Wymiana gniazda mini usb w starym focusie 80.
Back to Naprawy amatorskie#1 Nowiczok
Hej,
Czy jest tu ktoś kto wymieniał gniazdo zasilania w linijce brajlowskiej?
Mam starego Focusa 80 z zepsutym gniazdem zasilania mini usb i zastanawiam się, czy jego wymiana na własną rękę wiąże się z jakimiś specyficznymi problemami. Zamiast wysyłać urządzenie tam gdzie przeprowadza się naprawy tych linijek wolałbym oddać go do jakiegoś punktu naprawy elektroniki, bo to i szybciej i pewnie taniej.
#2 mucha
popytaj u siebie w mieście
#3 camila
Średnio rozgarnięty elektronik tobie to zrobi. BTW: przy rozebraniu focusów blue tych starszych z plastikową obudową można było się dowiedzieć za co tak naprawdę się płaci - i to jest straszne...
#4 zvonimirek222
A za co się płaci?
Czy można się dowiedzieć bo akurat poruszyłaś kontrowersyjny temat?
-- (camila):
Średnio rozgarnięty elektronik tobie to zrobi. BTW: przy rozebraniu focusów blue tych starszych z plastikową obudową można było się dowiedzieć za co tak naprawdę się płaci - i to jest straszne...
--
#5 djkrissu
żaden problem każdy kto posiada lutownicę do lutowania tzw. lutu szytego powinien dać radę. A szytego, ponieważ płytka drukowana do której wlutowano to gniazdo jest wielowarstwowa.
#6 camila
Po prostu mialam na myśli straszną jakość wykonania zarówno na zewnątrz jak i w środku - przyciski np. były zrobione gorzej niż w najtańszych hykkerach z biedry...
#7 Nowiczok
Dzięki wszystkim za odpowiedzi.
Nie było to nic skomplikowanego. Wymiana polegała na odłączeniu jednej płytki, wykręceniu jej, wylutowaniu starego i wlutowaniu nowego gniazda.
#8 papierek
żadne tyflo urządzenie to nie jest jakaś skomplikowana technologia a linijki brajlowskie w szczególności. Kwestia w małej ilości odbiorców i przez fakt, że są dofinansowania. Chociaż dofinansowania powstały, bo urządzenia były drogie a nie odwrotnie, ale z drugiej strony gdyby kupowało nagle 90% mniej osób, bo nikt nie wyłoży 14 koła na linijkę brajlowską, to może i by ceny spadły?
#9 papierek
Chociaż to znowu jest taki troche polski problem, bo dla włocha kupić sobie focusa za 14000 zł to kwestia odlłożenia renty przez 3 miesiące, zakładając oczywiście, że na nic nie wydaje, u nas obecnie to będzie jakieś 10 miesięcy
#10 balteam
A da się w focusie jakoś baterie wymienić? no i jaka to jest bateria wgl?
#11 pates
Zwykłe ogniwa, ale trzeba wszystko rozbebeszać.
#12 balteam
Dobra, rozbebeszone, tylko teraz mamy problem, bo z kolegą nie zauważyliśmy do czego jest jedna część.
Chcę kupić taką samą baterię, ktoś wie gdzie? Na dole dam więcej info. A teraz jak ktoś może mi podpowiedzieć jak zamontować jedną część, to chętnie posłucham.
Przede mną leży główna część linijki, przyciskami dalej ode mnie, bliżej mnie są dziórki na zaczepy. Po prawej jest bateria.
Natomiast po lewej jest jakaś część, która się rusza, prostokątna, ma taką piankę do izolacji czy coś
jak leży ta część długim bokiem do mnie, a po lewej pianka, to po prawej strnie są 2 paski biegnące od lewej do prawej, równoległe do siebie, zajmują jakieś połowę tej prostokątnej częśći patrząc od lewej do prawej.
Pytanie jak tą część zamontować, nie wiem czy była w tej pokrywie najpierw i nam wypadła czy standardowo była w głównej części po lewej.
Co do baterii, znalazłem info, że jest to bateria:
3,g wolta, 1420 miliamperogodzin, symbol jg2922100281
drugi symbol, który tam jest to:
lp453048-2p
Znalazłem cośna temu i amazonie, 12 zl, albo 50.
Wygląda na to, że to jest jakaś bateria chyba używana też do nawigacji, są takie dwie wersje, jedna prostokątna,druga okrągła bardziej, nas interesuje ta prostokątna.
Jutro popytam się po sklepach, ale jak ktoś chce odsprzedać tanio, to chętnie przytulę.
#13 DJGraco
OK, a jaka to dokładnie linijka. Focus, ale jaki? Której generacji? Ja nic nie wiem o tej części, ale pytam, żeby było w razie czego doprecyzowane, by osoby bardziej znające na rzeczy mogły się wypowiedzieć.
#14 balteam
focus 40, nie wiem która generacja, kupowana była w 2017 r.
#15 misiek
Nie jakaś płytka albo pamięć? No kamikadze jesteśta.
#16 balteam
Z widzącym kolegą to otwierałem, generalnie koleś ogarnięty, ale nie zauważył jak ta jedna część była umocowana dokładnie. Sam bym nie ruszał :P