż ściga mnie kruk, za to że pożyczyłem pieniądze od bociana.

nagraj
Zapraszam osoby posiadające piesy, lub chcące je posiadać, do dołączenia do grupy o psach przewodnikach.

Czy mam napisać coś konkretnego?
Potrzebuję papugę, gdyż ściga mnie kruk, za to że pożyczyłem pieniądze od bociana.

#177 1 like

No to właśnie dokładnie jest to tak rozwiązane. W momencie, gdy odpalasz klawiaturę naciskasz power i volume up. Voice assistant się wyłącza. Ty sobie piszesz co chcesz, kończysz pisać, naciskasz spowrotem power + volume up i masz gadacza spowrotem. Trudne? wcale nie. A zajmuje, ja wiem, nawet nie pół sekundy.
A klawiatura zawsze się będzie gryzła z gadaczami brajlowska, bo np. pisząc literę l, używasz trzech palców a on ci potraktuje jako dwa palce, bo jeden palec zostanie potraktowany przez talkbacka jako tapnięcie ekranu. A z voice assistantem, gdzie masz stuknięcia wieloma palcami to jeszcze gorzej.
--Cytat (Łowca_Androidów):
Nie wiem dlaczego, gdzie lezy problem, przecież można by było to tak rozwiązać, że uruchamiając klawiaturę byłoby pytanie czy wyłączyć Voice Assistant lub Talk Back, klikamy Tak i po kłopocie, jedyne co to po napisaniu musielibyśmy włączać z powrotem gadacza.
Choć jest to trochę dziwne, jakby nie można było nadać wyższego priorytetu takiej aplikacji i mogłaby zarządzać wyłączaniem gadacza lub ewentualnie nie rozumiem dlaczego nie może korzystać z gadacza wbudowanego tak jak klawiatura qwerty, zamiast wbudowanych gestów kolidujących z gadaczem mogłaby być wyposażona w prosty kreator gestów.

--Koniec cytatu
po co mi sygnatura?

#178 1 like

Nie musisz przełączać żadnych gadaczy. Zwyczajnie wklikujesz się w pole edycji, tak jak zawsze to robisz, powie ci wyświetlono klawiaturę. Naciskasz power + volume up, piszesz. Wciskasz power+volume up znowu i wysyłasz.
--Cytat (Łowca_Androidów):
Rozumiem, tak czy siak pozostaje mi czekać na jedno lub drugie :)
Póki co nie interesuje mnie takie przełączanie gadaczy, dość sporo klepię to sms to messenger i takie przełączanie doprowadziłoby mnie do szewskiej pasji.

--Koniec cytatu
po co mi sygnatura?

#179 1 like

Jeszcze trzeba zwinąć klawiaturę bo jak ja nie zwinę to mi tb nie widzi ekranu wcale tylko brzęczy, że trzeba zawiesić talk backa.

Łysy, kilka zdań, mów co będziesz pisać i napisz jak najszybciej potrafisz
Zapraszam osoby posiadające piesy, lub chcące je posiadać, do dołączenia do grupy o psach przewodnikach.